logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf V 1.9 TDI 105KM ciężko odpala na ciepłym silniku

xxx55635 09 Mar 2023 21:31 5811 20
REKLAMA
  • #1 20478308
    xxx55635
    Poziom 2  
    Golf V 1.9 TDI BLS 2008r.
    Witam Wszystkich, mam problem z odpalaniem na ciepłym silniku. Na zimnym pali od strzała ale jak już ma 70°C to szarpie silnikiem, a jak ma 90 to jest jeszcze gorzej, chciałbym mu pomóc ale nie mam już pomysłów.😞Może komuś udało się rozwiązać problem, dużo zrobiłem do tej pory, między innymi:
    - regeneracja głowicy + tuleje mosiężne w głowicy
    - zregenerowane pompowtryski
    - nowe uszczelniacze pompowtrysków
    - nowy rozrusznik chyba 12 zębny
    - sprzęgło +dwumas
    - zwiększenie dawki paliwa u tunera ale to też nie pomogło
    Brak błędów na kompie.
    Dziękuję wszystkim za zaangażowanie, pozdrawiam 😁
  • REKLAMA
  • #2 20478525
    jarek225
    Poziom 24  
    Ocena: 222
    Wymień jeszcze akumulator tu masz wyjaśnienie dlaczego.
    Link
  • REKLAMA
  • #3 20478568
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    Ocena: 41
    xxx55635 napisał:
    Na zimnym pali od strzała ale jak już ma 70°C to szarpie silnikiem, a jak ma 90 to jest jeszcze gorzej,

Książkowy opis uszkodzonego czujnika położenia wału korbowego. Trzeba go wyciągnąć, i sprawdzić jak zachowuje się jego rezystancja pod wpływem temperatury
  • #5 20478729
    majster129
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    jarek225 napisał:
    Link

Tak jeśli akumulator byłby już kiepski to pomoże, ale w tym przypadku ?

Dodano po 5 [minuty]:

Marek_Wasik2016 napisał:
    xxx55635 napisał:
    Na zimnym pali od strzała ale jak już ma 70°C to szarpie silnikiem, a jak ma 90 to jest jeszcze gorzej,

Książkowy opis uszkodzonego czujnika położenia wału korbowego. Trzeba go wyciągnąć, i sprawdzić jak zachowuje się jego rezystancja pod wpływem temperatury

Nie sądzisz że powinie ecu łapać błąd, nie prawidłowy sygnał wału lub jego brak

Dodano po 14 [minuty]:

damian0072015 napisał:

Nie do końca, ten temat to silnik pompo wtrysk BLS a na filmiku to zwykły majzel na pompie wtryskowej, w silniku BLS rzadko padają czujniki wału ponieważ nie pracują w oleju, a tutaj wszyscy pokazują czujniki które pracują w oleju i są bardziej awaryjne przez to

Dodano po 4 [minuty]:

xxx55635 napisał:

Tylko to nic nie zmieni, jedź do tego tunera niech ci da zapisany oryginalny soft i zmień tunera albo zmuś go do myślenia nie to poprawi jak należy
  • #6 20478759
    konradcierlicki
    Poziom 6  
    Mordo masz tam 4 pinowy czujnik cieczy chłodzącej. Zacznij od sprawdzenia na kąpię jaka podaje wartości. Bo obstawiam że błędna i na cieplym będzie miał ciężko zapalić.
  • REKLAMA
  • #7 20478838
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    Ocena: 41
    majster129 napisał:
    jarek225 napisał:
    Link

Dodano po 5 [minuty]:

Marek_Wasik2016 napisał:
    xxx55635 napisał:

Nie sądzisz że powinie ecu łapać błąd, nie prawidłowy sygnał wału lub jego brak

Dodano po 14 [minuty]:

damian0072015 napisał:

Nie do końca, ten temat to silnik pompo wtrysk BLS a na filmiku to zwykły majzel na pompie wtryskowej, w silniku BLS rzadko padają czujniki wału ponieważ nie pracują w oleju, a tutaj wszyscy pokazują czujniki które pracują w oleju i są bardziej awaryjne przez to

Dodano po 4 [minuty]:

xxx55635 napisał:

Tylko to nic nie zmieni, jedź do tego tunera niech ci da zapisany oryginalny soft i zmień tunera albo zmuś go do myślenia nie to poprawi jak należy

@majster129 Rozpisałeś się na pół strony, a G wniosłeś do tematu.

@majster129 A z tym:
    damian0072015 napisał:

to pewnie koledze chodziło o metodę sprawdzania czujnika hala skoro są dwa różne filmy podesłane. Nie sądzisz?
  • #8 20479239
    majster129
    Poziom 23  
    Marek_Wasik2016 napisał:
    Rozpisałeś się na pół strony, a G wniosłeś do tematu.

jak pomyślisz dobrze to może się okazać że dużo wniosłem do tematu

Dodano po 3 [minuty]:

Marek_Wasik2016 napisał:
    to pewnie koledze chodziło o metodę sprawdzania czujnika hala skoro są dwa różne filmy podesłane. Nie sądzisz?

Ten sam czujnik tylko w innych miejscach umieszczony i oba w oleju pracują i jeden z kablem drugi bez no i jeszcze troszkę inna rezystancja bo różni producenci to zrobili
  • #9 20479457
    konradcierlicki
    Poziom 6  
    W bkc bxe jest czujnik suchy, uszczelniacz walu od strony skrzyni ma piercien magnetyczny
  • #10 20479744
    majster129
    Poziom 23  
    konradcierlicki napisał:
    W bkc bxe jest czujnik suchy, uszczelniacz walu od strony skrzyni ma piercien magnetyczny

Brawo w końcu zaczynasz myśleć a nie tylko przeglądać fora, teraz jeszcze autor tematu zapomniał napisać że jak już po tym szarpaniu auto zapali to pracuje całkowicie prawidłowo i niema żadnych problemów
  • #11 20479887
    jarek225
    Poziom 24  
    majster129 napisał:

Widzę że oglądałeś tego filmu-przeciesz masz tam wyjaśnione dlaczego samochód nie odpala na ciepłym silniku.
    Nie będęCi opisywał sytuacji z akumulatorem bo w filmie masz to wyjaśnione.
    Przyczyn Twojego problemu może być kilka,ja podałem jedną z nich.
    Jeżeli niechcesz kupować nowego akumulatora to pożycz od kogoś w dobrym stanie i podmień.
    Przynajmniej wykluczysz jedna z przyczyn.
  • #12 20480081
    majster129
    Poziom 23  
    jarek225 napisał:
    majster129 napisał:

Widzę że oglądałeś tego filmu-przeciesz masz tam wyjaśnione dlaczego samochód nie odpala na ciepłym silniku.
    Nie będęCi opisywał sytuacji z akumulatorem bo w filmie masz to wyjaśnione.
    Przyczyn Twojego problemu może być kilka,ja podałem jedną z nich.
    Jeżeli niechcesz kupować nowego akumulatora to pożycz od kogoś w dobrym stanie i podmień.
    Przynajmniej wykluczysz jedna z przyczyn.

Nie napisałem że nie pomoże, tylko czy w tym przypadku tak będzie dałem znak zapytania
    Osobiście to bym wymienił ten rozrusznik Hitachi na Boscha tej samej mocy i problem zniknie moim zdaniem
  • #13 20480125
    jarek225
    Poziom 24  
    Spóbuj wymienić aku jeżeli pomoże problem z głowy,jeżeli nie będziesz szukał przyczyny dalej.
  • REKLAMA
  • #14 20480140
    majster129
    Poziom 23  
    jarek225 napisał:
    Spóbuj wymienić aku

Osobiste moje zdanie nie pomoże
  • #15 20480146
    jarek225
    Poziom 24  
    Trudno chciałem pomóc.
  • #16 20480161
    majster129
    Poziom 23  
    jarek225 napisał:
    Trudno chciałem pomóc.

Powiem ci dla czego, bo jeśli jest dwie lub trzy usterki to nowy aku tylko to ukryje na jakiś czas i problem powróci jak bumerang
  • #17 20480196
    majster129
    Poziom 23  
    Cytat:
    Dzie dobry,
    Zastanawiam sie czy probowal Pan manualnie chlodzic silnik. Prosze sprobowac np. wody lub wody zimnej (NIE CIEPLEJ!!!) pod zadnym pozorem nie cieplej moze to wywolac wiecej problemow zwiazanych z odpalaniem.
    Pozdrawiam i zycze milego dnia.
    W powazaniu Tony Fontana

Proszę powiedz co chcesz w pompo wtrysku chłodzić polewając zimną wodą silnik
    przecież autor napisał że jak jest zimny to odpala na strzała
  • #18 20480240
    jarek225
    Poziom 24  
    majster129 napisał:
    Powiem ci dla czego, bo jeśli jest dwie lub trzy usterki to nowy aku tylko to ukryje na jakiś czas i problem powróci jak bumerang

A jeśli ma jedną i jest to aku to wymiana rozwiąże problem.
    Już wyjaśniam jakie znaczenie ma aku: jeżeli jest słaby aku to rozrusznik wolniej kręci tym samym silnik ma wolniejsze obroty
    w tym momęcie sterownik silnika nie polewa na tyle paliwa aby silnik bez problemu odpalił,jest to zabespieczenie dla dwumasy aby nie cierpiała.
    Dlatego tak ważna jest kondycja aku.
  • #19 20480258
    majster129
    Poziom 23  
    jarek225 napisał:
    A jeśli ma jedną i jest to aku to wymiana rozwiąże problem.

Naprawdę wierzysz w to że to auto ma tylko jedną usterkę
    Resztę tego co powiedziałeś znam na pamięć

Dodano po 29 [minuty]:

jarek225 napisał:
    jest to zabezpieczenie dla dwu-masy aby nie cierpiała

I jeszcze ekologia, brak dymu przy rozruchu i dlatego tunerzy dokładają paliwa, ten nie zrobił tego jak należy i nic się nie zmieniło

Dodano po 5 [minuty]:

konradcierlicki napisał:
    Mordo masz tam 4 pin-owy czujnik cieczy chłodzącej

W silniku BLS jest tylko dwa piny w czujniku, koloru popielatego jest
  • #20 20482290
    xxx55635
    Poziom 2  
    Jeszcze dodatkowe informacje, które zrobiłem to nowy rozrusznik który ma ząb więcej teraz kręci jak szalony, ale dalej jest to samo podmieniłem akumulator z dobrego samochodu który nie ma problemu z odpalaniem i zaś nie pomogło ciągle jest tak samo 🤔 dodam jeszcze że gdy silnik szarpie przy odpaleniu zapala zawsze na wszystkie cylindry bez zastanowienia
  • #21 20482297
    majster129
    Poziom 23  
    xxx55635 napisał:
    które zrobiłem to nowy rozrusznik który ma ząb więcej teraz kręci jak szalony

Teoretycznie rozrusznik mający o ząb więcej nie powinie się zmieścić lub powinny być efekty dźwiękowe i to się za jakiś czas rozleci, więc coś tu nie trzyma się kupy moim zdaniem

Dodano po 9 [minuty]:

xxx55635 napisał:
    ale dalej jest to samo podmieniłem akumulator z dobrego samochodu który nie ma problemu z odpalaniem i zaś nie pomogło ciągle jest tak samo 🤔 dodam jeszcze że gdy silnik szarpie przy odpaleniu zapala zawsze na wszystkie cylindry bez zastanowienia

Więc szukaj dalej, na filmikach w poście 4 było wszystko powiedziane a to czego nie powiedziano nie dotyczy twojego silnika bo twój to popo-wtrysk lub udaj się do tunera który robił niech zrobi to czego nie zrobił i to pomoże

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z odpalaniem VW Golf V 1.9 TDI BLS z 2008 roku na ciepłym silniku, który szarpie przy rozruchu. Na zimno silnik odpala bez problemu. Wykonano już szereg działań, w tym regenerację głowicy, wymianę pompowtrysków, nowy rozrusznik oraz zwiększenie dawki paliwa, jednak problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie akumulatora, czujnika położenia wału korbowego oraz czujnika temperatury płynu chłodzącego. Wskazują również na możliwość błędów w oprogramowaniu ECU oraz konieczność wizyty u tunera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA