logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unifon wielorodzinny Proel PA-456 - nie słychać rozmówcy

boboo6 17 Mar 2023 20:45 1197 2
  • #1 20494777
    boboo6
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam, dzisiaj montowałem słuchawkę domofonu. Najpierw po podłączeniu nowej słuchawki „na sucho” wszystko działało poprawnie domofon dzwonił zwalniał rygiel i było słychać rozmówcę, jak już sprawdziłem czy domofon działa poprawnie, przystąpiłem do montażu właściwego czyli podstawa na ścianę itp. Po ponownym podłączeniu przewodów, domofon dzwoni, zwalnia rygiel ale nie słychać rozmówcy z lokalu ani z klatki, co może być powodem usterki? Instalacja 4 żyłowa. Czy jest możliwość ze wystąpiło jakieś zwarcie które spowodowało uszkodzenie? Po podłączeniu starej słuchawki problem jest podobny nie słychać rozmówcy, a przed montażem nowej słuchawki było wszystko ok, więc możliwe, że coś jest nie tak z przewodami? Domofon Proel PA-456.
    Dodaje zdjęcie podłączenia.
    Unifon wielorodzinny Proel PA-456 - nie słychać rozmówcy

Dodano po 21 [minuty]:

Dodam jeszcze zdjęcie podłączenia starego unifonu. Unifon wielorodzinny Proel PA-456 - nie słychać rozmówcy
  • #2 20494844
    ALARMGAJWER
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Poobcinać końcówki przewodów i wtedy porządnie poprzykręcać przewody pod złącza. Na "ZL4" widzę zaśniedziałą końcówkę przewodu co wprowadza dużą rezystancję na styku a na "ZL5" chyba też nie do końca jest dobry styk bo przewód niedokładnie wchodzi w złącze.
    Końcówki przewodów muszą mieć kolor miedzi a nie być czarne.
  • #3 20494893
    boboo6
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Jutro sprawdzę wyczyszczę przewody i dam znać czy pomogło, ale myślisz, że to aż ma taki wpływ aby w ogóle nie było sygnału z rozmówca z jednej jak i z drugiej strony, ten zaśniedziały przewód? Myśle, że byłoby cokolwiek słychać jakiś szum, sygnał odkładania, podnoszenia słuchawki. Biały po mimo iż tak wyglada dobrze siedzi w zacisku. A myślisz, że można wykluczyć w tym przypadku jakieś przypadkowe zwarcie które odpowiadałoby za brak sygnału rozmówcy?
REKLAMA