Drogi
jack63
Przede wszystkim dziękuję za reakcję z Twojej strony.
Zacznę od końca.
jack63 napisał: Wybacz, ale jak zadajesz takie pytania, to jest 99% szans, że nie podołasz zadaniu.
Zadaje takie pytania, ponieważ nigdy wcześniej nie miałem nic wspólnego z klimatyzacjami. Wiem, że istnieją i do czego służą. Wiem również, że te nowsze są nafaszerowane elektroniką i faktycznie potrzebna jest pewna wiedza i doświadczenie, żeby podołać temu zadaniu. Nie czuję się urażony, a wręcz przeciwnie - sprowokowany do działania.
jack63 napisał: Zabawa dla kumatego i ...dociekliwego elektronika z dobrymi narzędziami do wylutowywania elementów elektronicznych bez zniszczenia PCB.
Nie posiadam dobrych narzędzi do wymiany elementów w obwodach drukowanych. Nie jestem również kumatym i dociekliwym elektronikiem. Natomiast jak znajdę takiego, co ma to wszystko wcześniej opisane - a znajdę, po prostu zlecę mu to do wykonania. Warunek jest jeden. Muszę wiedzieć co mu zlecić. Żeby dowiedzieć się tego, będę potrzebował pomocy - na przykład Twojej, jeżeli tylko zechcesz i o co Cię proszę
jack63 napisał: Samemu można zrobić sporo, ale trzeba mieć wiedzę i zdolności manualne.
Jeszcze nie tak dawno - za czasów świetności komputerów PC i zanim wyparły je laptopy, składałem na zamówienie całe zestawy oraz je i inne serwisowałem. Wiedza co prawda trochę inna, ale częściowo podobna, a zdolności manualne - które również tam były potrzebne, pozostały. Bardziej przeraża mnie wejście po drabinę na dosyć sporą wysokość - chociaż absolutnie nie mam lęku wysokości.
Więc co, pomożesz???
Oczywiście nie obejdzie się bez tego, że będę zapewne dociekliwy, będę zadawał sporo pytań i głównie tych na poziomie piaskownicy, ale jak mam coś naprawić i tego nie skopać, no to będę musiał.
jack63 napisał: Serwisant zaproponuje ci wymianę płyty inwertera lub całej płyty JW, gdy nie ma podziału na dwie lub więcej
Już wiem co to jest inwerter i do czego służy - przeczytałem w necie.
Domyślam się, że JW oznacza jednostkę wewnętrzną.
Domyślam się również, że "podział na dwie lub więcej" oznacza to, że albo cała elektronika wpakowana jest na jedną płytę, albo podzielona na poszczególne moduły + płyta główna. Całość zapewne spięta kabelkami lub taśmami, za pomocą złączek i zapewne typowo komputerowych.
No prawie jak w PC, więc do tego miejsca kumam.
jack63 napisał: Trzeba wyjąc płytę invertera i szukać czujnika temp przykręconego do radiatora. O ile jest zewnętrzny a nie w module IGBT.
Nie sądzę, żeby wyjecie płyty inwertera lub modułu IGBT stanowiło jakiś większy problem od tego, że muszę robić to z niewygodnej drabiny i w ograniczonej przestrzeni ruchowej. Jednak żeby to zrobić, muszę wiedzieć jak to wygląda i mieć 100% pewności, że demontuje co trzeba. Do tego potrzebuję dobrej jakości zdjęcia lub filmik i znowu ze 100% gwarancją, że to materiał dotyczący modelu który posiadam. Dopiero tutaj zaczynają się pierwsze schody, bo szukałem i nie potrafiłem znaleźć.
Prośba o podpowiedz a najlepiej linki.
1. Zdemontuje, zrobię fotki, na fotki dam strzałki z zapytaniem, czy to element którego szukamy i do wymiany, zamieszczę tutaj.
2. Co da się sprawdzić miernikiem i bez wylutowywania elementów, oczywiście sprawdzę. Muszę tylko wiedzieć co i w jaki sposób.
3. Gdy już będzie wiadomo jaki element jest do wymiany, załatwię to z elektronikiem, którego znajdę lub nawet wydaje mi się, że takiego znam. Jeżeli będzie do wymiany cały moduł, to tym bardziej nie będzie to problem. Chyba, że będzie to moduł wlutowany w druk, a nie podłączony kabelkami, no to również zrobi to elektronik.
4. Zmontowanie całości, to już będzie czysta przyjemność, chociaż ta drabina i ta wysokość...
Jest szansa na pomoc???