logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAMSUNG CK-21S20BT - Obraz znika po kilku sekundach, co może być przyczyną?

lewapd 19 Kwi 2006 21:30 2216 6
REKLAMA
  • #1 2545394
    lewapd
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    OTVC jak w temacie.
    Obraz wychodzi po dość długim czasie (ok.20sek.)
    pojawi się na 1-2 sek. i zniknie ((ekran czarny).

Jak zmniejszę świecenie kineskopu(mniejszy kontrast i jaskrawość),to utrzymuje się dłużej(3-5sek),po czym znika.
    Okresy przerw(braku obrazu)-wynoszą od kilku do kilkunastu sek.
    Poza tym na pilota działa,przełącza programy,włącza TXT(która też pojawia się i znika tak jak obraz).
    WN pracuje stabilnie-bo jak zwiększę nap.US2-to raster z liniami powrotu świeci cały czas.Wówczas na tle świecącego rastru pojawia się i znika obraz(z interwałami czasowymi takimi jak podałem wyżej)

Niezła ciuciubabka - nie ???

Proszę o pomoc.

Dzięki !!:D
  • REKLAMA
  • #2 2545531
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 272
    Na początek podstaw pamięć zapisana pewnym wsadem.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 2548368
    pmnet
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Witam
    Ja proponował bym podstawić wzmacniacz wizji TDA 6107.
    Miałem podobne przypadki w tych modelach.
    Oprucz tego w tych sprzetach lubiły też kineskopy padać właśnie w ten sposób zanikał obraz.
  • REKLAMA
  • #5 2549540
    Marek09
    Poziom 24  
    Ocena: 137
    I jeszcze sprawdź rezystory przy wzmacniaczach wizji.
    Ale wylutuj jedną końcówkę z płyty, bo inaczej może cię miernik oszukać.
    Raz tak miałem iż był uszkodzony rezystor niepamiętam- chyba 100kom. Na oko dobry mierzony w układzie też, wylutowany - nieskończoność.
    Objaw był wtedy podobny.
  • REKLAMA
  • #7 2950797
    lewapd
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    masz rację Michał99 -słaba emisja kineskopu!

Telewizor na smietnik!!:)

Dzięki wszystkim za pomoc -temat można zamknąć!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze SAMSUNG CK-21S20BT obraz pojawia się po około 20 sekundach, utrzymuje się krótko (1-2 sekundy), a następnie znika, pozostawiając czarny ekran. Zmniejszenie jasności kineskopu wydłuża czas wyświetlania obrazu do 3-5 sekund. Pilot działa poprawnie, umożliwiając zmianę kanałów i wyświetlanie tekstu (TXT), który również pojawia się i znika. Stabilna jest praca wzmacniacza napięcia US2, co potwierdza świecący raster z liniami powrotu. Wskazano, że problem może wynikać ze słabej emisji kineskopu, co jest typową usterką w tym modelu. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie i ewentualną wymianę wzmacniacza wizji TDA6107 oraz rezystorów przy wzmacniaczach wizji, które mogą być uszkodzone i powodować podobne objawy. Ostatecznie potwierdzono, że słaba emisja kineskopu jest przyczyną zanikania obrazu, co kwalifikuje telewizor do wycofania z użytku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA