logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CK-21S20BT - zanikający obraz co kilka sekund, możliwe przyczyny?

falkos 21 Lis 2005 12:44 2908 8
REKLAMA
  • #1 2011345
    falkos
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Witam szanownych kolegow.Mam na stole w/w model-chassis S15A.Srednio raz na dwie sek. zanika obraz i za dwie,trzy sek pojawia sie na podobnie dlugi okres czasu.Grzalka swieci,napiecia na wzmacniaczach odpowiednie,na siatce tez.Podstawilem juz koncowke wizji i nic nie dalo.Dioda 9,1V na PK wymieniona.Stawiam bardziej na tda8842 ale nie mam pewnosci bo rownie dobrze moze to powodowac SAA5532.Wszelkie napiecia wydaja sie ok.Nie kontaktow brak.Jak myslicie?Czy spotkal sie ktos z podobnym problemem?
    PS.Wsad tez podstawilem!
  • REKLAMA
  • #2 2011367
    Micek64
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    nie mam przed sobą schematu, ale na twoim miejscu sprawdziłbym generator impulsu SSC (skąd wychodzi - napewno jakiś TDA) i ewentualnie go wymienił. Niedawno sam szukałem przyczyny braku obrazu w samsungu przy wszystkich prawidłowych napięciach, winowajcą okazał się właśnie TDAxxxx - niestety nie pamiętam numerów :(
  • #3 2011552
    falkos
    Poziom 21  
    SSC jest w pozadku!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2011840
    falkos
    Poziom 21  
    Ale jak jest obraz to nie jest tak zle!Wiec mysle ze chyba to nie jestod kinola-co?Nie mam czym zmierzyc emisji.
  • REKLAMA
  • #6 2012304
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Zwiększ (nieco) napięcie żarzenia - będziesz miał odp., czy chodzi o emisję.
    Można jeszcze 'pobawić się' napięciem G2.

Pozdrawiam.
  • #7 2012648
    falkos
    Poziom 21  
    Juz myslalem o tym.Ale sprawdze dopiero jutro.Pozdrawiam.Dzieki
  • #8 2013277
    jabbson
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    U mnie to samo. Mam Ck 20 S 20BT . właśnie podmieniłem TDA 8842 na nowy i nie pomogło. Mam wygaszony ekran. Napięcia są OK, tylko nie wychodzą sygnały RGB z nóżek 19, 20,21 TDA8842 mimo że podminiony.

jak coś wyniknie, to dam znać.

Dodano po 2 [godziny] 5 [minuty]:

pokręciłem pokrętłem SCREEN na trafopowielaczu, rozjaśnił sie nieco ekran. Pojawiły sie pasy (linie) co upewniło o sprawnej emisji i odchylaniu.
    Stawiałem na "wszystko jednym"- układ TDA 8842 albo wzmacniacz wizji TDA6107Q. Z tym, że oba połączone są w pętli zprzężenia zwrotnego i przez to trudno jest diagnozować.

U mnie w CK20S20, uszkodzony był TDA8842 ale przy odłączonej nóżce 18 (Black-CutOff) ów scalak miał identyczne obiawy jak ten uszkodzony. Czyli nie było sygnałów RGB na pinach 19,20,21.
  • #9 2015277
    falkos
    Poziom 21  
    Niestety kinol!Dzieki za zainteresowanie.Pozdrawiam.Temat zamkniety.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W modelu telewizora Samsung CK-21S20BT (chassis S15A) występuje problem zanikania obrazu co kilka sekund. Obraz znika na około 2 sekundy i pojawia się na podobny czas. Sprawdzono napięcia na wzmacniaczach i siatce kineskopu, które są prawidłowe, a także wymieniono diodę 9,1V na płytce PK oraz podstawiono końcówkę wizji i wsad, bez poprawy. Podejrzewano uszkodzenie układów scalonych TDA8842 lub SAA5532. Wskazano również generator impulsu SSC (z układu TDA), jednak był sprawny. Zasugerowano możliwą słabą emisję katod kineskopu, co potwierdziły pojawiające się pasy po regulacji pokrętła SCREEN na transformatorze powielacza. Zwiększenie napięcia żarzenia i regulacja napięcia G2 mogłyby pomóc w diagnozie. Jeden z użytkowników potwierdził podobny problem w modelu CK-20S20BT, gdzie wymiana TDA8842 nie przyniosła efektu, a brak sygnałów RGB na pinach 19, 20, 21 TDA8842 wskazywał na uszkodzenie tego układu. Ostatecznie problem okazał się związany z kineskopem (kinol).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA