logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grupa VAG - Korodowanie rantów tarcz hamulcowych: przyczyny i rozwiązania

mati1121 15 Mar 2023 16:59 984 11
REKLAMA
  • #1 20490360
    mati1121
    Poziom 3  
    Ocena: 14
    Witam, czym może być spowodowane korodowanie tarczy tylko na końcu tarcz? Rant 3-4mm reszta tarczy czysta, zbiera dobrze.
  • REKLAMA
  • #2 20490459
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    mati1121 napisał:
    czym może być spowodowane korodowanie tarczy
    Tym samym, co każda korozja - utlenianiem metalu. W czymś to przeszkadza?
  • #3 20490514
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 20491626
    mati1121
    Poziom 3  
    Ocena: 14
    Panowie żeby była jasność rant rdzy nie od strony wentylacji tarczy tylko od strony zbierania klocka, jak by był za mały o kilka mm, olać temat czy można coś zrobić? Prowadnice itp były nowe zmienione z tarczami i klockami

Dodano po 3 [minuty]:

robokop napisał:
    mati1121 napisał:
    czym może być spowodowane korodowanie tarczy
    Tym samym, co każda korozja - utlenianiem metalu. W czymś to przeszkadza?

Troszkę tak, w estetyce, felga odsłania zestaw hamulców, zaciski ładnie na połysk pomalowane, tarcze po prawie całej powierzchni ładnie czyste i rdza na końcówce tarczy, rzuca się w oczy strasznie :(
  • REKLAMA
  • #5 20491661
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    mati1121 napisał:
    od strony zbierania klocka, jak by był za mały o kilka mm

Tak konstruktor zaplanował, z jakiej przyczyny - nie wiem.
    mati1121 napisał:
    olać temat

Tak.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 20491942
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5115
    Cała powierzchnia jaką obejmuje klocek i współpracuje z tarczą ma być czysta i błyszcząca
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #7 20491975
    majster129
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    To jest największy skutek uboczny konstrukcji tarczy rdza, teraz producenci malują tarcze
  • #8 20492072
    omegolotC30NE
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    Zamienniki tarcz nawet uznanych producentów korodują w ten sposób w tempie expresowym. Tarcze malowane są estetyczne max dwa sezony. Problem jest denerwujący.
  • #9 20492135
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20492223
    majster129
    Poziom 23  
    johnny833 napisał:
    Kiedyś gadałem z jednym gościem z firmy co robią tarcze. Zapytałem dlaczego nie malujecie tarcz wewnątrz. On bardzo zdziwiony po chwili odpowiedział że żadna farba nie wytrzyma temp jaka tam panuje.Było koniec pytań. Teraz myślę że gadał głupoty. Bo, pokrycie porządną farbą tarczy zdecydowanie przedłuża jej żywotność . Lub jak kto woli efekt wizualny. Widziałem farby którymi malują piece o wyglądzie typowej srebrzanki. Piec potrafi przepracować kilka sezonów i jest czasem czerwony ale farba trzyma się na nim cały czas. Jasne,w aucie jest narażona na sól i wilgoć. Ale wydaje mi się że porządna farba wysokotemperaturowa wydłuża życie tarczy. A szczególnie jak ktoś jeździ tylko w niedziele do kościoła.Co o tym sądzicie?

Jeśli pomalowanie tarczy wydłuży żywotność tarczy przynajmniej o 2 lata to jak myśli jest warto to robić czy nie
  • #11 20492242
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20492258
    majster129
    Poziom 23  
    johnny833 napisał:
    majster129 napisał:

Jeśli pomalowanie tarczy wydłuży żywotność tarczy przynajmniej o 2 lata to jak myśli jest warto to robić czy nie

No tak.

To chyba można zamknąć temat bo wszystko zostało powiedziane na temat rdzy

Podsumowanie tematu

✨ Korodowanie rantów tarcz hamulcowych w pojazdach Grupy VAG jest powszechnym zjawiskiem, które wynika z utleniania metalu oraz konstrukcji hamulców. Użytkownicy zauważają, że rdza pojawia się głównie na krawędziach tarcz, co jest efektem niedoskonałego zbierania klocków hamulcowych. Wiele osób podkreśla, że estetyka tarcz jest ważna, zwłaszcza gdy felgi odsłaniają zestaw hamulcowy. Producenci tarcz często malują je, jednak malowanie nie zawsze zapewnia długotrwałą ochronę przed korozją. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące stosowania wysokotemperaturowych farb, które mogłyby przedłużyć żywotność tarcz, ale nie ma jednoznacznych dowodów na ich skuteczność w warunkach eksploatacyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA