logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z automatyzacją Tuya Smart: Scena działa tylko przy włączonej aplikacji i woltomierzu

bolec310 10 Mar 2023 14:36 13377 14
  • #1 20479392
    bolec310
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam
    Problem następujący.
    Gniazdko wifi smart plug, połączone z domowym routerem,Aplikacja tuya na telefonie. Scena napisana: jeśli napięcie wyższe niż 245v i gniazdko wyłączone -> włącz gniazdko.
    I w sumie tyle, po pięciu minutach timer wyłącza gniazdko pomiar i tak w kółko.
    Problem polega na tym że ta automatyzacja działa tylko wtedy gdy mam włączona aplikację i to na zakładce z woltomierzem wystarczy że wejdę w inną zakładkę bądź aplikacja działa w tle automatyzacja przestaję działać. Może ktoś z was spotkał się z podobnym problemem i ma jakieś pomysły co może być przyczyną tej tragedii?
  • #2 20480061
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2034
    Jakie to jest dokładnie gniazdko?

bolec310 napisał:
    Scena napisana: jeśli napięcie wyższe niż 245v i gniazdko wyłączone -> włącz gniazdko.

Wstaw screen sceny z ustawianiem napięcia.
  • #3 20480265
    bolec310
    Poziom 12  
    Zdjęcia gniazdka i ustawień, wszystko działa gdy mam włączony ten woltomierz który jest na jedynym ze screenów
    Załączniki:
    • Problem z automatyzacją Tuya Smart: Scena działa tylko przy włączonej aplikacji i woltomierzu IMG_20230310_233207.jpg (503.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem z automatyzacją Tuya Smart: Scena działa tylko przy włączonej aplikacji i woltomierzu IMG_20230310_233157.jpg (491.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem z automatyzacją Tuya Smart: Scena działa tylko przy włączonej aplikacji i woltomierzu Screenshot_20230310-233415.png (412.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem z automatyzacją Tuya Smart: Scena działa tylko przy włączonej aplikacji i woltomierzu Screenshot_20230310-233348.png (130.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem z automatyzacją Tuya Smart: Scena działa tylko przy włączonej aplikacji i woltomierzu Screenshot_20230310-233359.png (56.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 20480284
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2034
    Nie ma niezainstalowanej aktualizacji oprogramowania do gniazdka?
    Możesz podłączyć dwa gniazdka, tak aby pierwsze mierzące napiecie było zawsze włączone i sterowało drugim? Możesz podłączyć np. szeregowo, ale można też równolegle. Ważne, by pierwsze gniazdko nie było wyłączane, co może ustawiać na nim "stan uśpienia".
  • #5 20480294
    bolec310
    Poziom 12  
    Nie, gniazdko jest oryginalne (jest to już 2 sztuka, myślałem że pierwsza jest uszkodzona) a sterowania gniazdka gniazdkiem nie do końca rozumiem, zresztą mam tylko jedno.
  • #6 20613071
    michalfil1
    Poziom 1  
    Mam dokładnie ten sam problem, czy udało się to jakoś rozwiązać ?
  • #7 20613633
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 179
    Sprawdź zadziałanie po ok. 30sekundach w zigbee, co do wifi to może być dłuższe opóźnienie.

jak ekran napięcia nie jest aktywny, to rzadziej odpytuje stan urządzenia (energooszczędność?),

U mnie działa powyższa scena właśnie z opóźnieniem.
  • #8 20634608
    ciarek999
    Poziom 2  
    Ocena: 3

Mam podobny problem.
    Mam na działce urządzenia pod kontrolą Tuya.

Gniazdko Zigbee raportuje stan napięcia, mocy i natężenie prądu tylko wtedy, gdy jest aktywny ekran w aplikacji Tuya (ja mam Smart Life konkretnie). Wystarczy zmienić widok w aplikacji na inny, a gniazdko przestaje raportować stan. To uniemożliwia automatyzację wg stanu. Ja chciałem ustawić, aby po minucie od wykrycia prądu gniazdko się wyłączało.
    Mam tak ustawione gniazdko WiFi Tuya i to działa, a Zigbee nie chce.

Mam w domu - nie na działce - Home Assistant + Zigbee.
    Podpiąłem na próbę to gniazdko do Zigbee pod kontrolą Home Assistanta i wszystko działa OK, gniazdko raportuje stany i można robić automatyzację.

Kupiłem właśnie drugą bramkę Zigbee Tuya, bo myślałem, że to może bramka jest wadliwa, ale podpiąłem to gniazdko i niestety efekt ten sam.

Mogę kupić kolejne gniazdko, tylko może po prostu ja coś źle robię? Gdzie szukać błędu???

Pozdrawiam, LP.
  • #10 20636023
    ciarek999
    Poziom 2  
    Do chwilowego wyłączania hydroforu na działce.
    Nie wdając się w długą historię: hydrofor przestaje ciągnąć i wyłączenie go na kilka sekund po np. minucie pracy uzdrawia sytuację - zaczyna ładnie ssać.
    Czeka mnie przeróbka całego systemu ale aby to zrobić porządnie to będzie grubsza sprawa i na razie sprawę załatwia automatyzacja gniazdka.
    Napisałem: załatwia, bo obecnie hydrofor jest podpięty do gniazdka na wifi i tu automatyzacja działa a gniazdko ładnie raportuje stan czujników, ale wifi jest kapryśne i raz na kilka dni, czasem rzadziej, trzeba resetować gniazdko bo gubi wifi.
    Oczywiście mogę dokupić repeater do wifi i liczyć na poprawę, ale mam w domu (nie na działce gdzie jest hydrofor) Home Assistanta & Zigbee i różne rzeczy działają bardzo stabilnie, dlatego chciałem przepiąć hydrofor na Zigbee a gniazdko wifi użyć do czegoś innego.
    Kupiłem więc bramkę Zigbee do Tuya, kupiłem gniazdko z pomiarem i sądziłem, że zrobię taką samą automatyzację jak zrobiłem do gniazdka wifi.
    Okazuje się, że jest jakiś problem.
    Bardzo nie lubię oddawać zakupionego sprzętu jeśli nie ma wad (niby mogę bo jeszcze nie ma 14 dni) bo to trochę nieładnie.
  • #12 20656405
    pigwoz
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Witam, podepnę się pod temat. Próbowałem zrobić również automatyzację na opartą na gnieździe smart ale innego typu gniazdo niż powyżej w wątku. Automatyzacja miała się opierać na raportowaniu przez gniazdo mocy pobieranej przez urządzenie - np. ze jeżeli pobiera więcej niż ileś watt to automatyzacja coś ma tam uruchomić innego. I mam podobnie - nie działa - czasami tylko coś "zaskakiwało" jak miałem aktywny na komórce odczyt danych z gniazda. Próbowałem różne kombinacje mniej niż ileś watt, więcej niż ileś watt itp. Ktoś ma jakiś pomysł czemu to nie działa?
  • #13 20657189
    ciarek999
    Poziom 2  
    Gdzieś wyczytałem, że w przypadku gniazdek Zigbee urządzenia nie raportują same z siebie, tylko czekają na zapytanie z aplikacji, dlatego że tak jest bardziej energooszczędnie.
    Ja nadal nie wiem co z tym zrobić, używam do automatyzacji gniazdka WiFi nie Zigbee ale to jest rozwiązanie gorsze bo gniazdko WiFi raz na ileś dni wymaga resetu bo gubi sieć.
  • #14 20658005
    pigwoz
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Tak to niestety wygląda.
    Stworzyłem takie same automatyzacje z gniazdkiem zamiast zigbee pracującym po Wi-Fi i rzeczywiści w tym przypadku te reguły/automatyzacje działają... u mnie gniazdo Wi-Fi nie gubi połączenia więc w zasadzie jest ok.
    chociaż skoro buduję sieć urządzeń w domu opartych na protokole zigbee to wolałbym żeby te gniazda zigbee działały jak trzeba....
    tymczasem zamówiłem jeszcze dwa dodatkowe gniazda na Wi-Fi :-)
  • #15 21847524
    cuci8202
    Poziom 1  
    Mam problem z urządzeniami Zigbee. Stworzyłem automatyzację dla wtyczki Zigbee, aby wyłączyć ładowarkę, gdy zużycie energii spadnie. Jednak scena nie uruchamia się - po zakończeniu ładowania i spadku mocy do 0 W wtyczka pozostaje włączona.

Co ciekawe, nawet zaplanowane zadania nie zawsze działają niezawodnie za pośrednictwem scen aplikacji, więc zamiast tego muszę ustawiać harmonogramy bezpośrednio w ustawieniach urządzenia.

Wszystko działa idealnie z moimi wtyczkami Wi-Fi, ale automatyzacje po prostu nie uruchamiają się z moimi urządzeniami Zigbee, mimo że aplikacja pokazuje, że zużycie energii osiągnęło 0 W.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy automatyzacji w aplikacji Tuya Smart, gdzie scena sterująca gniazdkiem WiFi z pomiarem napięcia działa tylko wtedy, gdy aplikacja jest aktywna na ekranie z woltomierzem. Po przejściu do innej zakładki lub działaniu aplikacji w tle automatyzacja przestaje funkcjonować. Użytkownicy zgłaszają podobne problemy z gniazdkami Zigbee Tuya, które raportują stan napięcia, mocy i natężenia prądu wyłącznie podczas aktywnego widoku w aplikacji, co uniemożliwia niezależne automatyzacje. Wtyczki WiFi działają stabilniej, choć bywają kapryśne i wymagają resetu. Przyczyną jest prawdopodobnie sposób komunikacji Zigbee, gdzie urządzenia nie wysyłają danych samodzielnie, lecz czekają na zapytania aplikacji, co ma na celu oszczędność energii. Proponowane rozwiązania to utrzymanie aktywnego ekranu aplikacji, stosowanie gniazdek WiFi zamiast Zigbee lub integracja z systemem Home Assistant, który poprawia stabilność i raportowanie. Dodatkowo sugerowano modyfikację progów napięcia w scenie oraz rozważenie konfiguracji dwóch gniazdek, gdzie jedno stale mierzy napięcie i steruje drugim, aby uniknąć stanu uśpienia. Problem pozostaje nierozwiązany w pełni dla urządzeń Zigbee w natywnej aplikacji Tuya.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA