Posiadam miernik GTMedia V8 Finder Pro. Miernik odpowiada moim potrzebom za wyjątkiem jednego braku. On ma możliwość zasilania wzmacniacza tylko napięciem 5V. Okazuje się, że nie każdy miernik ma możliwość zasilania wzmacniacza napięciem 12V, a w rzeczywistości istnieją wzmacniacze zasilane napięciem 5V i 12V. Jakiś czas temu miałem miernik PCM-1210, który miał możliwość zasilania wzmacniacza obydwoma napięciami, wydawało się, że istnienie takiej funkcji jest rzeczą bardzo oczywistą, okazuje się, że jednak nie.
Wykonałem prosty przyrząd, który uzupełnia brakującą funkcję miernika i po testach sprawdza się bardzo dobrze. Ten przyrząd, w miarę możliwości wykonałem z tego, co już miałem w domu i możliwe jest zastosowanie nie tylko do mojego miernika, ale do praktycznie dowolnego przyrządu, z którego można wyciągnąć napięcie 5V lub ewentualnie możliwe jest zapewnienie napięcia 5V z powerbanku. Akurat V8 Finder Pro ma złącze USB, więc napięcie 5V jest dostępne.
Jakiś czas temu kupiłem ten zasilacz:
https://sklep.delta.poznan.pl/zasilacz-12v100masr-gol_l1_p9348.html
Wtedy, potrzebny był sam zasilacz 12V z regulacją napięcia do niewielkiego poboru, końcówka leżała niepotrzebna.
Samą końcówkę dostosowałem do podłączenia dowolnego przewodu poprzez trwałe przytwierdzenie łącznika F i przylutowanie przewodu. W planach miałem zalanie klejem na gorąco z pistoletu, żeby zapobiec wyrwaniu przewodu.
W celu uzyskania napięcia 12V kupiłem tą przetwornicę:
https://www.gotronik.pl/przetwornica-napiecia-12v-step-up-p-4703.html
Do tego potrzebny jest przełącznik dwubiegunowy i dwuobwodowy, który ma 6 wyprowadzeń. W tym zasilaczu, przełącznik ma trzy stany:
0 - Brak zasilania
I - Zasilanie 5V poprzez bezpośrednie przekazanie napięcia
II - Zasilanie 12V poprzez zasilanie przetwornicy
Użycie przełącznika 2-biegunowego umożliwia jednoczesne podłączenie wejścia i wyjścia przetwornicy, co sprawia, że przetwornica jest zasilana tylko wtedy, gdy jest ona potrzebna. To wszystko zlutowałem, zmierzyłem napięcie multimetrem i uznałem, że przyrząd działa.
Obudowę zrobiłem z PLA za pomocą drukarki 3D, w załączniku projekt w programie OpenSCAD. Ostatecznie obudowa będzie sklejona klejem pistoletowym. W razie ewentualnej potrzeby dostania się do wnętrza, zawsze można przeciąć obudowę zrobić nową. Przewód USB miałem pozyskałem z przewodu do ładowania telefonu z uszkodzoną wtyczką Micro-USB, a kawałek przewodu dwużyłowego również z czegoś odzyskałem.
Ja posiadam instalację składającą się z anteny siatkowej do odbioru UHF i pojedynczego dipola do odbioru VHF. Ponieważ pogoda nie sprzyja pracom terenowym i skłania do tego, żeby przebywać na dworze możliwie jak najkrócej, w puszce, gdzie jest sumator z filtrem i separator zasilania do anteny, rozłączyłem przewody i podłączyłem przewód anteny UHF bezpośrednio do przewodu sygnału naziemnego wchodzącego do pokoju. To umożliwiło komfortowe testowanie mojego ustrojstwa.
Przy testowaniu wydawało mi się, że zasilacz nie działa prawidłowo, nie bardzo spełnia swoją rolę, bo sygnał MUX1 i MUX2 raz odbiera, raz nie odbiera, podczas, gdy w instalacji będącej w eksploatacji, odbieram te multipleksy bez żadnego problemu. Pomyślałem, że mogą być następujące przyczyny tego stanu rzeczy:
1. Napięcie z przetwornicy (obie anteny mają wzmacniacz na 12V, odbiór programu bez wzmacniacza nie jest możliwy) nie jest stabilne.
2. Wtyczka antenowa pełniąca funkcję separatora jest zrobiona ze słabej jakości komponentów lub straciła swoje właściwości po mojej przeróbce.
3. Niepewny kontakt złączy i przejściówek.
W ramach testów, zasiliłem wzmacniacz poprzez wpuszczenie napięcia 12V z zasilacza laboratoryjnego. Miernik pokazywał nieznacznie niższy poziom tła, ale nadal odbiór sygnału MUX1 i MUX2 nie był możliwy (miernik nie pokazywał jakości sygnału). Pomyślałem, że może jakieś zakłócenia są i może to trzeba zaakceptować, a antena się przestawiła i jest na granicy możliwości odbioru. Najlepszy był sygnał MUX8, ale tym nie sugerowałem się sprawdzając działanie przyrządu, bo w Poznaniu, MUX8 da się odbierać na przysłowiowym drucie.
Jednak nie poddałem się. Kupiłem ten separator:
https://sklep.delta.poznan.pl/separator-zasilania-azs-02-ams_l1_p17928.html
Taki separator ponoć jest lepszy niż wtyczka z separatorem. Podłączyłem, zasiliłem z zasilacza laboratoryjnego i niestety, tak samo sygnał jest słaby. Pomyślałem, że nic lepiej nie będzie i będę musiał ustawić antenę. Z separatora wymontowałem gniazdko i przylutowałem przewód, postąpiłem z tego powodu, że taki sam separator mam na balkonie i czasami były zaniki sygnału, po trwałym przylutowaniu przewodu zasilającego problem zniknął. Wewnątrz jest luźny element będący prawdopodobnie dławikiem (kolor zielony, dwa czerwone paski, pomiar rezystancji w obie strony pokazuje 0,1om), zakleiłem taśmą w celu uniknięcia zwarcia z obudową.
Podłączyłem i działa, jednak bez poprawy odbioru. Uznałem, że na tym trzeba skończyć.
Jednak po pewnej chwili wyszedłem na balkon sprawdzić połączenie przewodu i odkryłem faktyczną przyczynę problemów z odbiorem za pomocą mojego zasilacza. Ja przez pomyłkę podłączyłem dipol VHF zamiast siatki UHF, a byłem cały czas pewien, że jest podłączona siatka UHF. Po zmianie anteny ponownie sprawdziłem działanie zasilacza i okazało się, że miernik bez żadnego problemu odbiera sygnał wszystkich multipleksów tak, jak powinno być. Teraz, konstrukcję uważam za zakończoną i ustrojstwo bardzo dobrze spełnia swoją funkcję, jaką jest umożliwienie pomiaru sygnału z każdej anteny telewizyjnej ze wzmacniaczem. Gdyby nie pomyłka przy podłączaniu anteny do testów, to najprawdopodobniej poprzestałbym na wtyczce przerobionej za separator, a tak, to mam separator zasilania lepszej jakości. Co więcej, sygnał MUX8 na siatce też jest bardzo dobry, więc teoretycznie antena VHF nie jest potrzebna, ale zamontowałem ją kilka lat temu, żeby ustawiając siatkę, skupić się na sygnałach UHF, a sygnał VHF ustawiać osobno.
Wniosek jest taki, że jak się kupuje miernik sygnału DVB-T i okaże się, że ten miernik nie ma możliwości zasilania wzmacniacza wymaganym napięciem, to nie jest to żaden problem, można niedrogo i w prosty sposób dorobić taką możliwość.
Fajne? Ranking DIY