logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezolejowy kompresor Parkside PKZ 180 C3 nie pompuje, stale pracuje

kultom 04 Kwi 2023 17:00 1848 3
REKLAMA
  • #1 20524829
    kultom
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

Bezolejowy kompresor Parkside PKZ 180 C3 po kilku latach bezproblemowej pracy przestał pompować. Stale pracuje, nie wyłącza się bez względu na to jak długo pracuje. Pierwszy raz rozbieram jakikolwiek kompresor - poniżej filmik prezentujący obecną pracę sprzętu. Tłok zawsze zatrzymuje się w tej samej pozycji, w ściance cylindra jest mały otwór, przez który po zatrzymaniu tłoka uchodzi powietrze, na tłoku nie widać żadnej uszczelki ani jej śladów. Wszystkie połączenia, zarówno sztywnej rurki jak i węża, wyglądają na szczelne. Czy da się to naprawić tanim kosztem i niewielkim nakładem pracy? Pogodziłem się już z kupnem nowego, ale chciałem się upewnić, bo to prosta konstrukcja, więc może jest szansa na tanią reanimację.
    Filmik: https://www.youtube.com/watch?v=erNBhE5atvA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20524856
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    Podobna konstrukcja posiadała zaworki z cienkiej blaszki w głowicy, prawdopodobnie i w tej tak jest.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20525546
    ogik999
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    >>20524829
    Najprawdopodobniej uszczelka pod głowicą, trzeba dorobić z tekturki (najlepsza jest z bloku rysunkowego, szara z obu stron)
    Mogą też to być zaworki /blaszki jak pisał kolega Dzg4. Z zaworami może być trochę więcej roboty
    Nie ma wyjścia musisz zdjąć głowiczkę.
  • #4 20526275
    kultom
    Poziom 2  
    Okazuje się, że płytki zaworowe są w porządku, ale denko tłoka jest poszarpane na krawędzi i płytka, o którą opiera się ścianka cylindra ma wyszczerbienie, uszczelka również. Poczyściłem, obróciłem trochę uszczelkę żeby te uszczerbki się nie pokrywały i po złożeniu kompresor nawet się wyłącza po nabiciu zbiornika. Widać, że sprzęt już się kończy, więc może grubsza uszczelka trochę przedłuży mu żywot.

Dzięki za sugestie.

Bezolejowy kompresor Parkside PKZ 180 C3 nie pompuje, stale pracuje
REKLAMA