logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Soft Starter Schneider ATS01N232QN - Nierówny Prąd na Wyjściach

romix195 12 Mar 2018 18:54 600 4
REKLAMA
  • #1 17098550
    romix195
    Poziom 12  
    Ocena: 88
    Witam
    Mam pytanie zwiazane z funkcjonowaniem softstartu schneider ats01n232qn. Słuzy on do rozruchu silnika wentylatora o mocy 15kW. Po załączeniu ,urządzenie uruchamia silnik. Na zaciskach wyjściowych softstartu jest napięcie, pomiar między fazowy pokazuje około 400v. Natomiast jak mierzę miernikiem cęgowym prąd, to na dwóch wyjściach jest około 45A, a na jednym niecały 1A. Co jest grane? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17099739
    Rariusz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 126
    Witam,

A jak wygląda pomiar gdy silnik już pracuje? Możliwe że jest tak że
    dwie fazy są "przepuszczane" bezpośrednio natomiast ta trzecia jest
    "sterowana". Miałem kiedyś styczność z takim urządzeniem.

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #3 17099782
    vindevil
    Poziom 27  
    Ocena: 73
    Rariusz napisał:
    Witam,

A jak wygląda pomiar gdy silnik już pracuje? Możliwe że jest tak że
    dwie fazy są "przepuszczane" bezpośrednio natomiast ta trzecia jest
    "sterowana". Miałem kiedyś styczność z takim urządzeniem.

Pozdrawiam,

Przy tanich sofstartach tak jest , że dwie fazy są sterowane , ale trzecia jest bezpośrednia. Po rozruchu te dwie sterowane są bocznikowane małymi stycznikami.
  • REKLAMA
  • #4 17100666
    romix195
    Poziom 12  
    Ocena: 88
    Pomiar ,o którym pisałem wykonywałem w czasie pracy silnika już po pełnym rozruchu przez soft start.
  • #5 17101514
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Takie wyniki wskazywały by na uszkodzenie toru, przez który "płynie" "tylko" 1A (softstart, lub sam wentylator).
    Dwie pozostałe fazy pracują na mocnym przeciążeniu - wentylator nie ma zbyt dużego oporu mechanicznego na niskich obrotach, więc dwie fazy "rozpędzą" silnik.

Słuszna uwaga co do "tanich" softstartów - ale też dotyczy często normalnych start/stopów silników - jedna faza jest na stałe podpięta do silnika, a dwie pozostałe przes przekaźniki np ssd - wtedy można się zdziwić podczas wymiany silnika - odkręcania przewodów w puszce ;)
REKLAMA