logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak napisać sterownik do kierownicy z force feedback na COM i Game port?

przemek.tomala 09 Kwi 2003 10:46 2743 11
REKLAMA
  • #1 181907
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Chodzi mi o coś takiego, żeby podłączyć do com'a silniczek, i żeby wykrywało ten silniczek jako część analogowej kierownicy własnej roboty podłączonej do Game portu. Chodzi mi dokładniej aby w kierownicy był force feedback. Czyli po prostu wytłumaczyć(z łopatologocznym tłumaczeniem) jak napisać taki sterownik do kierownicy podłączonej do 2 wyjść(game port i com). Kiedyś(dawno temu) troszke się uczyłem C++, mało z niego pamiętem. Qmpel się troche zna na Delphi(też nie zabardzo). Ale może jakieś wskazówki, to może obydwaj sobie jakoś poradzimy. Bardzo bym był wdzięczny za cały kodzik źródłowy(chyba troche dużo wymagam). Bardzo prosze o jakieć wskazówki. A może jakiś gotowy sterownik troszke zmienić??
  • REKLAMA
  • #2 181954
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1487
    dawno temu zrobiłem sobie z mechanizmu radia samochoedowego magnetofon do kompa i działa do odzisiaj. oczywiœcie na COM. jest sterowanie co prawdz nie silniczkami ale przekaŸnikami które właczaja dwa silniczki.
  • #3 181964
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1487
    acha program do obsługi był w basic-u a potem w Vbasic ale chyba da się to przerobić na delphi. Niestety z moich doœwiadczeń z portem COM wynika tyle że (chyba) to się nie sprawdzi w kierownicy, bo każde użycie portu spowalnia komputer bardzo (przynajmniej w sposób w jaki ja to robię) tzn zakażdym razem gdy włšczany jest jakiœ silnik , komp na chwilę jakby wisi.
  • REKLAMA
  • #4 182323
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    A czy mógłbyś podrzucić kod źródłowy, i programik na maila??
  • #5 182408
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Ja bym polecił zrobienie jakiegoś układu interfesju np na rs232 do sterowania silniczkami na jakimś mikroprocesorze. Jeśli jednak będziesz mieć z tym problemy to może lepiej podłączyć się pod port drukarki?
    Dopóki napiszesz własny sterownik kierownicy to możesz podłączać do dowolnego portu. Z napisaniem drivera to będzie dopiero jazda :(
  • REKLAMA
  • #6 182946
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Kierownica to małe piwo, jak mówisz najgorzej z driver'em. Pod LPT nie zabardzo chciałbym podłączać, ponieważ na tym porcie mam drukarkę i nie chciałbym przełączać, a comy mam obydwa wolne. Myślałem o zastosowaniu istniejącego układu na stronce głównej w dziale komputery, efekt do winampa, tylko zamiast diod podczepić przekaźniczki, no bo chyba com nie ma paru wyjść. CZy ktoś kiedyś pisał driver do pada, jojsticka, kierownicy??
  • REKLAMA
  • #7 183041
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    poszukaj w API funkcja SetCommState ustala parametry coma. sterowanie mozesz podłaczyc pod DTR tam jest 5V jak jest ON. Na innych pinach musisz puscic przez diode bo pojawia sie tam przemiennie +9V -9V. Napisz sobie prosty programik zawierajacy tylko ta funkcje i wstaw parametry jakie ci sa potrzebne. Mam linki do strony gdzie jest bardzo duzo o porcie szeregowym , ale w domu. Jak chcesz to napisz w godz. 19-23 na priv to ci wysle linka
  • #8 314487
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    a czy ma ktoś gotowy programik do komunikacji przez coma? Najlepiej z możliwością ustawienia prędkości, parzystości itd. Taki programik przydałby mi się do testowania komunikacji między PC a prockiem.
    Wystarczy nawet samo zczytywanie z portu.
    Próbowałem szukać w necie ale nie mogę namierzyć.

PS mam comandera ale niema w nim tej opcji, pamiętam że w którejś wersji chyba był terminal
  • #9 314502
    bombi
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mogę takie coś napisać.Zajmuję się pisaniem aplikacji w Delphi ,które współpracują z urządzeniami podłączanymi do PC poprzez COM'a czy LPT.
  • #10 314662
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    sprawę załatwiłem instalując hyperterminal w windowsie :)
    dzięki za propozycję ale soft sam napiszę
  • #11 315373
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    bombi, a znasz się troszkę na pisaniu driverów do kontrolerów gier?? czy tródno by było stworzyć taki driverek, aby dawał wstrząsy na port Com (ew. LPT, jak łatwiej, zrobie sobie przełącznik między drukarką a kierownicą)
  • #12 316311
    bombi
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Nie bardzo,umiałbym tylko napisać taką aplikację.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy stworzenia sterownika do kierownicy z force feedback, podłączanej jednocześnie do portu COM i Game portu. Autor chce, aby silniczek podłączony do portu COM był wykrywany jako część analogowej kierownicy podłączonej do Game portu, z funkcją force feedback. Wskazano, że sterowanie silnikami przez port COM może powodować spowolnienia komputera, a programy do obsługi portu COM można pisać w Basic, Visual Basic lub Delphi. Sugerowano zastosowanie interfejsu na mikrokontrolerze komunikującym się przez RS232 lub ewentualnie port LPT, choć autor woli unikać LPT ze względu na podłączoną drukarkę. Podano informacje o funkcji API SetCommState do konfiguracji portu COM oraz o możliwości sterowania sygnałem DTR. Wspomniano, że napisanie własnego sterownika (drivera) do kierownicy jest trudne, a gotowe sterowniki do joysticków czy padów mogą być punktem wyjścia do modyfikacji. Jeden z uczestników oferował pomoc w napisaniu programu do komunikacji przez port COM w Delphi. Autor pytał także o możliwość stworzenia drivera do kontrolerów gier z obsługą wstrząsów przez port COM lub LPT, jednak nikt nie dysponował wiedzą na temat pisania takich sterowników, oferując jedynie pomoc w napisaniu aplikacji użytkowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA