logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeniesienie Windows 10 z HDD na SSD: Jak przenieść tylko system i aplikacje?

JacekFilipczyk 06 Kwi 2023 12:17 402 7
REKLAMA
  • #1 20527531
    JacekFilipczyk
    Poziom 3  
    Ocena: 31
    Witam. Chciałbym przenieść system windows 10 z dysku hdd na ssd. Wiem że są do tego specjalne programy jednak chciałbym was zapytać jak one działają tzn czy przenoszą tylko windowsa z jego plikami, ustawieniami i sterownikami czy wszystkie pliki na danej partycji? Zależy mi na przeniesieniu tylko samego windowsa i zainstalowanych aplikacji. Jest taka możliwość?
  • REKLAMA
  • #2 20527562
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    W Acronis przy próbie klonowania partycji i braku miejsca na dysku docelowym, dynamicznie pojawia się możliwość wskazania katalogów do przeniesienia.
    Zamiast programów, w przypadku np. dwóch dysków sata w obudowach 2.5/3.5'', można za rozsądne pieniądze kupić "stację dokującą", która sklonuje dyski bez konieczności użycia komputera, pod warunkiem, że dysk docelowy jest nie mniejszy niż źródłowy.
  • REKLAMA
  • #3 20527578
    ay56
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    Witam serdecznie.

Lub tym programem.
    Załączniki:
    • Przeniesienie Windows 10 z HDD na SSD: Jak przenieść tylko system i aplikacje? screenh.jpg (257.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PAssist_Std.exe (7.66 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 20529334
    JacekFilipczyk
    Poziom 3  
    ay56 napisał:
    Witam serdecznie.

Lub tym programem.

Próbowałem zrobić tym programem to wyskakuje taka informacja. Przeniesienie Windows 10 z HDD na SSD: Jak przenieść tylko system i aplikacje?
  • REKLAMA
  • #5 20529397
    sokar78
    Poziom 28  
    Ocena: 139
    Może napisz z jakiego dysku (wielkość) chcesz przenieść system na jaki dokładnie. Dysk na który przenosisz musi być pusty bez żadnych partycji.
  • #6 20529406
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Lazesoft potrafi klonować z większego na mniejszy (byle się dane zmieściły i odwrotnie z powiększeniem partycji windows )
    daje sobie rade z Linuxami i GRUB. Dysk źródłowy należy wyczyścić ze "śmieci" przed klonowaniem lub docelowy po klonowanu
    (lepsza opcja dla zapominalskich)
  • #7 20529576
    JacekFilipczyk
    Poziom 3  
    sokar78 napisał:
    Może napisz z jakiego dysku (wielkość) chcesz przenieść system na jaki dokładnie. Dysk na który przenosisz musi być pusty bez żadnych partycji.

System jest na partycji C która ma 200Gb. Cały dysk ma 1Tb. System chcę przenieść z partycji C na dysk ssd o wielkości 512Gb.
  • REKLAMA
  • #8 20532513
    slawomirlorenca9
    Poziom 3  
    Właśnie to zrobiłem kilka dni temu.
    Stary SSD (wolno działał) o wielkości 1TB miał Windows, który zajmował 100GB.
    Przeniosłem go na nowy SSC (szybki), który ma 512GB.
    Użyłem Hiren BootCD PE i klonowania dysku (partycji). Zrobił co miał zrobić i cieszę się nowym szybkim dyskiem systemowym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość przeniesienia systemu Windows 10 z dysku HDD na SSD, koncentrując się na przeniesieniu tylko systemu operacyjnego i zainstalowanych aplikacji, a nie wszystkich plików z partycji. W odpowiedziach sugerowane są różne programy do klonowania, takie jak Acronis i Lazesoft, które umożliwiają klonowanie systemu na mniejszy dysk, pod warunkiem, że dane zmieszczą się na nowym nośniku. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując na konieczność posiadania pustego dysku docelowego oraz na możliwość użycia Hiren BootCD PE do klonowania. Wskazano również na znaczenie oczyszczenia dysku źródłowego przed klonowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA