logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Uszkodzenie sterownika RO 3004 - błędna sygnalizacja przeszkód i spadek napięcia

kecajek0 09 Mar 2023 22:39 357 3
REKLAMA
  • #1 20478517
    kecajek0
    Poziom 10  
    Cześć,
    w związku z tym, że czujnik wykrywający przeszkody w bramie działa różnie (czasem świeci, jakby coś było w bramie) postanowiłem się temu przyjrzeć. Sprawdziłem napięcie po stronie nadawczej (czyli tam, gdzie świeci dioda IR): gdy działał prawidłowo-było ok 24V AC, ale gdy błędnie sygnalizował przeszkodę-napięcie spadało do kilku-kilkunastu V.
    Chciałem zmierzyć natężenie prądu pobieranego przez "nadajnik"-miernik pokazał niecały 1mA. Uznałem, że to podejrzanie mało i coś mnie podkusiło, żeby sprawdzić w sterowniku.
    Przy odłączonej fotokomórce świecącej zmierzyłem napięcie na wyjściach 8 i 9-było 24 lub 25V AC. Dziwiło mnie, że przy tak małym poborze, jaki zmierzyłem tak mocno spadało napięcie na zaciskach fotokomórki i wpadłem na "ciekawy" pomysł, aby sprawdzić prąd, jaki tam mogę zmierzyć. Miernik był na zakresie mA, przez chwilę (może 1s) chyba pokazał coś w okolicach 160mA a po chwili na płytce zrobiło się ciemno. Wyłączyłem zasilanie i włączyłem ponownie licząc, że może zasilacz się zabezpieczył i ponownie zacznie pracować po odłączeniu zasilania, ale to nie pomogło :(
    Zastanawia mnie, co mogło się stać-przecież to wyjście musi być zabezpieczone-choćby podczas podłączania można zrobić zwarcie albo jakieś zwierzę nadgryzie kabel w ziemi i co-płytka do lutowania?
    Przyglądałem się jej, czy są jakieś bezpieczniki, ale że na dworze jest ciemno i zimno to nic nie znalazłem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20478599
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3623
    2 bezpieczniki. (zdejmij osłonę centrali).
    Jeden pośrodku płytki 315mA F - pewnie ten padł.
    Drugi - główny, na dole - na wszystko - 5A F.
    Amperomierz jest dla obwodu przewodem więc miernikiem zrobiłeś zwarcie na zasilaniu fotek. A bezpiecznik miliamperów w mierniku pewnie też poszedł z dymem.
    jak już zadziała - sprawdź wszystko systematycznie - napięcie na zasilaniu fotek może spadać (oprócz usterki centrali) także od jakiegoś zwarcia lub przerwy na przewodach, a także któraś fotka może być niesprawna, czyli wypada podłożyć testowe przewody do fotek (obu, nie tylko nadajnika) i nimi do centrali, a jeśli dalej zonk - sprawdzić fotki na zewnętrznym zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #3 20479996
    kecajek0
    Poziom 10  
    Dzięki :)
    Poległ bezpiecznik 315mA, miernik ma się dobrze ;)
    Podczas mierzenia przewodów okazało się, że jeden jest uszkodzony. Na szczęście kabel ma 4 żyły. Niestety podczas mierzenia pozostałych, dotychczas nieużywanych okazało się, że obie żyły również nie wykazywały przejścia :(
    Zrezygnowany wizją robót ziemnych stwierdziłem, że zrobimy ekperyment-połączyłem równolegle te trzy niedziałające przewody na obu końcach i wyszedł przyzwoity opór. Nie wiem jak i dlaczego, bo to nie ma sensu (np przewody musiałyby być pozwierane w różnych miejscach aby omijać przerwy), ale najważniejsze, że działa.
  • #4 20480003
    kecajek0
    Poziom 10  
    Zgodnie z tym, co napisałem w ostatniej wiadomości-uzkodzony bezpiecznik na środku płytki+uszkodzony przewód zasilający aktywną "fotkę".
    Na szczęście można było skorzystać z innych przewodów w tym kablu.
REKLAMA