logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączanie softstartu Schneider ATS01N109FT do maszyny - zasilanie i sterowanie

mareczekog92 28 Mar 2023 18:45 1182 12
  • #1 20512926
    mareczekog92
    Poziom 4  
    Witam serdecznie szanowne grono.
    Mam problem z podłączeniem 3 fazowego softstartu. Dokładniej rzecz ujmując nie wiem jakie i gdzie podłączyć zasilanie sterowania tym ustrojstwem.
    Drugie pytanie tyczy się możliwości podłączenia tego softstartu przed wyłącznikiem. A to dla tego, że nie chcę ingerować w orginalne sterowanie maszyny.
    Softstart to Schneider ATS01N109FT. Podłączanie softstartu Schneider ATS01N109FT do maszyny - zasilanie i sterowanie
  • Pomocny post
    #2 20513070
    jony15
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    Jeśli obwód sterowania jest zasilony 24V to podłączasz A1 głównego stycznika KM1 do 24V soft-startu, jeśli obwód sterowania jest na 230V to A1 do CL2. Nie zapomnij o tym że jeśli maszyna ma obwód bezpieczeństwa to musi wpływać na prace soft - startu.
    Chcesz podłączyć soft-start przed głównym wyłącznikiem maszyny ? ( nie rozumiem ostatniego zdania )
  • #3 20513083
    mareczekog92
    Poziom 4  
    Tak. Chcę podłączyć soft start przed głównym wyłącznikiem. Ma to wyglądać tak:
    Gniazdo zasilające - soft start - główny wyłącznik maszyny.

Edit.
    Mam rozumieć, że potrzebuję jeszcze dokupić stycznik?

Chodzi dokładnie o to, że maszyna podłączona jest do agregatu prądotwórczego. Przy starcie jest duży pobór i agregat ledwo daje rade. Nie chcę go uszkodzić stąd pomysł żeby zastosować soft start.
  • #4 20513127
    jony15
    Poziom 25  
    Niekoniecznie - po prostu soft-start powinien "dostać" zasilanie z chwilą uruchomienia silnika, więc jak np w sterowaniu silnika masz dołożony stycznik to z napięcia sterującego stycznik zasila się soft-start. Co do zasilania z agregatu to chyba poczekajmy na forum - nie przerabiałem takiego przypadku więc nie wiem jak może się zachować soft-start, ale wydaje mi się że powinno to zadziałać. Ile KW ma silnik, może lepszym rozwiązaniem byłby falownik ?
  • #5 20513153
    mareczekog92
    Poziom 4  
    Podłączanie softstartu Schneider ATS01N109FT do maszyny - zasilanie i sterowanie Są trzy silniki po 3kw każdy. Przy czym pracuję tylko jeden w danej chwili. Znalazłem schemat maszyny i dzięki temu, że mnie nakierowałeś połączyłem kropki i już wiem co z czym ugryźć. Widzę, że muszę jednak dostać się do sterowania maszyny. Agregat ma stabilizator napięcia AVR jeżeli coś to zmienia.

Podsyłam schemat maszyny.
    Pomoże ktoś to ożenić? Podłączanie softstartu Schneider ATS01N109FT do maszyny - zasilanie i sterowanie
  • #6 20514680
    mareczekog92
    Poziom 4  
    Nikt nie jest w stanie mi pomóc?
  • #7 20514959
    jony15
    Poziom 25  
    Witam. Co "robi" przełącznik 10 ( wahlschalter - przełącznik wyboru ) jak on wygląda - zwykły mechaniczny po prostu przełącza zasilanie pomiędzy silnikami M1,M2,M3 ? Jeśli tak to soft-start możesz wpiąć na wyjściu z stycznika K1 ( 2,4,6 ) a zasilanie do soft startu z A1 i A2 tego stycznika. Cały obwód sterowniczy jest na 230V poprzez trafo T1. Co jest co się dzieje :-) na stykach 23 i 24 przełącznika S7 ( 10 ) - po prostu po przełączeniu na wybrany silnik jest tam zwora ? - tak wnioskuje bo z styku 24 poprzez krańcówki "biegnie" na dalsze sterowanie poprzez "termik" F1 na start-stop S0 S1. I ostatnie co to jest "deska hamulca" - bremsplatine ( 1B1 7 ). Wybacz że tak na ślepo pisze ale szczerze nie mam zielonego pojęcia co to za maszyna.
    A nie dopiero teraz zauważyłem że z 6 K1 nie idzie L3 na przełącznik. opisz ten przełącznik S7 ( 10 ) ewentualnie jeśli możesz pomierzyć jak zwierają styki w jakiej pozycji.
  • #8 20514968
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3478
    mareczekog92 napisał:
    Nikt nie jest w stanie mi pomóc?

Myśle ż nie - bo trzeba przerabiać maszynę.
    Nikt nie zna szczegułów tej maszyny.

Na skutek tej przeróbki maszyna straci CE.
    Będziesz odpowiadał za wypadki, uszkodzenia itp.
  • #9 20514988
    mareczekog92
    Poziom 4  
    >>20514959
    Przełącznik jest zwykły mechaniczny.
    Przełącza silnik piły strugarki oraz frezarki prawo lewo.

Dobrze wnioskuję z tego co napisałeś że A1 mam podłączyć pod cl2 a pod cl1 A2? Wybacz ale nie jestem elektrykiem. Myślałem że to będzie stosunkowo proste. A tu jak zwykle z prostej ( na oko) sprawy rodzi się milon pytań.

Deska hamulca - hamulec elektroniczny.

Dodano po 1 [minuty]:

>>20514968
    Co znaczy przerabiać maszynę? Co musiał bym zrobić żeby to zadziałało?
    Oczywiście liczę się z tym że stracę CE.
  • #10 20515005
    jony15
    Poziom 25  
    Bardziej cl1 do A1 a cl2 do A2. Ale po ostatnim twoim zdaniu - zaproś jakiegoś elektryka do tego. A co robi 7 1B1 jaki jest jego typ?
  • #11 20515010
    mareczekog92
    Poziom 4  
    7 1B1 to hamulec elektroniczny.
  • #12 20515033
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3478
    mareczekog92 napisał:
    To oznacza odpowiedzialność za wypadki.
    Maszyna na rozruchu inaczej będzie się zachowywać.
    mareczekog92 napisał:
    Wybacz ale nie jestem elektrykiem.
    Bez komentarza.
  • #13 20515063
    mareczekog92
    Poziom 4  
    CYRUS2 napisał:
    mareczekog92 napisał:
    To oznacza odpowiedzialność za wypadki.
    Maszyna na rozruchu inaczej będzie się zachowywać.
    mareczekog92 napisał:
    Wybacz ale nie jestem elektrykiem.
    Bez komentarza.

Wiem co to oznacza.
    A jednak skomentowałeś.

Wybacz ale odnoszę wrażenie że nie chcesz podzielić się wiedzą. Rozumiem to bo przecież nie ma nic za darmo. Tylko po co wnosisz uszczypliwe uwagi.
    Wiesz jak ugryźć temat?
    Wiesz ale nie powiesz?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem softstartu Schneider ATS01N109FT do maszyny zasilanej z agregatu prądotwórczego. Zastanawia się, jak podłączyć zasilanie sterujące oraz czy można umieścić softstart przed głównym wyłącznikiem maszyny, aby nie ingerować w oryginalne sterowanie. Odpowiedzi sugerują, że zasilanie softstartu powinno być podłączone do obwodu sterującego silnika, a także wskazują na potrzebę dodatkowego stycznika. Użytkownik informuje, że maszyna ma trzy silniki po 3 kW każdy, a przy starcie pobór mocy jest znaczny, co może obciążać agregat. W dyskusji poruszane są również kwestie bezpieczeństwa oraz odpowiedzialności związanej z modyfikacjami maszyny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA