logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Legion Y520T 25IKL: Podłączanie 4 monitorów z Intel HD 630 + rozdzielacz DP

andrzejlisek 25 Mar 2023 17:45 552 4
REKLAMA
  • #1 20508084
    andrzejlisek
    Poziom 31  
    Ocena: 705
    Posiadam komputer Lenovo Legion Y520T 25IKL z grafiką Mesa Intel® HD Graphics 630 (KBL GT2) / NV137, system Ubuntu Linux 20.04.6.

Grafika ma 3 gniazda: DVI, HDMI, DisplayPort, do dwóch pierwszych podłączone po jednym monitorze.

Rozważam podłączenie dwóch dodatkowych monitorów, wykorzystując rozdzielacz mający jedną wtyczkę DisplayPort i trzy gniazda DisplayPort. Nie wybrałem jeszcze monitorów, ale na 99% będą miały HDMI lub DVI, więc potrzebne będą dwie przejściówki DisplayPort->HDMI.

Ile monitorów wyświetlających różne obrazy da się podłączyć do tej karty graficznej? Czy rozdzielacz na 3x DisplayPort po podłączeniu dwóch monitorów FHD sprawi, że komputer zobaczy dwa dodatkowe monitory, czy zobaczy jeden monitor o rozdzielczości 3840x1080, a same monitory będą wyświetlać po połowie obrazu?

Pytanie wychodzi z tego, że niegdyś miałem grafikę Radeon 9200 i Windows XP, karta miała 3 gniazda (VGA, DVI, S-Video), ale tylko dowolne dwa mogły być wykorzystywane jednocześnie, w sensie, że na każdym ekranie inny obraz. Po podłączeniu telewizora i dwóch monitorów, już nie pamiętam, czy jedno urządzenie nie działało, czy dwa urządzenia musiały wyświetlać to samo. Z tego faktu wychodzi wniosek, ze obecność trzech różnych gniazd wcale nie znaczy, że można podłączyć trzy monitory i na każdym mieć coś innego.
  • REKLAMA
  • #2 20508994
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2632
    Z tego co mi wiadomo, to max 3 ekrany.
  • REKLAMA
  • #3 20509041
    sokar78
    Poziom 28  
    Ocena: 138
    Posiadasz tylko zintegrowaną grafikę Intela czy masz też jakąś dodatkową w gnieździe PCI-E?
    Jeśli masz procesor i5-7400 to jego wbudowana karta graficzna obsługuje max 3 monitory (według specyfikacji ze strony Intela).
  • REKLAMA
  • #4 20509895
    andrzejlisek
    Poziom 31  
    sokar78 napisał:
    Posiadasz tylko zintegrowaną grafikę Intela czy masz też jakąś dodatkową w gnieździe PCI-E?

Mam w PCI-E i do niej mam podłączone dwa obecnie używane monitory. Jest jeszcze jedno gniazdo HDMI od zintegrowanej grafiki, którego obecnie nie używam, natomiast pytanie dotyczy tej dodatkowej grafiki. Sprawdziłem dwa polecenia z https://askubuntu.com/questions/12780/how-to-...-what-graphics-card-is-present-in-your-system i dają takie informacje:

lspci | grep VGA
    01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GP107 [GeForce GTX 1050 Ti] (rev a1)

lshw -C display
      *-display                 
           description: VGA compatible controller
           product: GP107 [GeForce GTX 1050 Ti]
           vendor: NVIDIA Corporation
           physical id: 0
           bus info: pci@0000:01:00.0
           version: a1
           width: 64 bits
           clock: 33MHz
           capabilities: pm msi pciexpress vga_controller bus_master cap_list rom
           configuration: driver=nouveau latency=0
           resources: irq:134 memory:de000000-deffffff memory:c0000000-cfffffff memory:d0000000-d1ffffff ioport:e000(size=128) memory:c0000-dffff
      *-display
           description: Display controller
           product: HD Graphics 630
           vendor: Intel Corporation
           physical id: 2
           bus info: pci@0000:00:02.0
           version: 04
           width: 64 bits
           clock: 33MHz
           capabilities: pciexpress msi pm bus_master cap_list
           configuration: driver=i915 latency=0
           resources: irq:135 memory:dd000000-ddffffff memory:b0000000-bfffffff ioport:f000(size=64)

Inne polecenia nie działają, wymagają doinstalowania jakiegoś pakietu, ale nie wiem, czy powyższa informacja jest wystarczająca.

W ustawieniach systemu pokazuje się, że mam grafikę "Mesa Intel® HD Graphics 630 (KBL GT2) / NV137".

Dodano po 6 [minuty]:

MARCIN.SLASK napisał:
    Z tego co mi wiadomo, to max 3 ekrany.

Załóżmy, że to prawda i że posiadam taki rozdzielacz: https://m.sklep.rms.pl/lindy-38429-rozdzielacz-hub-3x-displayport-displayport-1-2-mst

Dlatego zadałem też pytanie, czy jak się podłączy dwa monitory przez taki rozdzielacz, to dla grafiki to będzie jeden duży ekran (powstały ze "sklejenia" ekranów podłączonych monitorów), czy dwa ekrany i jakimś cudem grafika przepchnie dwa niezależne sygnały ze swojego gniazda do rozdzielacza?

Dodano po 10 [minuty]:

sokar78 napisał:
    Jeśli masz procesor i5-7400 to jego wbudowana karta graficzna obsługuje max 3 monitory (według specyfikacji ze strony Intela).

Z zintegrowanej grafiki jest wyprowadzone tylko jedno gniazdo HDMI. Czy jeżeli podłączę "hdmi splitter" na 3 ekrany, to czy z tego gniazda będę mógł uzyskać trzy różne obrazy? Tak w ogóle, to przez jakie urządzenie, bo jak wpiszę "3x hdmi splitter", "rozdzielacz hdmi 3x" i podobne, żeby wstawić jakiś link inny niż na Allegro, to widzę urządzenia działające odwrotnie, zupełnie nieprzydatne?
  • #5 20513617
    andrzejlisek
    Poziom 31  
    Miałem okazję kupić używany rozdzielacz Matrox TripleHead2Go DP Edition z możliwością zwrotu, jakby okazało się, że u mnie nie działa.

Podłączyłem, sprawdziłem i okazało się, że rozdzielacz dla komputera spełnia zadanie, działa w ten sposób, że komputer widzi jeden wielki monitor, a dwa monitory wyświetlają obraz po połowie.

Koniec końców, można podłączyć cztery monitory. Pierwszy do HDMI, drugi, do DVI, trzeci i czwarty do DisplayPort przez rozdzielacz.
REKLAMA