logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitoring - Reolink vs Hikvision: Kamery, zakres temperatur, niezawodność i rozbudowa systemu

jack967 15 Kwi 2023 10:40 4731 2
  • #1 20540414
    jack967
    Poziom 3  
    Witam,
    chciałbym zainstalować na działce monitoring domu. Naczytałem się tu na forum różnych wątków, że aż głowa boli.
    Chciałem w sumie zamontować sprzęt firmy Reolink. Na początku ze 2-3 kamery RLC-510 / -520 przez Switch. Wewnątrz E1 Zoom. Później rozbudować na więcej kamer i rejestrator.
    Mam jednak wrażenie że częściej jest polecany sprzęt firmy Hikvision albo bcs. Jest on lepszy? Niezawodniejszy?

Główne pytanie dla założyłem ten wątek dotyczący właściwe temperatur w jakich mogą pracować kamery. Reolink podaje -10 do +55. Hikvision np. -30 do +60.
    W jakim stopniu ma to odniesienie do rzeczywistości?
    Ma ktoś z forumowiczów Reolinka i jak on się sprawuje w polskich warunkach?

Za odpowiedzi z góry dziękuję...
  • #2 20540546
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1226
    Polecany jest sprzęt, który jest obecny w Polsce od kilkunastu lat i ma dobre wsparcie techniczne i gwarancyjne.
    Producenci: Hikvision, Dahua, Vivotek.
    BCS, Internec, Mazi, Kenik, Evos to producenci "wirtualni". Sprzęt pochodzi od w/w producentów, a wprowadzają swoje zmiany w software. Ale też dają wsparcie techniczne w razie problemów.

Były też inne marki, które istniały kilka lat i znikały. Był wtedy problem z naprawami gwarancyjnymi oraz ze zdalnym dostępem z Internetu do systemu monitoringu. Producent lub importer zamykał firmę i wyłączał serwery chmury.
  • #3 20540597
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Ocena: 241
    Na dzień dzisiejszy nie można być pewnym niczego, nawet tego, że "znany i renomowany producent" nie zakończy supportu (choć oczywiście prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest zupełnie inne dla niego, jak dla firmy "krzak").
    Jakieś dwa, czy trzy lata temu instalowałem zestawy Reolinka z powierzonego sprzętu. Byłem sceptycznie nastawiony do tego sprzętu, ale naprawdę zaskoczył mnie jakością obrazu zarówno w dzień, jak i w nocy, jak i stabilnością działania. Były to zestawy składające się z rejestratora 16CH, ośmiu kamer 5Mpix i dysku, niestety tylko 1TB. Sprzęt NIE POCHODZIŁ z polskiej dystrybucji. Co do pracy w niskich temperaturach - co prawda w Wielkopolsce przez ten okres nie było jakichś trzaskających mrozów i innych tego typu syberyjskich klimatów, niemniej jednak wszystkie kamery zainstalowane na zewnątrz działały do końca (bo firma zlikwidowała działalność i sprzęt został zdjęty). Gdybyś zapytał jeszcze z miesiąc temu, to dostałbyś zrzuty z wewnątrz, jak i z kamer zewnętrznych.
    Ogólnie - nie miałem tym zestawom nic takiego do zarzucenia.
REKLAMA