logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ROTENSO UKURA U26Wi/o R12 - Jak rozwiązać błąd P0: IPM, czujnik termiczny IGBT, serwis

Grzegorz_n 05 Kwi 2023 09:40 3972 11
  • #1 20525817
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Witam Szanownych Forumowiczów i bardzo proszę o pomoc :)

ROTENSO UKURA U26Wi/o R12 - działała i przestała.

Na wyświetlaczu pokazuje się błąd P0 (p zero).
    Po załączeniu pilotem świeci światłem jednostajnym.
    Jednostka zewnętrzna nie pracuje.

Z tabeli kodów błędów wynika, że jest to "Błąd IPM lub czujnika termicznego IGBT" lub błąd w jakiś sposób powiązany z IPM.

Co w tej sytuacji można zrobić samemu i bez wzywania serwisanta?
    Co i jak sprawdzić domowymi sposobami - wzrok, miernik, itp. ???
    Gdzie można dokupić (jeżeli trzeba będzie) element do wymiany w przyzwoitej cenie?

Proszę o pomoc - info, radę, wskazówkę, kierunek.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
    Grzegorz
  • #2 20527515
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2788
    Grzegorz_n napisał:

Serwisant zaproponuje ci wymianę płyty inwertera lub całej płyty JW, gdy nie ma podziału na dwie lub więcej, za 2, 3 lub więcej tysiaków + robocizna.
    Samemu można zrobić sporo, ale trzeba mieć wiedzę i zdolności manualne.
    Trzeba wyjąc płytę invertera i szukać czujnika temp przykręconego do radiatora. O ile jest zewnętrzny a nie w module IGBT.
    Zabawa dla kumatego i ...dociekliwego elektronika z dobrymi narzędziami do wylutowywania elementów elektronicznych bez zniszczenia PCB.
    Wybacz, ale jak zadajesz takie pytania, to jest 99% szans, że nie podołasz zadaniu.
  • #3 20528549
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    Drogi jack63 :)
    Przede wszystkim dziękuję za reakcję z Twojej strony.

Zacznę od końca.
    jack63 napisał:
    Wybacz, ale jak zadajesz takie pytania, to jest 99% szans, że nie podołasz zadaniu.
    Zadaje takie pytania, ponieważ nigdy wcześniej nie miałem nic wspólnego z klimatyzacjami. Wiem, że istnieją i do czego służą. Wiem również, że te nowsze są nafaszerowane elektroniką i faktycznie potrzebna jest pewna wiedza i doświadczenie, żeby podołać temu zadaniu. Nie czuję się urażony, a wręcz przeciwnie - sprowokowany do działania.

jack63 napisał:
    Zabawa dla kumatego i ...dociekliwego elektronika z dobrymi narzędziami do wylutowywania elementów elektronicznych bez zniszczenia PCB.
    Nie posiadam dobrych narzędzi do wymiany elementów w obwodach drukowanych. Nie jestem również kumatym i dociekliwym elektronikiem. Natomiast jak znajdę takiego, co ma to wszystko wcześniej opisane - a znajdę, po prostu zlecę mu to do wykonania. Warunek jest jeden. Muszę wiedzieć co mu zlecić. Żeby dowiedzieć się tego, będę potrzebował pomocy - na przykład Twojej, jeżeli tylko zechcesz i o co Cię proszę :)

jack63 napisał:
    Samemu można zrobić sporo, ale trzeba mieć wiedzę i zdolności manualne.
    Jeszcze nie tak dawno - za czasów świetności komputerów PC i zanim wyparły je laptopy, składałem na zamówienie całe zestawy oraz je i inne serwisowałem. Wiedza co prawda trochę inna, ale częściowo podobna, a zdolności manualne - które również tam były potrzebne, pozostały. Bardziej przeraża mnie wejście po drabinę na dosyć sporą wysokość - chociaż absolutnie nie mam lęku wysokości.

Więc co, pomożesz???
    Oczywiście nie obejdzie się bez tego, że będę zapewne dociekliwy, będę zadawał sporo pytań i głównie tych na poziomie piaskownicy, ale jak mam coś naprawić i tego nie skopać, no to będę musiał.

jack63 napisał:
    Serwisant zaproponuje ci wymianę płyty inwertera lub całej płyty JW, gdy nie ma podziału na dwie lub więcej
    Już wiem co to jest inwerter i do czego służy - przeczytałem w necie.
    Domyślam się, że JW oznacza jednostkę wewnętrzną.
    Domyślam się również, że "podział na dwie lub więcej" oznacza to, że albo cała elektronika wpakowana jest na jedną płytę, albo podzielona na poszczególne moduły + płyta główna. Całość zapewne spięta kabelkami lub taśmami, za pomocą złączek i zapewne typowo komputerowych.
    No prawie jak w PC, więc do tego miejsca kumam.

jack63 napisał:
    Trzeba wyjąc płytę invertera i szukać czujnika temp przykręconego do radiatora. O ile jest zewnętrzny a nie w module IGBT.
    Nie sądzę, żeby wyjecie płyty inwertera lub modułu IGBT stanowiło jakiś większy problem od tego, że muszę robić to z niewygodnej drabiny i w ograniczonej przestrzeni ruchowej. Jednak żeby to zrobić, muszę wiedzieć jak to wygląda i mieć 100% pewności, że demontuje co trzeba. Do tego potrzebuję dobrej jakości zdjęcia lub filmik i znowu ze 100% gwarancją, że to materiał dotyczący modelu który posiadam. Dopiero tutaj zaczynają się pierwsze schody, bo szukałem i nie potrafiłem znaleźć. Prośba o podpowiedz a najlepiej linki.

1. Zdemontuje, zrobię fotki, na fotki dam strzałki z zapytaniem, czy to element którego szukamy i do wymiany, zamieszczę tutaj.
    2. Co da się sprawdzić miernikiem i bez wylutowywania elementów, oczywiście sprawdzę. Muszę tylko wiedzieć co i w jaki sposób.
    3. Gdy już będzie wiadomo jaki element jest do wymiany, załatwię to z elektronikiem, którego znajdę lub nawet wydaje mi się, że takiego znam. Jeżeli będzie do wymiany cały moduł, to tym bardziej nie będzie to problem. Chyba, że będzie to moduł wlutowany w druk, a nie podłączony kabelkami, no to również zrobi to elektronik.
    4. Zmontowanie całości, to już będzie czysta przyjemność, chociaż ta drabina i ta wysokość...

Jest szansa na pomoc???
    :):):)
  • #4 20528763
    jack63
    Poziom 43  
    Grzegorz_n napisał:
    Nie sądzę, żeby wyjecie płyty inwertera lub modułu IGBT stanowiło jakiś większy problem od tego, że muszę robić to z niewygodnej drabiny i w ograniczonej przestrzeni ruchowej.

Faktycznie praca z drabiny jest większym wyzwaniem niż samo wyjęcie płyty invertera. Szczególnie jak jakieś matoły nie dochowały zasad montażu JZ i wsadziły JZ pod jakiś okap...
    Nie znam tego Rotenso, ale wiele klimatyzatorów naprawiałem i różne cudactwa (rozwiązania konstrukcyjne) widziałem.
    W niektórych, aby wyjąc płytę z elektroniką, trzeba było dokonać sporej "demolki" klimatyzatora. Najważniejszy jest dostęp od góry, gdy płyta ma elementy elektroniczne i gniazda właśnie od góry. Jednak zdarzają się płyty zamontowane do góry nogami.
    Trzeba odłączyć wszystkie(!) kable, a jest ich sporo, zapamiętując gdzie były wpięte. "Kodowanie" wtyczek pomaga, ale nie zawsze jest jednoznaczne.
    Płyta invertera, jako osobny moduł lub część płyty głównej jest do zlokalizowania przez podążanie za grubszymi kablami idącymi od sprężarki, co jest dla mnie oczywiste, ale wolę o zaznaczyć, bo pytasz.
    Także wyjęcie płyty inwertera stojąc na drabinie uważam za duże wyzwanie. Nigdy tego nie robiłem i nie mam zamiaru robić, bo często jest prościej "zrzucić" JZ na dół niż dłubać z drabiny.
    Grzegorz_n napisał:
    Do tego potrzebuję dobrej jakości zdjęcia lub filmik i znowu ze 100% gwarancją, że to materiał dotyczący modelu który posiadam. Dopiero tutaj zaczynają się pierwsze schody, bo szukałem i nie potrafiłem znaleźć. Prośba o podpowiedz a najlepiej linki.

Opowiem ci słowami starej piosenki: "Za daleko mieszkasz miły..." Czyli masz za duże wymagania odnośnie, darmowej pracy dla ciebie, wykonanej przez ludzi...
    Odnośnie planu w punktach. Nie jest to takie proste jak ci się wydaje. Płyta po wyjęciu ma od razu trafić do kumatego elektronika, czyli człowieka mającego doświadczenie w tego(!) typu naprawach.
    A na przyjemności montażu może czas nie nadejść...
  • #5 20529090
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    :)
    Ponownie zacznę od końca.

jack63 napisał:
    Odnośnie planu w punktach. Nie jest to takie proste jak ci się wydaje.

jack63 napisał:
    A na przyjemności montażu może czas nie nadejść...
    Nie zniechęcisz mnie tak łatwo. Lubię wyzwania ;)

jack63 napisał:
    masz za duże wymagania odnośnie, darmowej pracy dla ciebie, wykonanej przez ludzi...

Ale ja nigdzie wcześniej nie napisałem, że coś chcę za darmo. Napisałem jedynie - cytuję samego siebie:
    Grzegorz_n napisał:
    Zdaję sobie sprawę z tego, że i za samodzielną pracę wg wskazówek innych ludzi również będę musiał zapłacić. Na pewno elektronikowi lub np. Tobie - jack63, oczywiście jeżeli podejmiesz się wymiany, a wcześniej "poprowadzisz za rączkę". Chcę zaoszczędzić, a nie wyzyskać - wiedza również kosztuje.

jack63 napisał:
    Także wyjęcie płyty inwertera stojąc na drabinie uważam za duże wyzwanie. Nigdy tego nie robiłem i nie mam zamiaru robić, bo często jest prościej "zrzucić" JZ na dół niż dłubać z drabiny.
    Jak osobiście tego nie sprawdzę, to się nie przekonam i do końca życia nie będę świadomy.

Wejdę na górę, otworzę, obejrzę i przeanalizuje - czy to na moje siły, czy też nie.
    Jak nie, to zamknę i zadzwonię po serwisanta lub po Ciebie.
    Jak tak, to zrobię co będzie trzeba.

Nie wiem ile taka JZ waży - wygląda na ciężką, ale jeżeli jestem w stanie przy pomocy drugiej osoby znieść ją na dół, to zdemontuje. Oczywiście wcześniej dokładnie przeanalizuje, czy jestem w stanie zrobić to w taki sposób, żeby później nie było problemu z podłączeniem. W każdym razie nic na siłę i za wszelką cenę.

Rozumiem, że mogę organizować się i przygotowywać do pierwszego podejścia, pod Twoim jack63 nadzorem???
  • #6 20529193
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    Grzegorz_n napisał:
    Nie wiem ile taka JZ waży - wygląda na ciężką, ale jeżeli jestem w stanie przy pomocy drugiej osoby znieść ją na dół, to zdemontuje. Oczywiście wcześniej dokładnie przeanalizuje, czy jestem w stanie zrobić to w taki sposób, żeby później nie było problemu z podłączeniem. W każdym razie nic na siłę i za wszelką cenę.

Miej na uwadze, że demontaż i ponowny montaż JZ (a dokładniej odłączenie instalacji chłodniczej) też wymaga odpowiednich umiejętności i sprzętu.
    Pomijam kwestie prawne.
  • #7 20529368
    jack63
    Poziom 43  
    elkard napisał:
    Miej na uwadze, że demontaż i ponowny montaż JZ (a dokładniej odłączenie instalacji chłodniczej) też wymaga odpowiednich umiejętności i sprzętu.

Szczególnie, że nie da się uruchomić sprężarki. Czyli odzysk do JZ odpada.
    Także masa nie gra roli.
    Pisałem, że ja bym rozważał taką możliwość. Ale ..
    A może tak zdjęcie JZ???
  • #8 20530146
    clim100
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Dwa lata temu miałem podobny błąd IPM w Fuji Electric zacząłem szukać problemu w elektronice a co się okazało to konektor na sprężarce się upalił. Więc może na początek
    zamiast rwać JZ czy elektronikę zaglądnij do wszystkich połączeń elektrycznych.
    ROTENSO UKURA U26Wi/o R12 - Jak rozwiązać błąd P0: IPM, czujnik termiczny IGBT, serwis
  • #9 20538042
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    Małą przerwa świąteczna, ale jestem znowu aby kontynuować.

elkard napisał:
    Słuszna racja.

clim100 napisał:
    miałem podobny błąd IPM w Fuji Electric zacząłem szukać problemu w elektronice a co się okazało to konektor na sprężarce się upalił
    Dziękuję za dobrą radę. Jak już zdecyduję się wejść na górę, to również sprawdzę.
  • #10 21302153
    neusz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    I jak zakończyła się naprawa?
  • #11 21433797
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    Naprawa zakończyła się wezwanie serwisanta, i wywaleniem kasy na nową płytę + robocizna.

Starałem się, ale nie wyszło, niestety.

Dziękuję wszystkim i pozdrawiam :)
    Grzegorz
  • #12 21433800
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    Napisałem w ostatnim poscie.

Podsumowanie tematu

✨ W klimatyzatorze ROTENSO UKURA U26Wi/o R12 pojawił się błąd P0 wskazujący na problem z modułem IPM lub czujnikiem termicznym IGBT. Błąd objawia się brakiem pracy jednostki zewnętrznej i stałym świeceniem diody po załączeniu pilotem. Diagnostyka samodzielna wymaga demontażu płyty inwertera, lokalizacji czujnika temperatury przy radiatorze oraz sprawdzenia połączeń elektrycznych, zwłaszcza konektorów przy sprężarce, które mogą ulec przepaleniu. Wymiana elementów elektronicznych wymaga zaawansowanych umiejętności lutowania i odpowiednich narzędzi, a także ostrożności przy odłączaniu instalacji chłodniczej ze względu na wymogi techniczne i prawne. Ostatecznie naprawa zakończyła się koniecznością wezwania serwisu i wymianą całej płyty inwertera wraz z kosztami robocizny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA