logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównanie 2 wzmacniaczy ONKYO VS Techniscs zapraszam !!!!

Arek10_1985 21 Lis 2005 19:33 3603 16
REKLAMA
  • #1 2012588
    Arek10_1985
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    WITAM !!
    Tym razem mam pytanie do bardziej obcykanych kolegów który wzmacniacz zagra lepiej który głosniej który ciszej i z jaką jakoscią poprostu który lepszy pod spodem 2 linki z allegro ZASTANAWIAM SIE CZY SPZREDAWAC TEGO ONKYO i wymienic na tego Technicsa jak myslicie ????
    1.ONKYO - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73629806
    2.Technics - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72671563

Pozdrawiam i dziękuje z góry !!!
  • REKLAMA
  • #2 2012707
    Ma-y-ster
    Poziom 15  
    Powiększ sobie w aukcji Technicsa to zdjęcie, na którym jest kartka ze specyfikacjami. Masz tam po lewej stronie takie 3 linijki cieńkim drukiem - wszystko raczej już jest jasne. BIERZ ONKYO nie mówiąc o tym że masz wogóle więcej danych o Onkyo wypisanych w aukcji. Osobiście wziąłbym Onkyo bo masz bardziej opisany ten sprzęt i wogóle jest lepszy, jeśli ci chodzi o moc muzyczną to porównaj se specyfikacje, a jeśli chodzi o zaplecze techniczne to nie kupuje się kota w worku :D

O N K Y O
  • #3 2012849
    Michal51
    Poziom 12  
    Hmmm nie bardzo wiem o co ci dokładnie chodzi o jakie 3 linijki !! A co do wzmacniacza Technicsa to znam ten model słyszałem jak chodzi na sali z kolumnami ALTUS 300 i w domu i naprawde moge z reka na sercu przyznać ze dawał sobie rade bez problemu czysty dzwiek dobra dynamika i pełna paleta dzwieków co do tego drugiego wzmacniacza to nie wiem nie słyszałem go jak chodzi . Jedyny problem jaki mozesz mieć z tym Techniscem to jak przepalisz kanał nie dostaniesz orginalnego hybryda do niego no chyba ze od jakiegos innego wzmaka ze sprawnym hybrydem a jeśli ten Technics jest na tranzystorach to sie nie zastanawiaj weź Technicsa !!!

Dodano po 1 [minuty]:

Hmmm nie bardzo wiem o co ci dokładnie chodzi o jakie 3 linijki !! A co do wzmacniacza Technicsa to znam ten model słyszałem jak chodzi na sali z kolumnami ALTUS 300 i w domu i naprawde moge z reka na sercu przyznać ze dawał sobie rade bez problemu czysty dzwiek dobra dynamika i pełna paleta dzwieków co do tego drugiego wzmacniacza to nie wiem nie słyszałem go jak chodzi . Jedyny problem jaki mozesz mieć z tym Techniscem to jak przepalisz kanał nie dostaniesz orginalnego hybryda do niego no chyba ze od jakiegos innego wzmaka ze sprawnym hybrydem a jeśli ten Technics jest na tranzystorach to sie nie zastanawiaj weź Technicsa !!!
  • REKLAMA
  • #4 2013109
    Arek10_1985
    Poziom 12  
    A ja mam w tej chwili ONKYO gra zaj... fajnie mozesz opisac lepiej tego Technicsa ile ma wat przy 8 ohm ?? Uciągnie głosnik z stx 300 wat i średniaka ARP 150 I WYSOKOTONOWY 80 TONSILA wszystko 8 ohm wydoli ten techniksina ??

pozdr...
  • #5 2013699
    Ma-y-ster
    Poziom 15  
    Masz takie trzy linijki:

2 x 90 W ( 8 ohm)
    2 x 100 W (8 ohm)
    2 x 140 W (4 ohm)

Z resztą sam zobacz na fotce ;) nie kłamię :p
    Załączniki:
    • Porównanie 2 wzmacniaczy ONKYO VS Techniscs zapraszam !!!! Technics SU-V 660.jpg (195.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2014925
    Michal51
    Poziom 12  
    Hmm na moje te 100w to powinno być przy 6 omah moze jest bład niebardzo wiem o co chodzi ale co do 140W przy 4 to jest tyle . wystarczy podłaczyć głosnik 4 ohm jako sygnał wejściowy generator ustawić np. 50hz(zalezy od miernika nie wszystkie podaja pradidłowy pomiar przy np 1khz ) i właczyć na full właczyć miernik na napiecie zmienne podłaczyć pod sygnał wyjściowy to co pokaze miernik podzielić przez rzeczywista impedancej głosnika (pomiar ) a nastepnie to co wyszło z podzielenia pomnozyć razy napiecie z miernika i wtedy wychodza waty . Jak robiłem pomiar to na głosniku 4 ohm wyszło około 148w przy 50hz ! oczywiście wysterowane dwa kanały nie jeden !!
  • #7 2015077
    Arek10_1985
    Poziom 12  
    Panowie ale jak z dzwiękiem jakosc itd..
  • REKLAMA
  • #8 2015700
    Michal51
    Poziom 12  
    co do jakości dzwieku to byś musiał mieć dwa wzmacniacze na stole jedne kolumny (b.dobre) i testować dzwiek to jest kwestia gustu . Ja moge powiedzieć spokojnie ze gra b.ładnie czysto ogólnie brak zastrzezeń . Polecam Technicsa !!
  • #9 2016120
    Arek10_1985
    Poziom 12  
    Ale ONKYO MA niskie zniekształcenia THD lepsze od techniksa !!
    Power Output in 8 Ohms 120 Watts RMS
    Power Output in 4 Ohms 240 Watts RMS
    Power Output in 3 Ohms 300 Watts RMS
    Frequency Response +0-3dB DC-500.000 Hz
    Phase Shift @ 20.000Hz max. 2 deg.
    THD 0,0017% !!!!!!!!!
    Peak Current 1 mS 46 Ampere
    Output Impedance 150 mOhm
    Damping Factor(50 - 15.000 Hz) 53
    Equivalent Input Noise 20 uV RMS
    Signal / Noise Ratio min. 110 dBA !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • #10 2016129
    Ma-y-ster
    Poziom 15  
    Michal51 napisał:
    Hmm na moje te 100w to powinno być przy 6 omah moze jest bład niebardzo wiem o co chodzi ale co do 140W przy 4 to jest tyle . wystarczy podłaczyć głosnik 4 ohm jako sygnał wejściowy generator ustawić np. 50hz(zalezy od miernika nie wszystkie podaja pradidłowy pomiar przy np 1khz ) i właczyć na full właczyć miernik na napiecie zmienne podłaczyć pod sygnał wyjściowy to co pokaze miernik podzielić przez rzeczywista impedancej głosnika (pomiar ) a nastepnie to co wyszło z podzielenia pomnozyć razy napiecie z miernika i wtedy wychodza waty . Jak robiłem pomiar to na głosniku 4 ohm wyszło około 148w przy 50hz ! oczywiście wysterowane dwa kanały nie jeden !!

:arrow: Michal51 przyznam się jestem wzrokowcem, gdybyś mógł to jakoś zobrazować, jakiś rysunek czy coś ?? i taki krótki poglądowy wzór bo nie bardzo jaże o co w tym biega :| Z góry dzięki

:arrow: Co do tematu postu, to on już wygląda powoli jak głosowanie jak na Wiejskiej w Warszawie ;) Równocześnie mógłbym polecić mojego SONY STR-AV370 co ma moc 2x50W ( 8 Ω ) czy coś koło tego. Dajcie mu jakieś za i przeciw. Moje rady poniżej:
    -Technics jakoś do mnie nie przemawia, słuchałem takiego modelu SU-V500 (kumpel sprzedał go na allegro za 300zł za moim pośrednictwem) i gra tak samo jak mój Soniak, a Soniak obecnie nie jest war nawet ... 200zł
    -wiemy już że w ONKYO jest na końcówkach mocy firmy Sanken https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic297976.html
    -tu jest troszeczke więcej o tym wzmaku ONKYO https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic377099.html
    - jak już ktoś pisał przycisk SZUKAJ na elektrodzie nie gryzie - tutaj masz wszystko co mi wyskoczyło jak wpisałem Sanken https://www.elektroda.pl/rtvforum/search.php?sid=e45db476cd53ee85a5f511c57180b81d
    -teraz ten technics https://www.elektroda.pl/rtvforum/search.php?sid=e45db476cd53ee85a5f511c57180b81d
    -jak się kupuje na allegro to sprawdza się jakie kto ma komentaże,
    -jak przedmiot jest opisany w aukcji i na zdjęciach
    -i mniej więcej orientować się w tym co się chce kupić. Niestety Arek10_1985 nie wie, więc się nas pyta.

:arrow:Arek10_1985 Powiedz co o obu tych firmach słyszałeś ?? Opinie itd, czy ktoś ze znajomych ma chociaż wzmacniacz nie konkretnie taki model ale mogą być niższe ?? Jeśli tak spytaj się jak się sprawują, posłuchaj. Bo tak jak napisał
    Michal51 napisał:
    co do jakości dzwieku to byś musiał mieć dwa wzmacniacze na stole jedne kolumny (b.dobre) i testować dzwiek to jest kwestia gustu . Ja moge powiedzieć spokojnie ze gra b.ładnie czysto ogólnie brak zastrzezeń . Polecam Technicsa !!
    To już lepiej posłuchać tych firm na niższych modelach, chociaż to też nic nie daje.

Tak czy siak wybór niestety nalerzy do Ciebie. Poczytaj stronki z linków prześpij się z tym i KUPUJ ;)
  • #11 2016470
    Michal51
    Poziom 12  
    A wiec tak masz wzmacniacz ONKYO i chcesz go sprzedać i kupic technicsa hmm pytasz sie jeszcze co głosniej zagra znajac parametry techniczne sam jeszcze mówisz ze ONKYO ma wieksza moc i mniejsze zniekształcenia ( marne 0,00coś na oscyloskopie ledwo to bedzie odczuwalne a co dopiero słuch ) po co robisz sobie kłopoty zostaw to co masz i nie kombinuj bo na moje to nie ma sensu . A jak chcesz naprawde dobrego to kup harman/kardon albo jakiegoś Denona albo Yamahe albo zrób sobie koncówke mocy 2 razy 400w sinus na HEXFET jest dobrze opisany na elce ten wzmacniacz ma taka dynamikę i jakosć ze napewno bedziesz zadowolony . Bez sensu robić sobie problemy a jak chcesz kupić tego Technicsa to kup on gra b.dobrze moze ONKYO lepiej nie potrafie powiedzieć nie słyszałem . JAk na mnie to THE END pozdro
  • #12 2016489
    Arek10_1985
    Poziom 12  
    Pisze to do Ma-y-ster wygląda na to ze myślisz sobie ze nie można dostac koncówek mocy do tego wzmacniacza ?? 1 koncówka kosztuje 30 zł a jest 4 w tym ONKYO niewiem planuje go spzredac za 500 zł niewiem czy dobzre robie niech ktos nakieruje mnie do jakiegos Moniejszego wzmacniacza cena tak do 600 zł zeby była i jakosc i moc !! Chce zeby pociągnął 2 kolumny po :
    1. GDN-32-300-8-SC
    2 ARP-150-00-8
    3 . TONSIL GDWT 9/80 8 OHM
    i do tego Zwrotnica J3A JANBO
    Chciałbym zeby to zagrało mocno ale tak zeby nie spalic kolumn !!

Pozdrawiam z góry dziękuje!!!
  • #13 2016537
    Michal51
    Poziom 12  
    Obawiam się ze mozesz nie dostać takiego wzmacniacza o mocy około dwa razy 300w sinus 4 ohm o znakomitej jakości za 600zł bo takie wzmacniacze sa warte o wiele wiecej i obawiam sie ze sporo osób takiego szuka . Pozdro
  • #14 2018993
    Arek10_1985
    Poziom 12  
    To nie chodzi o 2x300 wat poco taki duzy do domu jakies moze 2x150 8 ohm moze PIONEERA A676 2X190 8 OHM JAK myslicie ??????????? Lepszy będzie ONKYO jakoscią od tego Pioneera? ????????
  • #17 2069355
    Arek10_1985
    Poziom 12  
    Niestety INTERGIPS MNIE OSZUKAŁ NA ALLEGRO I WZMACNIACZ PRZYSZEDŁ USZKODZONY ZWRUCIŁĘM MU TOWAR I CZEKAM NA KASE . I teraz pytanie do was jaki wzmacniacz kupic do 500 zł zeby miał kopa i jakosc LUX ?????????????

pozdrawiam !!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy porównania dwóch wzmacniaczy: ONKYO i Technics, z pytaniem o ich jakość dźwięku, moc oraz ogólną wartość użytkową. ONKYO charakteryzuje się wyższą mocą wyjściową (120 W RMS przy 8 Ω, 240 W RMS przy 4 Ω) oraz niższymi zniekształceniami THD (0,0017%), co sugeruje lepszą jakość dźwięku i większą dynamikę. Technics SU-V85A jest chwalony za czysty dźwięk, dobrą dynamikę i pełną paletę tonów, jednak ma ograniczenia w dostępności oryginalnych części, np. hybryd do końcówek mocy. Użytkownicy podkreślają, że wybór wzmacniacza zależy od indywidualnych preferencji i warunków testowych (kolumny, pomieszczenie). Wzmacniacz ONKYO posiada końcówki mocy firmy Sanken, co jest dodatkowym atutem. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące innych modeli, takich jak Pioneer A676 oraz propozycje wzmacniaczy Harman/Kardon, Denon, Yamaha dla lepszej jakości i mocy. Autor rozważa sprzedaż ONKYO i zakup Technicsa, jednak po analizie parametrów i opinii użytkowników, rekomendowane jest pozostanie przy ONKYO lub wybór innego wzmacniacza o odpowiedniej mocy i jakości. Wątpliwości dotyczą także doboru wzmacniacza do kolumn o impedancji 8 Ω i mocy nominalnej około 300 W. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup Technicsa SU-V85A w stanie idealnym, jednak później zgłosił problem z uszkodzonym sprzętem zakupionym na Allegro i szuka wzmacniacza do 500 zł o dobrej jakości i mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA