logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kocioł Vaillant Ecotec Plus VC15CS/1-5 gaśnie przy wietrze: Rady i rozwiązania problemu

alster1 08 Mar 2023 10:30 2643 14
REKLAMA
  • #1 20475534
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 540
    Kocioł Vaillant Ecotec Plus VC15CS/1-5 ze sterownikiem VRC720, nowy, uruchomiony w czerwcu 2022, komin 125 x 80 nowy wkład (modernizacja po kopciuchu)
    Jeżeli nie ma mocniejszego wiatru kocioł pracuje poprawnie, jak tylko zacznie wiać kocioł gaśnie, załącza się czasowa blokada palnika po której kocioł się sam odpala i działa do następnego większego podmuchu.
    Usterek nie wyświetla, zapisuje to jedynie w historii trybu awaryjnego.
    Kocioł Vaillant Ecotec Plus VC15CS/1-5 gaśnie przy wietrze: Rady i rozwiązania problemu
    Zgłaszałem na gwarancji, serwis wymienił uszczelkę pod palnikiem (stara była dobra) i zwiększył w parametrach moc minimalną na 4kW, serwisant stwierdził że to nie jest usterka bo kocioł normalnie odpala i nie wyświetla błędów"F".
    Podniesienie mocy minimalnej nie rozwiązało problemu, dodatkowo kocioł zaczął taktować.
    Na 100% jest to związane z wiatrem, mam w kotłowni kratkę wentylacyjną i słyszę podmuch wiatru i palnik w kotle się wyłącza.
    Jak mogę rozwiązać ten problem? Czy wymiana nasady kominowej może pomóc?
    W tej chwili końcówka komina wygląda tak:
    Kocioł Vaillant Ecotec Plus VC15CS/1-5 gaśnie przy wietrze: Rady i rozwiązania problemu
    Jeżeli wymiana nasady może pomóc to jaką nasadę kupić?
  • REKLAMA
  • #2 20476043
    Aaalbercik
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    Zanim kupisz inną nasadę obniż czerpnię nad sam komin.
    Zdemontuj ten krótki odcinek rury 125 i zamontuj daszek 5-8 cm nad końcem rury 125
    nad płyta komina.
    Możliwe że to pomoże .
    Rurę 80-tkę zostaw jak jest , nie trzeba jej skracać.
  • REKLAMA
  • #3 20476110
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    Aaalbercik napisał:
    Zdemontuj ten krótki odcinek rury 125 i zamontuj daszek 5-8 cm nad końcem rury 125 nad płyta komina.
    Możliwe że to pomoże.

Nie wiem czy pomoże, ale może sprawiać problemy przy intensywnych opadach śniegu - potrafi "zatkać" tak nisko zamocowany daszek.

Raczej bym szukał innego zakończenia - albo samej "maskownicy/okapnika" który by bardziej zachodził na rurę zewnętrzną 125 - tak by "wiatr" miał większy opór i i nie tak łatwo nawiewał do środka. Może coś takiego:
  • #4 20476199
    Aaalbercik
    Poziom 20  
    Pomoże :-)
    Zanim się weźmie za wymianę niech spróbuje :-)
    Jak tak wieje to raczej śnieg nie zatka :-)
    Albo po prostu kupić oryginalny element i nie ma stresu :-)
    Reazumu8jąc okapnik jest za wysoko .
    Powinien być około 10 cm nad płyta komina .
  • REKLAMA
  • #5 20476228
    alster1
    Aaalbercik napisał:
    zamontuj daszek 5-8 cm nad końcem rury 125

Teraz jest odstęp około 3cm nad końcem rury 125, jak było więcej to przy dużej ulewie lala się woda do kotła kanałem powietrznym.

@ls_77 Myślałem właśnie o takim zakończeniu jak na środkowym zdjęciu.

Aaalbercik napisał:
    Albo po prostu kupić oryginalny element i nie ma stresu

Co to jest oryginalny element? Jakieś zdjęcie, link?
    Szczerze mówiąc to nie chcę eksperymentować, chcę zastosować coś typowego co się stosuje i co się sprawdza w praktyce.
  • Pomocny post
    #6 20476231
    Aaalbercik
    Poziom 20  
    alster1 napisał:
    Teraz jest odstęp około 3cm nad końcem rury 125,

Aaalbercik napisał:
    Zdemontuj ten krótki odcinek rury 125 i zamontuj daszek 5-8 cm nad końcem rury 125
    nad płyta komina.

Aaalbercik napisał:
    Powinien być około 10 cm nad płyta komina .

To jest typowe i sprawdza się w praktyce :-)
    W Twoim kominie daszek jest za wysoko i tyle :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20477658
    ls_77
    Poziom 38  
    Generalnie "wysokość daszka nad kominem" nie ma znaczenia. Daszek nad rurą powietrzną jest po to żeby nie lała się woda deszczowa do rury powietrznej. Jak daszek będzie stosunkowo wysoko nad rurą powietrzną to może zacinać deszcz. Jak daszek będzie nisko od powierzchni czapki kominowej to zbierający się śnieg może blokować dostęp powietrza.

Oryginalne zakończenie kominowe Vaillanta (nr kat. 303963) jest jeszcze inne - takie:

Stosowałem różne "wysokości daszka nad kominem" i nigdy nie miałem takiego przypadku jak autor wątku. Może u niego w okolicy są specyficzne warunki wietrzne.
  • #8 20477865
    alster1
    Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi, zamówiłem taką końcówkę:
    Koszt nieduży, jak przyjdzie to będę testował.

Dzisiaj jest spokojnie, nie wieje, zmniejszyłem moc minimalną do 2,7kW i kocioł chodzi cały dzień bez problemów, także myślę że to ewidentna wina komina.
  • #9 20478180
    Aaalbercik
    Poziom 20  
    ls_77 napisał:
    Generalnie "wysokość daszka nad kominem" nie ma znaczenia.

Ma bardzo duże znaczenie - bo dobrze zamontowany "zrywa" porywy wiatru.
    Podobny temat przerobiłem w praktyce , ale właściciel zrobi jak uważa.
  • #10 20479034
    ls_77
    Poziom 38  
    Skoro kolega miał już takie doświadczenie - to ok - nie będę upierał się przy swoim.
  • #11 20491340
    kazzmij
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Miałem identyczny problem z kotłem Vaillant EcoTEC plus VCW 26CS/1-5.
    Również modernizacja po kopciuchu, nowy wkład kominowy, najprostszy możliwy i stosunkowo krótki - jakieś 3.5 m w pionie.
    Przy spokojnej pogodzie i lekkich podmuchach wiatru kocioł pracował bezproblemowo, przy silnym wietrze potrafił zgłosić kilka błędów L16 na dobę.

Kocioł wpisywał je do historii trybu awaryjnego, po czym podejmował normalną pracę.

Pierwotnie końcówka komina wyglądała jak na fotce poniżej.

Próbowałem różnych tricków, np. osłaniałem wlot powietrza od zachodniej strony (większość wiatrów wieje u nas z tej strony).
    Pomagało, jakkolwiek nie likwidowało całkowicie problemu, jednak ilość błędów spadła do kilku na miesiąc.

Wreszcie zmieniłem końcówkę na poniższą.

Dodatkowo zmieniłem nastawy kotła - zwiększyłem minimalną temperaturę wody w instalacji z 30°C na 33°C. Spowodowało to podobny efekt jak podniesienie mocy minimalnej - najniższa modulacja przy której kocioł obecnie pracuje wzrosła z 10% do około 13%.
    Wystarczyło to jednak, aby praca kotła stała się stabilniejsza i błąd L16 praktycznie zniknął - w tym roku pojawił się może ze dwa razy.
  • #12 20491652
    Aaalbercik
    Poziom 20  
    I super że pomogó tylko na wylocie spalin nie zakłada się "daszka" :-)
  • #13 20491823
    alster1
    Skróciłem komin zgodnie z poradami kolegi @Aaalbercik
    Niestety to nie pomogło, przez 48 godzin sześc razy zanik płomienia.
    Wczoraj kurier przywiózł zamówioną końcówkę, zamontowałem około 13:00 i na razie kocioł pracuje poprawnie, ani jednego błędu.

Tematu jeszcze nie zamykam, czekam na mocniejsze wiatry i obserwuję zachowanie kotła.
  • #14 20491953
    Aaalbercik
    Poziom 20  
    alster1 napisał:
    Wczoraj kurier przywiózł zamówioną końcówkę, zamontowałem około 13:00 i na razie kocioł pracuje poprawnie, ani jednego błędu

I oby tal dalej :-)

Podsumowanie tematu

✨ Kocioł Vaillant Ecotec Plus VC15CS/1-5 z sterownikiem VRC720 doświadcza problemów z gaśnięciem przy silnym wietrze, co skutkuje czasową blokadą palnika. Użytkownik zgłosił problem serwisowi, który wymienił uszczelkę pod palnikiem i zwiększył moc minimalną, jednak to nie rozwiązało problemu. Użytkownicy forum sugerują modyfikacje w zakresie zakończenia komina, takie jak obniżenie czerpni powietrza oraz zastosowanie odpowiednich daszków, aby zminimalizować wpływ wiatru. Po wymianie końcówki komina na bardziej odpowiednią, użytkownik zauważył poprawę działania kotła, który przestał gaśnieć nawet przy silnych podmuchach wiatru.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA