logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 1.9 TDI brak napięcia na świecach żarowych przy 0°C - co sprawdzić?

krisu 22 Lis 2005 11:31 14618 12
REKLAMA
  • #1 2014529
    krisu
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam mam problem z seatem jak w temacie. Na świecach przy temp. zewnętreznej około 0°C nie ma napięcia samochód ciężko pali. Wykonałem test elementów wykonawczych i przy sprawdzaniu przekaźnika świec żarowych napięcie na świecach jest, przy ściągnietym przewodzie czujnika temp. silnika też grzeją, czujnik temp. potraktowany dwutlenkiem wegla zapięty przewód świece grzeją.
    Właściciel samochodu twierdzi że wcześniej tak nie było że py temp. 0°C żwiece grzały. Co z tym zrobić co może być nie tak, czy też może tak ma być
  • REKLAMA
  • #2 2014594
    marek234
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Uszkodzony czujnik temperatury lub przekaźnik, który ma człon do pomiaru temperatury i w zależności od temperatury ustawianie czasu grzania świec.
    Proponuję zadobyć charakterystykę czujnkika i sprawdzić opór w określonych temperaturach. Jak będzie poprawnie to prawdopodobnie przekaźnik do wymiany - też można go sprawdzić podłączając potencjometr lub wymagane opory.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2015773
    stefano11
    Poziom 21  
    Ocena: 132
    w tych modelach cilnika świece zaczynaja grzać tak ok temp.+5 stopni

jak odpinasz czujnik to temp spada na -40 i załączy tobie świece

Sprawdz auto tak porównaj po nocnym postoju dwie tęperatury zasysanego powietrza (bedzie to temp otoczenia) oraz temp. silnika muszą być prawie identyczne jeśli odbiega od normy zbyt wiele wymień czujnik temp silnika
  • #4 2016151
    krisu
    Poziom 13  
    Czyjnik temperatury wymieniłem zapomniałem napisać wcześniej. Swiece zaczynają grzać ale przy ujemnej temperaturze, nie podam dokładnie jakiej, bo nie sprawdzałem jaka jest po schłodzeniu czujnika temperatury dwutlenkiem , wiem natomiast że przy temperaturach jakie są od paru dni na zewnątrz nie grzeją, a auto stoi na powietrzu
  • #5 2018940
    stefano11
    Poziom 21  
    Porównaj te dwie temperatury co pisałem wyżej.
  • #6 2021026
    krisu
    Poziom 13  
    Ok sprawdze te tempoeratury ale dopiero w przyszłym tygodniu bo narazie autko pojechało w trase
  • REKLAMA
  • #7 2021857
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Mała ingerencja w przekaźnik sterujący i będa grzały już od +5 stopni.
    Wystarczy podmienić jeden kondensator w tym przekaźniku.
  • REKLAMA
  • #8 2023192
    stefano11
    Poziom 21  
    Od +5 stopni to powinny one grzać fabrycznie
  • #9 2046068
    krisu
    Poziom 13  
    Czujnik ok sprawdzałem temp. po nocy są bardzo zbliżone. Mam pytanie gzie ten przekaźnik się znajduje w którym tzeba zmienić kondensator dodam że auto jest z 2000r
  • #10 2046287
    stefano11
    Poziom 21  
    Wymieniając Kondensator to wydłużysz tylko czas grzania świecy a u ciebie nie ma najprawdopodobniej sterowania z kompa i wymiana kondensatora nic ci nie da
  • #11 2046346
    krisu
    Poziom 13  
    sprawdziłem temp. silnika po odpięciu czujnika i jest +20°C czyżby komp padł
  • #12 2047576
    stefano11
    Poziom 21  
    Jak odłączyłeś czujnik masz +20 po odłączeniu czujnika temperaturę komp widzi wtedy przerwę w układzie i przyjmuje temperaturę paliwa a więc to co widziałeś te +20 to temperaturę paliwa napewno odłączyłeś na ciepłym silniku?

A czy po odłączeniu czujnika świece grzały?
  • #13 2047710
    krisu
    Poziom 13  
    tak po odłączeniu grzeją

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W samochodzie Seat Ibiza 1.9 TDI z 2000 roku występuje problem z brakiem napięcia na świecach żarowych przy temperaturze około 0°C, co powoduje trudności z rozruchem. Sprawdzono czujnik temperatury silnika, który został wymieniony i działa poprawnie, a także przekaźnik świec żarowych, który steruje czasem grzania w zależności od temperatury. Świece grzeją po odłączeniu czujnika temperatury, co jest normalne, gdyż komputer przyjmuje wtedy niską temperaturę. Zalecane jest porównanie temperatury zasysanego powietrza i temperatury silnika po postoju, które powinny być zbliżone; jeśli różnią się znacznie, należy wymienić czujnik temperatury. Fabrycznie świece powinny zaczynać grzać od około +5°C. Możliwa jest modyfikacja przekaźnika świec żarowych przez wymianę kondensatora, co obniży próg załączania grzania do +5°C, jednak w przypadku braku sterowania z komputera taka ingerencja może nie przynieść efektu. Po odłączeniu czujnika temperatura widziana przez komputer może wskazywać około +20°C, co jest temperaturą paliwa i nie oznacza awarii komputera. Problem najprawdopodobniej leży w sterowaniu przekaźnika lub w samym przekaźniku, który może wymagać wymiany lub regulacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA