logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWO/C 6304 - zatrzymywanie pralki podczas pobierania wody.

ShakaLaka11 22 Mar 2023 17:06 462 9
REKLAMA
  • #1 20503192
    ShakaLaka11
    Poziom 9  
    Ocena: 20
    Dzień dobry,

Panowie, mam problem z pralką Whirlpool AWO/C 6304. Problem polega na tym, że pralka zatrzymuje się podczas pobierania wody - miga czerwona dioda na panelu. Przy standardowym programie prania (1 godz. / 40°C) pralka zatrzymuje się zawsze wtedy kiedy zostaje do końca prania: 55 min, 50 min i potem jeszcze (czasami) podczas gdy pobiera wodę na płukanie.

Co może być przyczyną? Niebieskie plastikowe sitko, które jest przy zaworze jest czyste, podobnie jak to mniejsze w wężu doprowadzającym. Ciśnienie wody w instalacji - odpowiednie. Od czego zacząć?

Z góry dziękuję za wszelakie sugestie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20503243
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 344
    Witam, możesz napisać do którego pojemnika na detergenty dopływa woda 1, 2 czy oba.
  • REKLAMA
  • #3 20503247
    ShakaLaka11
    Poziom 9  
    Wygląda na to, że do obu. W sumie to są 3 w szufladzie, chyba, że coś pomyliłem.
  • #4 20503255
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Słabo opisałeś, domyślam się, że przy czerwonej diodzie jest kranik, domyślam się, że nie ma dopływu na pojemnik nr 2, lub dopływa bardzo słabo.
  • REKLAMA
  • #5 20503295
    ShakaLaka11
    Poziom 9  
    Przy następnym praniu zwrócę na to uwagę i dam znać jak jest konkretnie z tym dopływem. Ale fakt - czerwona dioda jest przy ikonie kranika.

Zakładając, że jest tak, jak piszesz, czyli że na pojemnik nr 2 dopływa woda bardzo słabo. Co powinienem zrobić?
  • REKLAMA
  • #6 20503314
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Jeśli słabo odpływa woda to dozownik do sprawdzenia, może osad z kamienia blokuje dopływ wody.
  • #7 20503479
    ShakaLaka11
    Poziom 9  
    Okey, wyciągnąłem dozownik - sam w sobie jest nieco zabrudzony, ale nic szczególnego, natomiast ta część, która jest nad dozownikiem, kiedy ten jest w pralce - tam już widać trochę nagromadzonego kamienia.

I teraz chciałbym zapytać jaki jest sposób na wyczyszczenie tego? Czy powinienem zdjąć najpierw górę pralki?
  • #8 20503509
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    ShakaLaka11 napisał:
    Czy powinienem zdjąć najpierw górę pralki

Koniecznie.
    ShakaLaka11 napisał:
    natomiast ta część, która jest nad

Ooo, o to mi chodziło, możesz spróbować zdjąć węże i podłubać drutem w tych otworach od węży.
    Napisz najpierw czy woda leć na dwójkę.

Dodano po 22 [minuty]:

Jeszcze coś, czasami trafiały mi się przy tych dozownikach takie plastikowe ,,rurki", czasem zdejmują się z rurką, jak będziesz składać to najpierw,,, rurki" do dozownika(one dają kierunek przepływu wody, nie pomylisz się mają rowki), potem węże.
  • #9 20511902
    ShakaLaka11
    Poziom 9  
    Zdjąłem górę pralki - i niestety, ale dozownika chyba nie wyciągnę. Przez środek pralki idzie taki płaskownik na którym, na dwóch sprężynach wisi cały bęben. Jak na złość, kawałek dozownika (który z kolei wygląda na to, że ma takie wieczko u góry na 4 zatrzaski) jest pod tym płaskownikiem. Mogę potem foty podesłać, bo powiem szczerze nie wiem jak się do tego prawidłowo zabrać, żeby czegoś czasem źle nie zrobić.
  • #10 20512091
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3724
    O ile płaskownik jest przykręcany do obudowy pralki a powinien być to go odkręcasz i przesuwasz wraz z zespołem piorącym tak by wydobyć dozownik detergentów. W wielu pralkach dozownik jest nawet przykręcany do tej poprzeczki mocowania sprężyn. Może ten film da Ci jakąś wskazówkę: https://youtu.be/UD-5S3P9zTM

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Whirlpool AWO/C 6304, która zatrzymuje się podczas pobierania wody, co sygnalizuje migająca czerwona dioda. Po sprawdzeniu sitka przy zaworze oraz ciśnienia wody, użytkownik zauważa, że woda może słabo dopływać do pojemnika na detergenty. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie dozownika, który może być zablokowany osadem kamienia. Użytkownik planuje zdjąć górę pralki, aby uzyskać dostęp do dozownika, jednak napotyka trudności z jego demontażem. Wskazówki dotyczące odkręcania płaskownika oraz ewentualnego użycia filmów instruktażowych są również podawane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA