logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Einhell STE 800/1 - problem z mocą, padnięty regulator napięcia 1e45.zy 0408, gdzie kupić?

mkwysalbud 19 Mar 2023 17:42 1680 8
REKLAMA
  • #1 20497885
    mkwysalbud
    Poziom 3  
    Witam,

posiadam agregat prądotwórczy Einhell STE 800/1 i ostatnio spadła moc urządzenia. Silnik pracuje jednak przy minimalnej pracy urządzeń podłączonych "przygasza je". Wyczytałem, że padł "regulator napięcia" - 1e45.zy 0408 mam nawet nr części na stronie producenta - 415121002099_00. Niestety nie mogę znaleźć go na żadnej stronie nawet na stronie producenta nie jest on dostępny. Pomóżcie proszę - dajcie mi jakieś info czy i jak mogę znaleźć taką część.

Z góry dzięki wielkie
    Marcin
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20498955
    mkwysalbud
    Poziom 3  
    Witam,

Wyczytałem, że nazywa się to regulator obrotów czy napięcia. Silnik spalinowy pracuje normalnie tylko jak podłączę np: wiertarkę, to przy minimalnym obciążeniu (jak się zetknie z murem) od razu dusi urządzenie - wiertarkę, a nie agregat.

Znalazłem takie coś na stronie producenta ale nie jest dostępna i mam problem.

Https://www.einhell-service.com/en_DE/sparepart/415121002099/415121002099_00
  • #4 20499209
    hevet2
    Poziom 32  
    Ocena: 618
    Albo to jakiś najnowszy wynalazek albo nazwa jaką nam podajesz jest niedokładna. Jeśli możesz wrzucić fotki nazwy i ewentualnie połączeń pod zbiornikiem jestem ciekawy jaką rolę spełnia ten moduł (nie spotkałem się jeszcze z tym wynalazkiem a przerzuciłem tych 800/1 sporo). Masz go od nowości? kiedyś ciągnął tę wiertarkę? Jeśli jesteś pewny diagnozy skontaktuj się z Einhell Polska (sprowadzenie pewnie potrwa z 2 miesiące jeśli w niemczech nie ma to z Chin) to pewnie Ci sprowadzą.
    Przejrzałem rozkładówki agregatów ze strony einhella i nie znalazłem tego elementu (w trzech modelach agregatów z różnymi ID które na tej stronie występują chyba, że oślepłem).
  • REKLAMA
  • #5 20499488
    mkwysalbud
    Poziom 3  
    Einhell STE 800/1 - problem z mocą, padnięty regulator napięcia 1e45.zy 0408, gdzie kupić?
  • REKLAMA
  • #6 20500008
    hevet2
    Poziom 32  
    Wrzuć fotki realne nazwy agregatu, zdjęcia miejsca gdzie ta część jest podłączona a nie zrzuty ekranu. Odpowiedz na moje pytania. Nie potrafisz oddaj do serwisu.
  • #7 20508018
    mkwysalbud
    Poziom 3  
    Załączam wszystkie zdjęcia - przepraszam że tak późno ale w delegacji pracuje i nie miałem agregatu przy sobie na tygodniu. Proszę o pomoc.
    Einhell STE 800/1 - problem z mocą, padnięty regulator napięcia 1e45.zy 0408, gdzie kupić? Einhell STE 800/1 - problem z mocą, padnięty regulator napięcia 1e45.zy 0408, gdzie kupić? Einhell STE 800/1 - problem z mocą, padnięty regulator napięcia 1e45.zy 0408, gdzie kupić? Einhell STE 800/1 - problem z mocą, padnięty regulator napięcia 1e45.zy 0408, gdzie kupić? dziękuje z góry
  • #8 20508216
    hevet2
    Poziom 32  
    No fakt jest to ustrojstwo ale nie ma wpływu na "produkcje" prądu (wygląda na filtr i nie jest podłączone w ogóle do prądnicy). Pytanie czy wcześniej ta wiertarka "chodziła" na tym agregacie? Jeżeli tak należałoby sprawdzić pojemność kondensatora jeśli ok trzeba rozebrać prądnicę. Najprawdopodobniej spalony stojan, nieprawidłowa przewodność na złączu uzwojenia i przewodu (aluminium - miedź) itp.
  • #9 20508832
    mkwysalbud
    Poziom 3  
    Wcześniej sprzęt tj. wiertarka czy szlifierka kątowa chodziły elegancko - teraz jak już wspominałem strasznie małą ma moc. Ok najpierw sprawdzę ten kondensator. Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z agregatem prądotwórczym Einhell STE 800/1, który stracił moc, co objawia się przygasaniem podłączonych urządzeń, takich jak wiertarka. Podejrzewa, że przyczyną jest uszkodzony regulator napięcia (1e45.zy 0408), którego nie może znaleźć w sprzedaży, nawet na stronie producenta. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że w tym modelu nie ma regulatora napięcia, a moc jest regulowana obrotami silnika. Pojawia się również sugestia, aby sprawdzić kondensator oraz stan prądnicy, ponieważ wcześniejsze urządzenia działały poprawnie. Użytkownik dostarcza zdjęcia, aby lepiej zobrazować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA