logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch WLX24362PL/24 Maxx5 - reset dla błędu F21

okaryna 17 Mar 2023 14:00 4245 4
REKLAMA
  • #1 20494088
    okaryna
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Pralka Bosh Maxx5 WLX24362PL/24

Ponieważ dzisiaj serwis Bosha podniósł mi srogo ciśnienie i odmówił podania procedury resetu tego błędu tłumacząc to tym, że jak nie naprawię u nich to mogę spadać więc w ramach rewanżu podaję ją tutaj:

1) pokrętło na pozycję OFF
    2) pokrętło na pozycję Wirowanie i poczekaj aż pojawi się F21
    3) pokrętło na Odpompowanie
    4) wciśnij na kilka sekund Zmień prędkość i puść
    5) pokrętło na 30 Super krótki 15' (na wyświetlaczu pojawi się bełkot)
    6) pokrętło na pozycję OFF

Po ponownym wybraniu programu powinno być OK. Mam nadzieję, że kogoś to uchroni przez zamówieniem 10 sekundowej usługi serwisowej za niewiadomo ile.
  • REKLAMA
  • #2 20494492
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    okaryna napisał:
    Pralka Bosh Maxx5 WLX24362PL/24

Ponieważ dzisiaj serwis Bosha podniósł mi srogo ciśnienie i odmówił podania procedury resetu tego błędu tłumacząc to tym, że jak nie naprawię u nich to mogę spadać więc w ramach rewanżu podaję ją tutaj:

1) pokrętło na pozycję OFF
    2) pokrętło na pozycję Wirowanie i poczekaj aż pojawi się F21
    3) pokrętło na Odpompowanie
    4) wciśnij na kilka sekund Zmień prędkość i puść
    5) pokrętło na 30 Super krótki 15' (na wyświetlaczu pojawi się bełkot)
    6) pokrętło na pozycję OFF

Po ponownym wybraniu programu powinno być OK. Mam nadzieję, że kogoś to uchroni przez zamówieniem 10 sekundowej usługi serwisowej za niewiadomo ile.

Brawo Ty!
    10 sekund kosztuje dokładnie tyle, ile wymieniłeś.
    Nikt ścierwa z siebie nie zrobi.

PS. Z ciśnieniem sobie zejdź do poziomu używalności.
  • REKLAMA
  • #3 20494752
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6878
    Dziesiątki razy było to na forum opisywane.
    Że firma nie chce tego podawać nie ma się co dziwić, jak sama nazwa wskazuje, to tryb serwisowy, czyli dla serwisanta, a nie użytkownika. Serwisanci dobrze znają te myki.
  • REKLAMA
  • #4 20494840
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1578
    okaryna napisał:
    Ponieważ dzisiaj serwis Boscha podniósł mi srogo ciśnienie i odmówił podania procedury resetu tego błędu tłumacząc to tym, że jak nie naprawię u nich to mogę spadać

Zachowanie serwisanta B/S/H było całkowicie w porządku! Tak samo mógłbyś powiedzieć idąc do prawnika po poradę czy lekarza na badanie. Każdy sobie fachu pilnuje, a płaci się za brak określonej wiedzy xD
  • #5 20602057
    okaryna
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Nie kupowałem pralki "z przymusem naprawy w serwisie".
    Nie podpisywałem dodatkowych dokumentów, w których zgadzam się na takie warunki, ani nigdzie nie zostałem poinstruowany o tym fakcie. Nawet papiery dołączone do pralki niespecjalnie wyszczególniają ten fakt.
    Rozumiem, że w samochodzie też kół nie powinienem wymianiać, no bo przecież to nie jest akcja dla użytkownika? Tylko tam się nie da wprowadzić sensownej blokady osi.

mrice: Dokładnie - to jest "myk" nastawiony na zysk. Ja dzięki temu forum zrobiłem "myk" nastawiony na ochronę portwela kupującego.
REKLAMA