logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprinter 319 2011r: Lewy bixenon i oświetlenie wewnętrzne nie działają - możliwe przyczyny

Nidar 11 Mar 2023 18:55 321 3
REKLAMA
  • #1 20481411
    Nidar
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

Przeszukałam forum jednak nie znalazłam odpowiedzi na mój problem- z pewnością tutaj będzie od razu zdiagnozowany :)

Sprinter 319 2011r lewy bixenon oraz oswietlenie wewnetrzne nie swieci. Bezpiecznik odpowiedzialny za oswietlenie wewnetrzne ok. W schematach nie znalazłam bezpiecznika, który może być za bixenon odpowiedzialny, żarówkę wymieniłam.
    Gdzie szukać przyczyny?
  • REKLAMA
  • #2 20481736
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4225
    Najprościej będzie zamienić lampy miejscami aby wykluczyć albo instalację albo winę w lampie. Często zalewany jest moduł (przetwornica) żarnika pod reflektorem.
  • REKLAMA
  • #3 20482221
    Nidar
    Poziom 2  
    Jeśli się ta przetwornica zaleje, to powinien się spalić bezpiecznik?
    Czy jest możliwość, że podczas jazdy, jak temperatura wzrośnie, że odparuje i zacznie działać, czy to jest już totalny szrot?
    Czy z ta przetwornica jest też połączone oświetlenie kabiny (bezpiecznik) Czy mogła jakąś kuna podgryz kable np?
    Od gory nic nie widać, żeby było coś pogryzione.
  • #4 20482506
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3621
    Nidar napisał:
    Sprinter 319 2011r

To model 906 przed liftem
    Nie ma informacji, jaka jest lampa w kabinie - bo były małe, z jedną żarówką i bardziej rozbudowane, z lampkami do czytania. W przypadku tej większej trzeba ją wyjąć w całości i zlokalizować dwa grubsze kabelki: czerwony z paskiem i brązowy. Na nich należy sprawdzić, czy jest zasilanie lampy. Może to być woltomierz, a może też być żaróweczka z kabelkami (tzw. "kontrolka"). Czasami się zdarza, że podczas przejeżdżania pod niskimi drzewami gałęzie uszkadzają antenę radiową, i poprzez jej pękniętą obudowę woda spływa na lampę nad lusterkiem co powoduje korozję elektroniki wewnątrz i zniszczenie lampy.
    Reflektory ksenonowe nie mają tradycyjnych bezpieczników, tylko zabezpieczenia elektroniczne wewnątrz modułu SAM
    I nie mają "żarników" - bo ich działanie opiera się na łuku elektrycznym.
REKLAMA