logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresor Parkside PKO 500 A1 - nie wyłącza się, wypuszcza powietrze zaworem upustowym

grzegorzkopytko21 23 Sie 2024 12:01 831 7
REKLAMA
  • #1 21200813
    grzegorzkopytko21
    Poziom 3  
    Witam mam kompresor parkside PKO 500 a1 jednocylindrowy po włączeniu dobije do 9 bar i zamiast się wyłączyć wypuszcza powietrze zaworem upustowy po czym załącza się na nowo i tak w kółko jak to naprawić? Z góry dziękuję za pomoc czekam i pozdrawiam Grzegorz Kompresor Parkside PKO 500 A1 w warsztacie. Kompresor Parkside PKO 500 A1 w warsztacie.
  • REKLAMA
  • #2 21201071
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3777
    Jeśli na gwarancji, należy oddać do serwisu. Jeśli po gwarancji, to prawdopodobnie uszkodzony jest presostat (wyłącznik ciśnieniowy).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21207701
    grzegorzkopytko21
    Poziom 3  
    Gdzie on się znajduje?

Dodano po 6 [minuty]:

To już wymieniłem i dalej to samo, co może być jeszcze przyczyną?
  • REKLAMA
  • #4 21207749
    m.tosiek
    Poziom 22  
    Ocena: 123
    Po ściągnięciu czarnej plastykowej obudowy z presostatu, będziesz miał dostęp do sruby regulacyjnej, w moim kompresorze jest ona na klucz 10mm. Trzeba tą śrubą wyregulować ciśnienie wyłączenia silnika w kompresorze.
  • REKLAMA
  • #5 21207751
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21316307
    grzegorzkopytko21
    Poziom 3  
    Właśnie to się dzieje, że się nie wyłącza, wyrzuca ciśnienie i po chwili dopompowuje, i tak w kółko, a zawór ciśnienia wymieniłem, filtr powietrza i wypuściłem wodę ze zbiornika i nic to nie dało. Jakieś pomysły??
  • #7 21454675
    grzegorzkopytko21
    Poziom 3  
    zamówiłem nowy presostat i dalej wyrzuca ciśnienie zaworem bezpieczeństwa i po chwili dopopowuje! Co daje sygnał do wyłączenia kompresora po nabiciu ciśnienia ?
  • #8 21454695
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3777
    grzegorzkopytko21 napisał:
    Co daje sygnał do wyłączenia kompresora po nabiciu ciśnienia ?

Do tego służy wyłącznik ciśnieniowy, czyli presostat.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Kompresor Parkside PKO 500 A1 po osiągnięciu ciśnienia 9 bar nie wyłącza się automatycznie, lecz wypuszcza powietrze przez zawór upustowy, a następnie ponownie się załącza, tworząc cykl ciągłego pompowania i upuszczania ciśnienia. Przyczyną problemu może być uszkodzony lub niewłaściwie wyregulowany presostat (wyłącznik ciśnieniowy), który odpowiada za zatrzymanie pracy sprężarki po osiągnięciu zadanej wartości ciśnienia. Wymiana presostatu nie rozwiązała problemu, co sugeruje konieczność regulacji śruby nastawczej ciśnienia wyłączenia silnika znajdującej się pod plastikową obudową presostatu. Powtarzające się cykle pracy bez zatrzymania mogą wskazywać na nieprawidłowe działanie sprężarki lub zaworu bezpieczeństwa. Zaleca się sprawdzenie i regulację presostatu oraz kontrolę działania zaworu bezpieczeństwa i innych elementów sterujących ciśnieniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA