logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SRI55T15EU - dziwne cykanie po wymianie pompy, czy to normalne?

kobza28 27 Mar 2023 20:02 642 5
REKLAMA
  • #1 20511433
    kobza28
    Poziom 14  
    Ocena: 20

Dostałem stara, używana zmywarkę, wyczyściłem elektrozawory i wymieniłem pompę odpływową, ale zmywarka dziwnie brzmi. To moja pierwsza więc mam wątpliwość, czy to "cykanie" to norma czy coś jeszcze jest uszkodzone. Przepraszam za błahe pytanie i dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20511450
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6904
    Co rpawda filmiki i dźwięki na nich zwykle można sobie wsadzić głeboko, gdyż są mocno zniekształcone, ale na moje nie jest to normalny dźwięk.
    Musisz ustalić skąd pochodzi. Pompy, rozdzielacz wody ? Zaczął bym od rozdzielacza.
  • REKLAMA
  • #3 20511463
    kobza28
    Poziom 14  
    Dźwięk wydobywa się spod grzałki, a tam chyba rzeczywiście jest ten rozdzielacz. Głupia sprawa ale czy on jest potrzebny? Da się ja jakoś wyciszyć bez rozbierania? Nie umiem zdjąć podstawy inaczej niż poprzez postawienie jej na plecy a wtedy mam całe pomieszczenie wody.
  • REKLAMA
  • #4 20511529
    mrice
    Moderator AGD
    Owszem, dokładnie pod grzałką jest rozdzielacz wody.
    Co do zasady jest potrzebny, to dzięki temu urzadzeniu odbywa się mycie naprzemienne.
    Wyciszyć się da poprzez jego naprawę. Trzeba by jeszcze zweryfikować co się z nim wydarzyło i czy nie jest po zwarciu. Wóczas dodatkowo do naprawy elektronika, albo przerówka i usuwanie rozdzielacza.
    Bez zdejmowania całego dołu i zespołu grzałki nic nie zdziałasz.
    Podstawę zdejmuje się po demontażu całego układu komory poboru wody i prezostatu.
    Zmywarka musi do tego leżeć na tyle.

Zalane pomieszczenie to codzienność przy naprawach zmywarek.
  • REKLAMA
  • #5 20511609
    kobza28
    Poziom 14  
    Ok, teraz widzę że nie wypompowuje też wody, wcześniej nie zauważyłem tego bo miała inne dolegliwości. Pompę odpływową wymieniłem więc to nie to
  • #6 20511808
    mrice
    Moderator AGD
    O ile pompa jest nowa, a nie jakiś odzysk oraz dostaje prawidłowe zasilanie to szukasz w drożności układu spustowego.
REKLAMA