logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dlaczego wodomierz wskazuje zużycie wody, które nie miało miejsca?

emerelo 14 Mar 2023 21:26 11316 67
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego wodomierz nalicza ok. 30 litrów dziennie, mimo że w ogóle nie używam wody, i co sprawdzić w instalacji?

Przyczyną okazał się zablokowany małym kamyczkiem zawór antyskażeniowy; po wymianie zaworu problem zniknął [#20527887] Forum wcześniej wskazywało, że warto sprawdzić właśnie zawór antyskażeniowy za wodomierzem, bo jego usterka może powodować „pompowanie” instalacji i nabijanie wskazań licznika [#20492402][#20491381] Zalecano też test polegający na zamknięciu zaworu przed i za wodomierzem oraz obserwacji, czy licznik dalej pracuje — jeśli po zamknięciu staje, to problem jest w instalacji za licznikiem, a nie w samym wodomierzu [#20488994][#20489025]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 20488873
    emerelo
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie.
    Zakupiłem nieruchomość w stanie deweloperskim. Dostałem pierwsza fakturę za wodę z której wynikało, że od momentu spisania stanu wodomierza zużyłem 0.7m3 wody, pomimo iż w ogole jej nie używałem. Zacząłem codziennie spisywać stan licznika i okazało się ubywa ok. 30 litrów wody dziennie. Zleciłem, więc sprawdzenie czy nie ma żadnego wycieku i hydraulik po zrobieniu próby szczelności stwierdził, że jest wszystko w porządku. Zostaje wiec możliwość, że jest coś nie tak z wodomierzem. Zadzwoniłem, więc do dostawcy wody i powiedziano mi, że wykonanie ekspertyzy wodomierza kosztuje ponad 500 zł. I teraz moje pytanie, bo kompletnie się na tym nie znam. Co ja powinienem zlecić temu dostawcy wody? Wymianę licznika? Czytałem też o zaworach zwrotnych, że mogą być uszkodzone czy to też powinien wymienić zakład wodociągów? I czy to musi tyle kosztować jak to ich wina? Bardzo proszę o pomoc i dziękuję za odpowiedzi. :)
  • REKLAMA
  • #2 20488931
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6663
    emilero napisał:
    Zacząłem codziennie spisywać stan licznika i okazało się ubywa ok. 30 litrów wody dziennie.

Jak to ubywa? To w wodomierzu masz zgromadzoną wodę?
  • #3 20488946
    emerelo
    Poziom 4  
    Źle się wyraziłem. Pomimo tego, że woda nie jest używana to wodomierz wskazuje codziennie wyższa wartość o ok 30l. Czyli np.

Poniedziałek
    Stan: 00002,120
    Wtorek
    Stan: 00002,150
    Środa
    Stan: 00002,180
  • #4 20488967
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1419
    Woda może uciekać np przez spłuczkę. Do celów testowych najlepiej odciąć wodę zaworem bezpośrednio za licznikiem i zobaczyć co będzie.
  • REKLAMA
  • #6 20488976
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 291
    Jeśli w domu nie przebywasz, nie używasz wody, to zrób test. Zamknij zawór przy wodomierzu. Zanotuj wskazanie. Nazajutrz odczytaj wskazanie. Jest to samo? Czy bedzie sie różnić?

Powtórz taki sam test jednodniowy, ale zawor przy wodomierzu otwarty, zawor przy spłuczce zamknięty.
    Jak różnice wskazania wtedy? Zerowe?

No to kolejny dzień, zawór przy spłuczce otwarty.
    Jak będzie zużycie, to spłuczka sobie cieknie.
  • REKLAMA
  • #7 20488977
    mariuszjanik2023
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Nigdzie nie słychać jakiegoś szumu wody? Sprawdź to podczas ciszy nocnej
  • #8 20488986
    DiZMar
    Poziom 43  
    emilero napisał:
    Dostałem pierwsza fakturę za wodę z której wynikało, że od momentu spisania stanu wodomierza zużyłem 0.7m3 wody

U nas na fakturze są tylko całkowite m³.
    30 l/dobę to nieco ponad 1 l/h. Wskazania są do 3 miejsca po przecinku czyli co 1 l więc można na bieżąco wzrokowo obserwować czy wskazanie nie zmienia się jednostajnie czy też skokowo. Podejrzewam nieszczelność w instalacji wodnej. Zamknięcie zaworu za lub przed licznikiem pokaże gdzie jest błąd.
  • #9 20488987
    janek_wro
    Poziom 29  
    30L na dobe raczej nie zaszumi.
    Chyba żeby kapało, to tylko wtedy usłyszysz.

Ja obstawiam wyciek w wc, i do kanalizacji.
    Bez plam, bez zacieków, bez śladu. The great escape ;)
  • #10 20488989
    emerelo
    Poziom 4  
    Nie ma jeszcze spluczki ani toalety. Jest to stan deweloperski i jeszcze nic tam nie było ruszane. Poza tym hydraulik sprawdzał całą instalację i stwierdził, że nie ma wycieku. Także, jedyne co przychodzi mi do głowy to ten nieszczęsny wodomierz... T
  • #11 20488994
    DiZMar
    Poziom 43  
    emilero napisał:
    jedyne co przychodzi mi do głowy to ten nieszczęsny wodomierz... T

Jeżeli zamkniesz zawór główny (przed lub za wodomierzem albo oba) to stwierdzisz.
  • REKLAMA
  • #12 20488998
    mariuszjanik2023
    Poziom 7  
    Wyciek z WC tez by był widoczny, widać by było jak woda leci po ściance muszli klozetowej. Można nawet na ściankę muszli papier położyć i zobaczyć czy robi się wilgotny
  • #13 20489006
    DiZMar
    Poziom 43  
    Zamiast oddawać wodomierz do ekspertyzy to lepiej wymienić na nowy za 50-100 zł. Będzie taniej.
  • #14 20489009
    janek_wro
    Poziom 29  
    DiZMar napisał:
    to nieco ponad 1 l/h.
    to jest poniżej progu rozruchu wodomierzy mieszkaniowych.
    Mogą być też zainstalowane przy wodomierzy zawory antykropelkowe. Wtedy ruszy.

Natomiast taka spłuczka uzupełnia sobie wodę w shotach, które już wodomierz ruszą.
    Jak ktoś chce to zjawisko przyuważyć na żywo, to przyda się cierpliwość kota czatującego nad mysią norą.
  • #15 20489016
    emerelo
    Poziom 4  
    DiZMar napisał:
    emilero napisał:
    jedyne co przychodzi mi do głowy to ten nieszczęsny wodomierz... T

Jeżeli zamkniesz zawór główny (przed lub za wodomierzem albo oba) to stwierdzisz.

Po zamknięciu zaworu zarówno przed jak i za woda nie ucieka. Jak są odkrecone to ucieka stałym powolnym tempem.
  • #16 20489025
    DiZMar
    Poziom 43  
    emilero napisał:
    Po zamknięciu zaworu zarówno przed jak i za woda nie ucieka. Jak jest odkrecona to ucieka stałym powolnym tempem.

To wodomierz jest sprawny. Trzeba szukać ujścia wody w instalacji. Gdzie to występuje to tego zdalnie nie jesteśmy w stanie stwierdzić.
  • #17 20489044
    emerelo
    Poziom 4  
    Ok.
    A czy mógłbyś mi wytłumaczyć na czym polega ten test z zakręniem zaworu przed i za wodomierzem? I jak to interpretować? To jutro zrobię taki test.
  • Pomocny post
    #18 20489050
    janek_wro
    Poziom 29  
    emilero napisał:
    Jest to stan deweloperski i jeszcze nic tam nie było ruszane.
    No to możliwe że masz poduszkę powietrzną w swoich rurach, i uderzenia hydrauliczne kręcą ci wodomierzem.
    Jak nie mieszkasz tam, zakręcasz wodę na czas nieobecności.

Dodano po 7 [minuty]:

emilero napisał:
    A czy mógłbyś mi wytłumaczyć na czym polega ten test z zakręniem zaworu przed i za wodomierzem?

Jak zamkniesz zawór, nie ma fizycznie przepływu, z jakichkolwiek przyczyn. Zużycie zerowe. A o to chyba Ci chodzi. Potem otwierasz kolejnych 'podejrzanych' i szukasz kiedy pojawia sie zużycie.
    Ale skoro wc nie masz, to nie obstawiam w ciemno, co moze te wode konsumować.

Jak nie masz plam u siebie, i sąsiad z dołu nie zgłasza zacieków na suficie/ścianach, to raczej ubytków poza inst nie masz.
    30L na dobe byłoby widać.
    Chyba że w jakiś szacht techniczny idzie. Wtedy objawi sie w piwnicy.
  • #19 20489084
    emerelo
    Poziom 4  
    Ale jeżeli hydraulik robił testy szczelności i sprawdzał tę całą instalację pod względem szczelności i stwierdził, że na 100% nie ma wycieku. Po zakręceniu zaworu wodomierza licznik stoi. Po odkręceniu kręci wodę 30l/dzień. Ja już zgłupiałem :O dobrze dziękuję wam bardzo będę dalej drążył. :)
  • #20 20489097
    mariuszjanik2023
    Poziom 7  
    emilero napisał:
    Po zakręceniu zaworu wodomierza licznik stoi. Po odkręceniu kręci wodę 30l/dzień. Ja już zgłupiałem

To co nim pole magnetyczne obraca? Może faktycznie jakiś wadliwy ten licznik. Dobrze było by go podmienić na inny. Ale czy można to zrobić samemu to nie wiem?
  • #21 20489115
    DiZMar
    Poziom 43  
    mariuszjanik2023 napisał:
    emilero napisał:
    Po zakręceniu zaworu wodomierza licznik stoi. Po odkręceniu kręci wodę 30l/dzień. Ja już zgłupiałem

To co nim pole magnetyczne obraca? Może faktycznie jakiś wadliwy ten licznik. Dobrze było by go podmienić na inny. Ale czy można to zrobić samemu to nie wiem?

Jeżeli licznik kręci się tylko gdy woda otwarta to nie jest on przyczyną zmiany wskazania. Woda gdzieś ucieka. Wyciek to ok.20 ml/1 minutę średnio. Wyciek niekoniecznie musi być jednostajny. Przy odrobinie pecha pomiar szczelności mógł być w niewłaściwym momencie. Chociaż wymiana wodomierza to koszt 50-100 zł więc zwróci się przez około rok. Hmmm. 30 l/dzień to prawie 1 m³/miesiąc.
  • #22 20489116
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 20489120
    janek_wro
    Poziom 29  
    emilero napisał:
    Ale jeżeli hydraulik robił testy szczelności i
    Robił próbę ciśnieniową, masz na to papier? Jaki czas trwania, i ciśnienia początkowe i końcowe?
  • #24 20489126
    DiZMar
    Poziom 43  
    emarcus napisał:
    700 litrów wyssać do własnego zbiornika ;- za darmo !!!.

Te 700 l to niecałe 10 zł licząc z opłatą za ścieki. Gra nie warta świeczki aby podkradać wodę dla ekonomicznego efektu.
  • #25 20489129
    janek_wro
    Poziom 29  
    >>20489116
    @emarcus, fantazja cie poniosła z tym beczkowozem.
    Autor ma ubytek równo i regularnie po 30L dziennie.
    Zakładam że nie ma u siebie w mieszkaniu ekipy budowlańców. Bo wtedy chyba nie dziwiłby się że jest zużycie.

Dodano po 4 [minuty]:

Ustalmy jeszcze jedno, bo autor sie nie przyznał - ta nieruchomość to mieszkanie, czy dom wolnostojący? Instalacja 'po wodomierzu' wyprowadzana gdzieś na ogród?
  • #26 20489139
    emerelo
    Poziom 4  
    Jest to segment. Ma ogrzewanie podłogowe. Dostałem tylko slowne potwierdzenie sprawdzenia tej instalacji. Sprawdzana byla przez 2 tygodnie. Były zakręcone zawory i sprawdzane ciśnienie. A, że ja jestem ciemny w tej materii to więcej szczegółów nie znam.

Nie mam ekipy budowlańców. Aktualnie nic się tam nie dzieje, bo czekam do wiosny żeby zacząć wykończenie.

Ok czyli sugerujecie, że raczej to jest wyciek. No cóż... będę się dalej bawił. Najpierw wymienię licznik, jak to nie pomoże to wezwę innego hydraulika... nikt nie mówił, że bedzie łatwo :p
  • #27 20489149
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 20489156
    janek_wro
    Poziom 29  
    emilero napisał:
    Sprawdzana byla przez 2 tygodnie.
    No to próba ciśnieniowa nie była.

emilero napisał:
    Były zakręcone zawory i sprawdzane ciśnienie

Czym zmierzone ciśnienie?
    Ile było przed i po?
    Bez tej wiedzy możesz uznać że nic nie sprawdzono.

emilero napisał:
    Najpierw wymienię licznik
    A jest Twoją własnością, czy własnością dostawcy wody? Bo jak nie jest Twój, to nie ruszasz nic sam.
    A nawet jak jest twój, to musisz to uzgodnić z dostawcą wody, rozplombowanie i zaplombowanie nowego. Będzie to pewnie kosztować 3x tyle, co Twój miesięczny ubytek. Plus cena wodomierza oczywiście.
    Co tam msz JS1, 5 JS2, 5?
  • #29 20489158
    mariuszjanik2023
    Poziom 7  
    emilero napisał:
    Ok czyli sugerujecie, że raczej to jest wyciek.

No, ale tak z drugiej strony patrząc.... jeżeli, był by to wyciek to gdzieś (powiedzmy w ścianę) masz wlane 700L wody! A tego już nie dało by się nie zauważyć. Gdzieś ta woda musiała by już wyjść. Rozlewajac dzień w dzień po 30l wody każdy materiał po trzech albo czterech dniach byłby już w 100% napity wodą a reszta musiała by siłą rzeczy już pokazać się na zewnątrz.
  • #30 20489166
    emerelo
    Poziom 4  
    >>20489156

Nie znam szczegolow. Liczyłem na wiedze osoby, ktora to sprawdzała. Stwierdził, ze nie ma wycieku to uznałem, ze nie ma. Gdybym sam umiał to stwierdzić to bym nie zamawiał hydraulika. Jeżeli jest to wyciek to w takim razie mnie oszukał co nie jest trudne w tej materii.

Oczywiście, że sam tego nie wymienię tylko wodociągi. To jest
    apator sk 09-mi001-smu007

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z wodomierzem, który wskazuje zużycie wody mimo jej nieużywania. Po codziennym monitorowaniu stanu licznika zauważył ubytek około 30 litrów dziennie. Hydraulik przeprowadził test szczelności instalacji, stwierdzając brak wycieków. Użytkownik rozważał wymianę wodomierza oraz sprawdzenie zaworów zwrotnych. W trakcie dyskusji zasugerowano różne metody diagnozowania problemu, w tym zamykanie zaworów i obserwację wskazań licznika. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę zaworu antyskażeniowego, który był zablokowany przez kamyczek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA