logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Manta LED94901S EMPEROR - Telewizor sie nie włącza

galad 02 Kwi 2023 13:31 873 8
REKLAMA
  • #1 20520905
    galad
    Poziom 19  
    Ocena: 145
    Problem jak w tytule, jednak przed wystąpieniem tej usterki, telewizor wcześniej długo się załączał. Gdy już się uruchomił wszystko działało normalnie. Teraz w momencie przejścia z SB przestaje świecić czerwona dioda na panelu, a niebieska która powinna się załączyć ledwo się świeci. Z okolicy płytki matrycy (płytka przy samej matrycy na całej jej długości) słychać delikatne brzęczenie. Po odpięciu zasilania podświetlenia matrycy dalej taki sam stan, telewizor nie startuje, po odpięciu matrycy od T-con, dalej to samo (brzęczenie ustaje), po odpięciu T-con od płyty głównej dalej to samo. Pomiar tranzystorów na płycie zasilacza nie wskazał nic podejrzanego. Płyta zasilacza według tego co na niej napisane powinna dawać 3 napięcia 5V, 12V, 24V. 5V SB jest, ps_on jest, 5V jest, 12V jest natomiast na dwóch pinach gdzie powinno być 24V, jest 12V. Jak jeszcze przejrzeć zasilacz i na czym się skupić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20523729
    galad
    Poziom 19  
    Wymieniłem kondensatory, dalej brak napięcia 24V. Jednak tranzystor w tej linii zasilania dostaje na środkową nóżkę 12V i nic już z niego nie wychodzi. Tranzystor to SBD 20C. Jednak zamiennika nie umiem znaleźć.
  • REKLAMA
  • #5 20523800
    galad
    Poziom 19  
    Aż jutro zobaczę na płycie jakie ma oznaczenie. Wydajemy mi się że to tranzystor obudowa. TO-220, ale mogą to być dwie diody?
  • REKLAMA
  • #8 20525108
    galad
    Poziom 19  
    Właśnie sam do tego doszedłem, że ma być 12V. Jednak oznaczenia na płytce, czasem prowadzą na manowce. Podmieniłem dziś jeszcze tą diodę w TO-220, lecz efekt ten sam, telewizor nie uruchamia się. Najprawdopodobniejsze jest uszkodzenie płyty z prockiem, lub softu. Jutro jadę po taki sam tv ze zbitą matrycą i podmienię sobie wszystkie moduły.
  • #9 20531844
    galad
    Poziom 19  
    Podmiana płyty z prockiem załatwiła problem.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Manta LED94901S EMPEROR nie włącza się, mimo wcześniejszego długiego czasu uruchamiania. Po odłączeniu zasilania matrycy i T-con, telewizor nadal nie startuje, a zasilacz dostarcza 5V, 12V, ale tylko 12V na pinach, gdzie powinno być 24V. Użytkownik wymienił kondensatory, ale problem pozostał. Po dalszej diagnostyce stwierdzono, że tranzystor SBD 20C w linii zasilania nie działa prawidłowo. Po podmianie diody i dalszym badaniu, użytkownik doszedł do wniosku, że uszkodzona może być płyta z prockiem. Ostatecznie wymiana płyty z prockiem rozwiązała problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA