logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stałe i zewnętrzne adresy IP: Sprzęt i oprogramowanie dla przewodowego ISP

ciekawa2023 02 Kwi 2023 13:20 495 16
  • #1 20520878
    ciekawa2023
    Poziom 3  
    Witam wszystkich.
    Tam, gdzie mieszkam, wszyscy korzystają z bezprzewodowego Internetu. Rozmawiałem wcześniej z uniwersytetem i próbuję zostać dostawcą usług internetowych do dystrybucji przewodowego Internetu.

Proszę o informację jaki sprzęt powinienem kupić.
    Serwer, router, oprogramowanie: Ubuntu lub Debian z serwerem DHCP.
    I jeszcze jedno, nie chcę przypisywać IP za NAT, tylko z przydzielonej puli zewnętrznych adresów IP. Dla wybrednych odbiorców planuję przypisać stały adres IP.

Proszę dać mi wskazówkę.
  • #2 20520928
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    A jakim funduszem dysponujesz, bo to już w gruuube tysiące idzie.
  • #3 20520955
    ciekawa2023
    Poziom 3  
    Jest nas siedem osób, i uczestniczymy w inkubatorze przedsiębiorczości, dostajemy dotacje.
    Mała dygresja, ja pytam o sprawy techniczne, a nie jak pozyskać pieniądze.
    Czyli jaki serwer, jakie oprogramowanie itp.
    Odbiorców na osiedlu studenckim będzie około 200 osób.
  • Pomocny post
    #4 20521060
    IC_Current
    Ocena: 2523
    Zadajesz takie pytania, że nie ma szans żebyście sami sobie z konfiguracją poradzili i uruchomieniem tego.
    Co do zasad budowy sieci - polecam zapisać się na kurs Cisco CCNA a potem obowiązkowo na Cisco CCNP. Jak będziesz mieć wiedzę na tym poziomie, to ze sprzętem już sobie poradzisz. Bo obecnie pytasz choćby o serwer - który jest Ci do niczego nie potrzebny (za wyjątkiem logów). Sprawa adresów IPv4 publicznych - już nie ma wolnych do rozdania, można kupić za około 100-150zł za sztukę na giełdzie po likwidowanych operatorach. Adresy IPv6 są jak najbardziej do uzyskania z puli.
    ciekawa2023 napisał:
    dostajemy dotacje.

Na start potrzeba minimum 200x2000zł na oprzewodowanie i sprzęt kliencki (w dużych firmach liczą ok 3500zł kosztów na uruchomienie jednego łącza) + ok 100 tysięcy na rdzeń sieci i przystosowanie budynku serwerowni.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #5 20521076
    jprzedworski
    Poważny dostawca musi mieć redundacje w zasadzie wszystkiego. Od łącza do sieci szkieletowej po system logowania ruchu, a tu danych będzie dużo. Logowanie jest dla dostawców obowiązkowe. Trochę tego więc będzie, bo musi być niezawodne. A okablowanie do końcowych klientów? Wszelkie pozwolenia i uzgodnienia. Nawet jeśli właściciel terenu jest jeden, czyli Uniwersytet, to jakaś dokumentacja choćby geodezyjna musi być.
    Nie pytałem "skąd zdobyć środki", ale chyba trzeba najpierw sprawdzić środki i koszty zanim się coś zacznie. Są przyjemniejsze rzeczy niż bankructwo przedsięwzięcia.
  • Pomocny post
    #6 20521162
    KOCUREK1970
    Ocena: 5493
    @ciekawa2023
    Materiał z 2007r, dziś mamy 2023, zatem należy problemy/koszty/wymogi/czas pomnożyć x100:
    https://e-prawnik.pl/temat/chcesz-zostac-dost...-dzialac-zgodnie-z-prawem--opinia-prawna.html
    Materiał z 2012r, dziś mamy 2023, zatem należy problemy/koszty/wymogi/czas pomnożyć x100:
    https://www.computerworld.pl/news/Jak-zostac-lokalnym-ISP,385421.html

Dlaczego w obydwu przypadkach x100 - bo w 16 lat sporo się zmieniło, ale to co się stało w ostatnich 5 latach, to kuriozum.
  • #7 20521225
    ciekawa2023
    Poziom 3  
    O!!!! i to jest jakaś konkretna odpowiedź. :-)
    Pomijając kwestie finansowe, rzuciłeś jakieś światło w tym temacie.
    Byłbym (bylibyśmy) wdzięczny gdybyś opisał "teoretycznie" jak np. rozprowadza się sygnał.
    Napisałeś, że serwer do niczego nie jest potrzebny, a my wyczytaliśmy, że potrzebne jest oprogramowanie w Debianie.
    Wiem, wiem, ... mało wiemy, ale od czegoś trzeba zacząć, prawda?
    Czy dobrze rozumiem, że sygnał można rozprowadzać za pomocą ruterów? jeżeli tak, to jakie rutery powinny być użyte?
    Bo TP-Link chyba nie?
    Jakie urządzenie powinno zostać połączone do sygnału głównego, który np. uczelnia nam udostępni.
    Bardzo proszę o więcej informacji wprowadzających, bo kurs Cisko CNNA to może później.
    My to rozumiemy, że każdy ma inna wiedzę na ten temat, i nie jesteśmy "guru" w tym temacie, ale tak jak napisałem wcześniej, od czegoś trzeba zacząć aby pojąć temat.

Dodano po 11 [minuty]:

.... albo inaczej spytam, zanim podejmiemy jakąś decyzję, to mógłbyś napisać na przykładne 10 odbiorców (tylu jest w jednym pionie w klatce osiedla studenckiego). Nie rozchodzi mi się o prawne aspekty, a także o finansowe, lecz interesuje mnie techniczne aspekt rozprowadzania sygnału. Tylko proszę nie upraszczaj tematu do ruterów, którymi dzieli się sygnał.
  • Pomocny post
    #8 20521268
    IC_Current
    ciekawa2023 napisał:
    od czegoś trzeba zacząć aby pojąć temat.

No napisałem, że takie minimum żeby zbudować sieć, to wiedza na poziomie Cisco CCNP. To jest osiem semestrów (CCNA+CCNP) po 80 godzin. Ciężko kilkaset stron materiałów i 700godzin zajęć opisać na forum w kilku postach. Do tego prawo budowlane i prawo telekomunikacyjne. Naprawdę nie da się napisać dla kogoś kto nie miał zawodowo do czynienia z sieciami jak zostać operatorem ISP.
    Jak zrobisz ten kurs, to będzie podstawą do dyskusji jak fizycznie i praktycznie ogarnąć to, co tam na teorii i labie się nauczysz.
    Mam kolegów pilotów -hobbystów i kolegów pracujących w ISP. Naprawdę łatwiej zrobić licencję pilota niż ruszyć biznes z ISP.
    ciekawa2023 napisał:
    że sygnał można rozprowadzać za pomocą ruterów?

Nie. Routery służą do trasowania ruchu miedzy sieciami a nie wewnątrz jednej sieci. Sygnał rozprowadzają światłowody w technice zazwyczaj pasywnej połączone z terminalami OLT w serwerowni i terminalami ONT u klienta.
    ciekawa2023 napisał:
    albo inaczej spytam, zanim podejmiemy jakąś decyzję, to mógłbyś napisać na przykładne 10 odbiorców

Z portu liniowego terminala OLT wyprowadza się przewód światłowodowy, który na spliterze rozgałęzia się na 8 kolejnych włókien. Te włókna z kolei w krosownicach rozgałęzia się na kolejne osiem włókien i te doprowadza do klienta. Tym sposobem masz najbardziej typowy split 1:64. U klienta montuje się gniazdko i terminal ONT albo domowy routerem ze zintegrowanym terminalem ONT. W serwerowni OLT łączy się z routerem brzegowym z protokolem BGP. Wszystko konfiguruje itd. Jak zrobisz błąd w BGP i zaklocisz działanie Internetu u innych dostawców, to wyjmujesz parę milionów na rekompensatę szkód (więc znowu lepiej zacząć od CCNP). To taki opis dla tego ucznia z 3SP jak się całkuje i różniczkuje.
    Naprawdę zacznij od tego kursu, bo na razie zabierasz się za różniczkowanie, mając wiedzę z matematyki na poziomie klasy 3SP i myślisz że przez zero się nie dzieli, ani nie ma pierwiastków parzystego stopnia z liczb ujemnych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20521363
    ciekawa2023
    Poziom 3  
    Kolego napiszę tak, jesteś chyba "pierwszą" osoba, która merytorycznie wyjaśnia cokolwiek.
    Nie urażając innych forumowiczów, a zawłaszcza (moderatorów) co zwykle strasznie się wymądrzają i często bez przyczyny blokują jakiś post, bo mają do tego prawo. Moim znaniem każdy zasługuje na szansę aby coś zrozumieć, a nie od razu blokować jego pytania bo moderator ma teki widzimisię.

To taka mała dygresji w kierunku moderatorów, a Tobie należy się jakieś wyróżnienie, że w ludzki sposób próbujesz wytłumaczyć lub odwieść od pomysłu. Pomimo wszystko inni powinni brać z Ciebie przykład, bo nie każdy jest technikiem, inżynierem lub amatorem informatykiem.

Sądzę, że od CIEBIE można dużo się nauczyć lub uzyskać cennych informacji bez zbędnego okazywania wyższości dla laików.
    Pomimo, że studiujemy całkiem inny kierunek niż informatyka, to szybko się uczymy. ;-)

Pozdrawiam.

Dodano po 7 [minuty]:

>>20521268
    Jeszcze małe pytanko, zamiast światłowodu, przy małej ilości odbiorców niemożna rozsyłać sygnały przewodowo (kabel miedziany) tzw. skrętka.
    Osiedle to kilka budynków i kilka pięter w klatce. Czy po drodze muszą być wzmacniacze sygnału?
  • Pomocny post
    #10 20521396
    IC_Current
    ciekawa2023 napisał:
    próbujesz wytłumaczyć lub odwieść od pomysłu.

Nie odwodzę, tylko uświadamiam, że to nie jest taki prosty kawałek jak postawienie w domu routera-mydelniczki i przyłączenie telefonu po WiFi. Nawet obecnie wielu już zasiedziałych w różnych miastach lokalnych ISP sprzedaje biznesy i sieci dużym krajowym operatorom bo im się nie spina.
    ciekawa2023 napisał:
    Pomimo, że studiujemy całkiem inny kierunek niż informatyka, to szybko się uczymy.

Ja studiowałem elektrotechnikę, a z telekomunikacją "tak wyszło" po latach.
    Natomiast nadal namawiam do wspomnianych kursów Cisco + wieczorami praktyka u lokalnego ISP, żeby zobaczyć jak to realnie wygląda.

Dodano po 4 [minuty]:

ciekawa2023 napisał:
    można dużo się nauczyć

Jeśli post pomógł, to jest na forum taki przycisk do oznaczenia go zielonym prostokątem "Pomógł ".

ciekawa2023 napisał:
    przy małej ilości odbiorców niemożna rozsyłać sygnały przewodowo (kabel miedziany) tzw. skrętka.

Nie, bo to odległość tylko 100m, czyli realnie tyle co nic. Nawet w jednym budynku nie montuje się rozwiązań FTTB, bo switche i konwertery optyczno-elektryczne pochłaniają sporo energii, za którą będziecie musieli zapłacić. Jak masz terminalne ONT u klienta, to on sobie za energię płaci.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20521471
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1231
    >>20520878

Czy chodzi o Polskę czy o inny kraj?
    W Polsce musisz jeszcze blokować dostęp do niektórych stron. Przepisy mają się zmienić tak, że lista stron nie jest w całości określona, ale i tak musisz na bieżąco skutecznie blokować wszystko spoza listy co ustawodawca miał na myśli. Za brak blokowania grożą kary.
  • #12 20522223
    ciekawa2023
    Poziom 3  
    Pomimo, że jest bardzo późno, to muszę się poprawić.
    Podziękowania należ się panom: IC_Current, gkwiatkowski i Panu KOCUREK1970 (no chyba, że to jest Pani) po nicku można się pomylić :-)

Panowie, a jaką wiedzę posiadacie w temacie OPNsense - OpenVPV - maskowanie IP.
    Nie rozchodzi mi się o tunelowanie wraz z szyfrowaniem na drodze klient <-> serwer <-> klient, tylko rozchodzi się o zmianę IP zewnętrznego w celu ananimowego przeglądania sieci. Czy bez wykupienia VPS-a np. w chmurze nie obędzie się?

Dodano po 2 [minuty]:

>>20521471
    pytanie do "gkwiatkowski"
    o jakim blokowaniu stron piszesz?
    np. strony dla dorosłych są ogólnodostępne?
  • #13 20523200
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1231
    ciekawa2023 napisał:
    o jakim blokowaniu stron piszesz?
    np. strony dla dorosłych są ogólnodostępne?

Są blokowane strony kasyn internetowych, które działają poza Polską. To jest o tyle proste, że jest ich lista i DNS operatora ma nie podawać ich adresów IP.
    W przypadku stron dla dorosłych, chcą wprowadzić przepis, że operator domyślnie je blokuje i dopiero na życzenie klienta włącza do nich dostęp. Na operatorze ma ciążyć obowiązek ich znajdowania i blokowania.
  • #14 20523229
    KOCUREK1970
    Ocena: 5493
    @ciekawa2023
    Jeśli będziecie oferować usługi światłowodem, to potrzebny w serwerowni OLT - no nie wiem czy 50 000 zł wystarczy.
    Jeśli będziecie internet oferować przewodem koaksjalnym takim telewizyjnym, potrzebny CMTS - cena podobna.
    I oby takie kwoty wystarczyły.
    A gdzie reszta, gdzie szkielet sieci, gdzie urządzenia końcowe u klientów.
    Zakończenie sieci u klienta w domu, przyjmijcie że kosztuje między 20 a 30 dolarów.
    Ale sam sprzęt to nie wszystko, bo jeszcze musicie mieć oprogramowanie do tego sprzętu, wykupić licencje, wykupić software dla urządzeń końcowych u klientów, opłacić poprawki softu, opłacić napisanie oprogramowania dla sprzętów u klienta w domu, wykupić wsparcie w oprogramowanie takiego sprzętu w przyszłości.

Na przykład jeśli byś się dostarczali internet DOCSIS - to oprogramowanie CMTS, musi mieć wykupioną kwalifikacje na dany standard. Modemy kablowe muszą mieć wykupioną certyfikację.
    To wszystko jest płatne od każdej sztuki urządzenia - czyli chcecie mieć 200 klientów, potrzebuję cię 200 modemów kablowych (i kilkanaście sztuk w zapasie w razie czego), to zapłacicie za 200 sztuk certyfikacji tych modemów.

Mam duże wątpliwości czy wasze dotacje na to wystarczą, bo może się okazać, że każdy z was będzie musiał jeszcze do firmy przyciągać własny wagon pieniędzy.
  • #15 20523310
    jprzedworski
    Jeszcze trzeba, do zmontowania tego wszystkiego, zatrudnić firmy, które tym się zajmują, bo to nie klocki Lego z dołączoną instrukcją. Potrzebne doświadczenie. Czyli koszt fachowców - tani nie będą.
    Sorry, że tak straszymy, ale taka jest rzeczywistość.
  • #16 20523411
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2682
    @KOCUREK1970 ten gość autor tematu albo nie wie nic w temacie sieci albo robi sobie z nas jaja, Tragedia.
    Nie usuwam tego wątku bo powie że się nad nim znęcam.
  • #17 20523597
    jprzedworski
    Zawsze można uznać, że to w celach edukacyjnych. To też jakieś zadanie tego forum. A to chyba autorka, wnioskując z nicku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie związane z zakładaniem przewodowego dostawcy usług internetowych (ISP) w środowisku akademickim. Użytkownik poszukuje informacji na temat niezbędnego sprzętu i oprogramowania, preferując systemy Ubuntu lub Debian z serwerem DHCP oraz zewnętrznymi adresami IP. Odpowiedzi wskazują na potrzebę posiadania zaawansowanej wiedzy technicznej, sugerując kursy Cisco CCNA i CCNP jako podstawę do zrozumienia budowy sieci. Podkreślono również znaczenie redundancji, logowania ruchu oraz odpowiednich zezwoleń na budowę sieci. Wskazano na koszty związane z infrastrukturą, w tym OLT dla światłowodów oraz CMTS dla kabli koaksjalnych. Użytkownicy zwracają uwagę na konieczność zatrudnienia specjalistów oraz na zmieniające się przepisy dotyczące blokowania niektórych stron internetowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA