logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW E61 525D M57D25 - M57D25 Gaśnie losowo podczas jazdy Co 50/100km

deslucs 02 Kwi 2023 23:06 2376 26
REKLAMA
  • #1 20522110
    deslucs
    Poziom 7  
    Witam serdecznie!

Mam taki nietypowy problem, z moim BMW E61 2005r 2.5 d 177km

Samochód gaśnie podczas jazdy co 50/100km
    Nie traci na mocy, obroty nie falują po prostu sobie zgaśnie, odpale i jadę dalej bez najwiekszego problemu
    Komputer nie wykazuje zadnych błędów, były właściciel mówił że był błąd niskiego ciśnienia na listwie cr jak był u elektryka

Zawór regulacji cr wymieniony na nowy z Bosch, taki sam jak orginał , niestety nie pomogło
    Czy ktoś jest mi wstanie pomoc

Dodam że były właściciel gadał coś o uszkodzonej sondzie lambdzie , i o tym niskim cisnieniu na listwie, lecz zadnych błędów na komputerze nie ma INPA/ISTA
  • REKLAMA
  • #2 20522258
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3433
    Błędy to nie wszystko, trzeba zrobić wykres z pomiaru ciśnienia na listwie podczas jazdy i w chwili wystąpienia usterki i wtedy coś więcej można by powiedzieć.
  • #3 20522262
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 20522264
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Jarzabek666 napisał:
    Nie ma takiej możliwości by problemy z ciśnieniem nie generowało błędów jak i sonda lambda. Skoro upierasz się że nie ma błędów to jedynie można się domyśleć że DME nie dostaje prądu ma zaniki na zasilaniu choć w też w to bym nie wierzył bo to za nowy sterownik i ma monitorowanie napięć.

No a widzisz a ja się już spotkałem że sterownik nie zapisywał błędów odnośnie regulatora ciśnienia a samochód losowo gasł, winny był regulator. Tutaj regulator jest wymieniony ale jakie jest ciśnienie tego nie wiemy.
  • #5 20522286
    deslucs
    Poziom 7  
    Tak zawór regulacji cr wymieniony, no nic muszę popatrzeć wartości Ista

Dodano po 5 [minuty]:

piotrekwoj1 napisał:
    Jarzabek666 napisał:
    Nie ma takiej możliwości by problemy z ciśnieniem nie generowało błędów jak i sonda lambda. Skoro upierasz się że nie ma błędów to jedynie można się domyśleć że DME nie dostaje prądu ma zaniki na zasilaniu choć w też w to bym nie wierzył bo to za nowy sterownik i ma monitorowanie napięć.

No a widzisz a ja się już spotkałem że sterownik nie zapisywał błędów odnośnie regulatora ciśnienia a samochód losowo gasł, winny był regulator. Tutaj regulator jest wymieniony ale jakie jest ciśnienie tego nie wiemy.
    Ja wymieniałem zawór regulacji cr, bosch koszt 650zł, jeśli mówimy o tym samym.. Pozatym wtryski itd, sprawdzone wszystkie wartości są okej, ale cisnienia na listwie nie sprawdzałem, ani na pompie paliwa wstepnej

Dodano po 12 [minuty]:

Jarzabek666 napisał:
    Widzisz byłego właściciela elektryk niby widzial błąd o niskim ciśnieniu, i sondę a ja już nie widzę, Pytanie brzmi tak - Czy elektryk mógł usunąć błędy permanentnie z ECU?
  • #6 20522557
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20522588
    deslucs
    Poziom 7  
    Jarzabek666 napisał:
    Nie mógł usunąć, i raczej nie wierzę że to problem ciśnienia, bo silnik pierw by wchodził w tryby awaryjne. A spadek ciśnienia nie znika odrazu pierw sterownik prubowal by zwiększyć jak jest spadek, co wiąże się ze zawor był by poza zakresem i błąd. Z drugiej strony jak już by zgasł z powodu niskiego ciśnienia, nastepne uruchomienie było by utrudnione..
    Czy to może być gdzies błąd elektryczny? Nie wiem jakas przerwana wiązka, wtyczka zaśniedziała czy cos? A immobilizer może być winien?
  • #8 20523717
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20523851
    deslucs
    Poziom 7  
    Rozruch normalnie z kluczyka.. No właśnie nie mam pojęcia gdzie może leżeć błąd.. Jeszcze pytanko czy jak wtryskiwacz byłby winny, pokazywał by błąd w ECU? Bo paru majstrów mowi że nie koniecznie
  • Pomocny post
    #10 20523865
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20523869
    deslucs
    Poziom 7  
    Czyli wtryskiwacz odpada tak?

Bardzo dziwne zjawisko.. , nie potrzebnie kupiłem to auto aby się wkopałem haha
  • #12 20523879
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 20523886
    deslucs
    Poziom 7  
    Jarzabek666 napisał:
    Szukaj pierw po prawej stronie w skrzynce usterki w komorze silnika.

Nie bardzo rozumiem Pana...
    Ale no nic, będę szukał dalej
  • REKLAMA
  • #14 20523891
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 20524037
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Zajrzyj do zbiornika lub dokładnie sprawdź parametry rzeczywiste błąd niskiego ciśnienia może być spowodowany zapchanym smokiem w zbiorniku. Na 99% w tym aucie jest mierzone ciśnienie pompy w zbiorniku co sprawdzisz w parametrach. Przerabiałem temat w BMW żab w zbiorniku. Tylko żeby wszystko sprawdzić dokładnie musisz wyciągnąć kosz z pompą bo paliwo do kosza pompy "przechodzi" przez taki zaworek gumowy.
  • #16 20526785
    deslucs
    Poziom 7  
    A czy jak wiązka przy podszybiu od czujnika cisniena cr będzie uszkodzona lub skruszała, będą takie cyrki?
  • #17 20526790
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    deslucs napisał:
    A czy jak wiązka przy podszybiu od czujnika cisniena cr będzie uszkodzona lub skruszała, będą takie cyrki?

Niewykluczone że tak.
  • #18 20528130
    Alha
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Na miejscu kolegi wymienilbym pompę wstępna ,jeśli nie są to duże koszta i zweryfikował instalację do pompki
  • #19 20528140
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Alha napisał:
    Na miejscu kolegi wymienilbym pompę wstępna ,jeśli nie są to duże koszta i zweryfikował instalację do pompki

A po co zaraz wymieniać można zmierzyć ciśnienie i będzie wiadomo.
  • #20 20528147
    Alha
    Poziom 13  
    Jeśli będzie mógł w trakcie jazdy monitorować ciśnienie to owszem. Zdzrza się tak ,że pompka elektryczna potrafi się zatrzymywać po czasie jeśli się zaciera
  • #21 20529824
    deslucs
    Poziom 7  
    Dodam jeszcze to, że dzieje się to jak się nagrzeje motor
  • #22 20529833
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    deslucs napisał:
    Dodam jeszcze to, że dzieje się to jak się nagrzeje motor

Ty już nic nie dodawaj bo to nic nie da, masz tyle podpowiedzi a sprawdziłeś którąkolwieg?
  • REKLAMA
  • #24 20546318
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1284
    Według mnie gdyby miał bagno na podszybiu pedal gazu nie reagował by - obroty lekko podniesione.
    Zbiornik do sprawdzenia.
    Cała droga do filtra - wymiana filtra paliwa.
    Regulator na pompie - sprawdzić jeszcze raz oring.
    Zawór ciśnienia na listwie wtryskowej- raczej bym to obstawial/ wypalone styki we wtyczce.
  • #25 20630364
    deslucs
    Poziom 7  
    Nie rozwiązałem problemu
  • #26 20630630
    Alha
    Poziom 13  
    Wymieniłeś wkład pompy paliwa?
  • #27 20630651
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Alha napisał:
    Wymieniłeś wkład pompy paliwa?

Ty znowu swoje? Co Ty z tą wymianą części? Nie wiesz co jest uszkodzone to po co wymieniać części?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z BMW E61 525D M57D25 z 2005 roku, który losowo gaśnie podczas jazdy co 50-100 km, nie wykazując błędów w komputerze. Wymieniono zawór regulacji ciśnienia CR na nowy z Bosch, jednak problem nadal występuje. Właściciel zastanawia się nad możliwością usunięcia błędów z ECU przez poprzedniego elektryka oraz nad potencjalnymi przyczynami, takimi jak uszkodzona wiązka elektryczna, problemy z pompą paliwa, czy niskie ciśnienie na listwie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ciśnienia paliwa, stanu instalacji elektrycznej oraz ewentualnych zatorów w zbiorniku paliwa. Wskazują również na możliwość, że problemy mogą być spowodowane uszkodzeniem regulatora ciśnienia lub sondy lambda.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA