logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WAN2828FPL seria 4 - wydłużony czas prania, przyczyny, serwis i możliwe rozwiązania

adimat1 29 Mar 2023 10:45 5406 11
REKLAMA
  • #1 20513821
    adimat1
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Cześć,
    Jakiś czas temu zakupiłem nowa pralkę Bosch WAN2828FPL seria 4. Od samego początku pralka wydłuża czas prania, który jest wyświetlany na ekranie. Dajmy na to program prania, który powinien według programatora trwać 59 minut w rzeczywistości trwa 1h40 min... Dodam, że na tym programie wsad wynosi 4kg., a na pewno w pralce umieszczam mniej rzeczy... Tak się dzieje na każdym programie.

Przyjechał serwis, Pan popatrzał, sprawdził odpływ, sitka, włączył na pusto super krótkie pranie 15 minut, które trwało w rzeczywistości 20 minut i na oko stwierdził, że pewnie jest słabe ciśnienie wody tylko, że moim zdaniem jest dobre bo poprzednia pralka czy aktualnie używana zmywarka nie wydłuża cyklu prania czy też mycia. I nie wydłuża ona sobie czasu podczas pobierania wody tylko w trakcie prania gdzie wody już dawno nie pobiera. Albo na ekranie jest wyświetlane np. 0:34 do końca i na 0:33 przeskoczy dopiero po kilku minutach.

Nie ukrywam, że kupując nową pralkę nie chce mieć z nią takich akcji bo też wstawiam pranie przed wyjściem z domu, chce wyjść to przed wyjściem idę wyjąć ubrania, które już powinny być wyprane, a tam do końca zostało 40 minut bo stopniowo dodaje sobie minuty... Czy może to być wina jakiegoś programatora, a serwis specjalnie kombinuje, żeby tylko mnie zbyć i nie naprawiać? Jakie powinno być ciśnienie wody żeby pralka dobrze chodziła? Gdyż mogę sprawdzić manometrem. Co byście zrobili w tej sytuacji na moim miejscu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20513851
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1153
    W opisie mojej pralki jest napisane że czas prania może się wydłużyć, o kilka minut, kilka minut, ale nie 40.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20513893
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3271
    0,5 bara to takie min, zawór otwiera się przy około 0,2bar. Zobacz jak leci woda podczas pobierania przez szufladę. Podczas podłączania nowej pralki zamykając zawory syf i osad mógł pójść do pralki i przez sitko poleciało do elektrozaworu.
    Reklamować do skutku nie może aż tyle wydłużać prania. Mam inną ale czasami gaśnie czas przelicza pralka i zmienienia max o 1-5 min może raz na pół roku .
  • REKLAMA
  • #4 20513897
    adimat1
    Poziom 8  
    Zauważyłem, że pralka na pusto bez żadnych ubrań trzyma się super czasu prania w ogóle go nie wydłuża a nawet wyprała szybciej o 5 minuty niż było na wyświetlaczu. A jak tylko załaduje się ubrania to wydłuża czas. Trochę dziwne tymbardziej, że na pewno nie przekracza wsadu nawet ładuje mniej jak jest to zalecane na dany program.
  • #5 20514010
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 435
    adimat1 napisał:
    Jakie powinno być ciśnienie wody żeby pralka dobrze chodziła

Znajdziesz w instrukcji obsługi. Wg. przepisów ciśnienie w sieci ma być 0,5-6bar, ja mam u siebie ograniczone do 3 bar. Sam musisz ocenić czas pobierania wody.
    adimat1 napisał:
    wina jakiegoś programatora

Raczej wina chińczyka co wyprodukował i napisał program do tego Boscha, lub celowe działanie, żeby ładnie wyglądało.
    adimat1 napisał:
    Co byście zrobili w tej sytuacji na moim miejscu?

Nic, kiedyś kupisz inną, zobacz w instrukcji co jest napisane, czas jest przybliżony, a godzina jest przybliżona do dwóch :)
  • REKLAMA
  • #6 20514072
    adimat1
    Poziom 8  
    No takie twoje gadanie, godzina a dwie to jednak różnica, jakbyś miał zostać codziennie w pracy godzinę dłużej to nie byłbyś zadowolony 😅 Rozumiem jakby pranie wydłużyło się o 10 minut ale nie 40... Tymbardziej, że bez ładunku pralka kończy cykl prania nawet szybciej niż wskazuje wyświetlacz.
    Serwis ma przyjechać ponownie i tak będę wzywał do skutku.
  • #7 20514452
    gresnowy
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Mam taką samą pralkę, i zachowuje się dokładnie tak samo. Tak jest opisane w instrukcji jak na zdjęciu:
    Bosch WAN2828FPL seria 4 - wydłużony czas prania, przyczyny, serwis i możliwe rozwiązania
  • #8 20514466
    adimat1
    Poziom 8  
    @gresnowy
    No ja Rozumiem wydłużenie o 10 minut, ale 40 to już jest przesada. Mimo, że nawet w tej samej instrukcji są opisane wszystkie programy i program Mix szybki to do 4kg wsadu i czas trwania 59 minut. Także w takim razie po co takie dane w instrukcji jak i na wyświetlaczu i po co ten czasomierz skoro ma to się nijak do rzeczywistości 🤷 także jak na infolinii informuję co i jak i nikt mi nie mówi, że to normalne tylko wzywa serwis no coś jest na rzeczy i czas musi się zgadzać. Skoro byłoby inaczej to osoby z infolinii by nie wzywały serwisanta tylko mnie o tym poinformowały i tyle.
    Poprawiłem TONI_2003
  • #9 20514660
    gresnowy
    Poziom 11  
    Mix szybki gdy jeszcze to sprawdzałem trwał od 1h 10min - 1h 25min. Za każdym razem inaczej. Ja dałem sobie spokój z serwisem bo wizyta wyglądała dokładnie tak jak opisujesz, a w moim przypadku ten czas nie jest dla mnie aż tak istotny.
  • #10 20514720
    adimat1
    Poziom 8  
    1:15 jeszcze byłbym w stanie zaakceptować. Ile razy wzywałeś serwis i co za każdym razem mówili na ten czas prania?
  • #11 20514806
    gresnowy
    Poziom 11  
    Dwa razy. Za pierwszym tak jak u ciebie - że woda przez niskie ciśnienie zbyt wolno napełnia pralkę, a za drugim razem - że pralka nie jest odpowiednio wypoziomowana (kołysała się lekko na nóżkach) i przez to wyważanie nie przebiega prawidłowo.
  • #12 20514838
    adimat1
    Poziom 8  
    @gresnowy Aha, no ja dziś moja specjalnie wypoziomowałem, zobaczymy co mi powiedzą za drugim razem. DAM ZNAĆ.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Bosch WAN2828FPL serii 4, która wydłuża czas prania znacznie powyżej wskazań programatora. Serwis sugerował, że przyczyną może być niskie ciśnienie wody, jednak użytkownik zauważa, że pralka działa poprawnie bez ładunku. Inni użytkownicy potwierdzają podobne doświadczenia, wskazując na możliwe problemy z programowaniem urządzenia lub jego wypoziomowaniem. Wskazówki dotyczące sprawdzenia ciśnienia wody oraz poziomowania pralki są podawane jako potencjalne rozwiązania. Użytkownik planuje dalsze konsultacje z serwisem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA