logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Monitoring IP – Dahua, Hikvision czy Reolink? Która aplikacja mobilna jest najlepsza?

sjux5 20 Sie 2025 22:15 2127 23
  • #1 21640138
    sjux5
    Poziom 12  
    Ocena: 51
    Witam

Bedę zmieniał mój obecny system analogowy (BCS) na inny i mam okazję zmienić sprzęt i przejść na monitoring IP.

Jeśli chodzi o wybór konkretnych modeli kamer czy rejstratorów to raczej dam radę wybrać coś z mojego zakresu cenowego z dowolnej znanej firmy (dahua, hik, może reolink).

Ale chcialbym usłyszeć czy któraś ze znanych firm wyróżnia się pod wzgledem aplikacji na smartfon (lepszej, intuicyjnej, lub bardziej funkcjonalnej). Dlaczego? Średnio mi przypdła do gustu w klikologii apka 'BCS basic' i idę (na razie) w zmianę firmy.

Dodatkowo, jakiej 'funkcji' szukać w rejestratorze aby latwiej było wyszukiwać na odtwarzanym filmie fragmenty kiedy ktoś przeszedł, przejchało auto itp?. Tego brakowalo mi w obecnej aplikacji. Chyba nie bylo nawet przyśpieszonego odtwarzania x2 x4 w apce na telefon.

Dzięki
  • #2 21640195
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2095
    Polecam Dahua.
  • #3 21640203
    bezpiecznykrakow

Poziom 20  
    Ocena: 127
    A który dokładnie bsc basic miałeś? Pytam, bo możesz wpaść na kopię dotychczasowej aplikacji, która Ci się nie podobała. Starsze basicy były oparte na hikvision, nowe na uniview
    Konto firmowe:
    BEZPIECZNY KRAKÓW (Creative Dawid Pietrzykowski-Preston)
    al. 29 Listopada 130, Kraków, 31-406 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://bezpiecznykrakow.pl
  • #4 21640218
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 164
    Pierwsza sprawa, to zastanów się czy przechodzić na system cyfrowy, ponieważ możesz wykorzystać stare kable wybierając analogowe kamery nowszego typu ahd/tvi/cvi. Są one tańsze od kamer IP, ale mogą mieć dobrą jakość i rozdzielczość 5 albo 8 Mpx. Droższy będzie rejestrator analogowy (obsługują one również nowe kamery IP) od tylko cyfrowego ale położenie kabli też nie jest tanie, a jeśli stare są w dobrym stanie to trzeba tylko wymienić kamery i rejestrator. Trzeba tylko uważać, żeby nie kupić rejestratora, który ma napisane, że obsługuje np 5Mpx "Lite" bo to jest lipa, musi obsługiwać pełna rozdzielczość 5 albo 8 Mpx.
    Odnośnie firmy i aplikacji to ja bym polecał w tym przypadku sprzęt Dahua albo BCS Line (który jest produkcji Dahuy) i aplikację na telefon BCS Line (do sprzętu Dahuy również). Żeby łatwiej przeszukiwać nagrania trzeba dobrze skonfigurować detekcję ruchu na rejestratorze, wtedy nagrywa tylko gdy się coś rusza.
  • #5 21640223
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    panzewsi napisał:
    Żeby łatwiej przeszukiwać nagrania trzeba dobrze skonfigurować detekcję ruchu na rejestratorze, wtedy nagrywa tylko gdy się coś rusza.

No i właśnie tu jest chu...wizna, bo jak uruchomimy detekcję to nie mamy możliwości obejrzeć tego co było pomiędzy detekcjami. Ogólnie Dahua ma strasznie kiepskie oprogramowanie. Dużo wodotrysków, a to co najważniejsze czyli przeglądanie nagrań jest po prostu powalone na maxa. To już lepiej jest to rozwiązane z tanich systemach Orllo czy DVS i tym podobnych.
    Jak potrzebuję obejrzeć nagrania to jedyna w miarę sensowna możliwość to logowanie się wprost przeglądarką po IP do kamer czy rejestratora.
  • #6 21640238
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6589
    Plumpi napisał:
    bo jak uruchomimy detekcję to nie mamy możliwości obejrzeć tego co było pomiędzy detekcjami.

A po co Ci statyczny obraz i jego zapis?
  • #7 21640315
    panzewsi
    Poziom 24  
    Plumpi napisał:
    panzewsi napisał:
    Żeby łatwiej przeszukiwać nagrania trzeba dobrze skonfigurować detekcję ruchu na rejestratorze, wtedy nagrywa tylko gdy się coś rusza.

No i właśnie tu jest chu...wizna, bo jak uruchomimy detekcję to nie mamy możliwości obejrzeć tego co było pomiędzy detekcjami. Ogólnie Dahua ma strasznie kiepskie oprogramowanie. Dużo wodotrysków, a to co najważniejsze czyli przeglądanie nagrań jest po prostu powalone na maxa. To już lepiej jest to rozwiązane z tanich systemach Orllo czy DVS i tym podobnych.
    Jak potrzebuję obejrzeć nagrania to jedyna w miarę sensowna możliwość to logowanie się wprost przeglądarką po IP do kamer czy rejestratora.

Tu bym się z Tobą nie zgodził. Detekcję ruchu i inne parametry kamer trzeba roztropnie poustawiać, np. jak są na planie drzewa, to je wyciąć itp. Można ustawić, żeby nagrywało cały czas i oprócz tego była detekcja i to można odróżnić na odtwarzaczu, ale generalnie stały zapis moim zdaniem zazwyczaj nie ma sensu, bo zabiera niepotrzebnie miejsce i ciężko coś znaleźć na nagraniu.
    Odnośnie aplikacji to ja preferuję aplikację BCS Line, która działa z Dahuą a ekran odtwarzacza wygląda na niej tak:

Widok z kamery magazynowej z wykresem detekcji ruchu w aplikacji BCS Line
    Te kreski na dole pokazują kiedy się coś ruszało. Jak zrobimy ciągły zapis, to będzie wypełnione.
    No i jeszcze odnośnie innych systemów - Kolega Autor ma już położone kable do starych kamer - ja bym je spróbował wykorzystać montując kamery analogowe ahd/cvi/tvi, wtedy odpada sporo kosztów, a jakość może być bardzo dobra i tu w dobrej cenie można kupić kamery BCS Line/Dahua.
  • #8 21640337
    Plumpi
    DiZMar napisał:
    A po co Ci statyczny obraz i jego zapis?

Bo detekcję mam ustawioną tak, że działa ona, jak ktoś wtargnie na teren mojej posesji, ale warto jest mieć możliwość obejrzenia okolicy przed wtargnięciem, np. czy osoba ta podjechała samochodem, czy przybyła pieszo, czy wcześniej obserwowała nieruchomość, czy ktoś jeszcze uczestniczył we włamaniu czy obserwowaniu posesji. Może podjeżdżali samochodem, może udało się nagrać numery rejestracyjne, może były jakieś próby albo przymiarki.

Dlatego też chciałbym, aby obraz był rejestrowany non-stop, a dodatkowo komunikaty alarmowe oznaczone były w zapisie.
    Co ciekawsze, w jednych kamerach (tych najtańszych) mam rejestrację non-stop + powiadomienia, a w tych superinteligentnych, jak uruchomię detekcję, to jest tylko zapis detekcji, a nie ma rejestrowania non-stop.
    Chyba że coś źle robię w ustawieniach samych kamer.
    Tyle że w tych tanich ta detekcja to lipa. Działa, jak chce.
  • #9 21640346
    niebieskipolo
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Sprzęt Reolinka (przynajmniej ten, który przeglądam) nie ma H.265+.
  • #10 21640398
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6589
    Plumpi napisał:
    Bo detekcję mam ustawioną tak, że działa ona, jak ktoś wtargnie na teren mojej posesji, ale warto jest mieć możliwość obejrzenia okolicy przed wtargnięciem, np. czy osoba ta podjechała samochodem, czy przybyła pieszo, czy wcześniej obserwowała nieruchomość, czy ktoś jeszcze uczestniczył we włamaniu czy obserwowaniu posesji.

Przecież detekcja to wychwyci i nagra.
  • #11 21640446
    panzewsi
    Poziom 24  
    >>21640398
    Detekcję można, a nawet trzeba ustawić tak, żeby się nagrywało kilkanaście sekund przed wykryciem ruchu i po zakończeniu wykrycia. Są też funkcje detekcji ludzi i pojazdów, przekroczenia linii, wtargnięcia w zaznaczony obszar, opuszczenia obszaru przez chroniony obiekt, może wtedy nagrywać, zrobić zdjęcie, wysłać maila, wywołać jakiś alarm, zliczyć przekroczenia i wtargnięcia, ale niestety trzeba trochę nad tym posiedzieć i pogłówkować, ale czasami warto.
  • #12 21640502
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 335
    sjux5 napisał:
    ...

Jeśli chodzi o wybór konkretnych modeli kamer czy rejstratorów to raczej dam radę wybrać coś z mojego zakresu cenowego z dowolnej znanej firmy (dahua, hik, może reolink).

...

Hikvision - najlepszy stosunek cena/jakość.
    Ewentualnie Dahua. Chyba nic innego w rozsądnych kwotach nie ma.
  • #13 21640768
    gradek83
    Poziom 43  
    Plumpi napisał:
    To już lepiej jest to rozwiązane z tanich systemach Orllo czy DVS i tym podobnych.

Zostawię to bez komentarza porównywanie Orllo z Dahua.
  • #14 21640944
    sjux5
    Poziom 12  
    Witam

Dzięki za wstępne odpowiedzi.

bezpiecznykrakow napisał:
    A który dokładnie bsc basic miałeś? Pytam, bo możesz wpaść na kopię dotychczasowej aplikacji, która Ci się nie podobała.

BCS-B-XVR0801-4KE(II)

panzewsi napisał:
    Pierwsza sprawa, to zastanów się czy przechodzić na system cyfrowy, ponieważ możesz wykorzystać stare kable

Ok, napisałem nieprecyzyjnie, mea culpa. Kamery i rejestrator mam analogowy ale dawałem od razu na skrętce na przyszlość. Gdybym miał kable analog to zrobiłbym tak jak piszesz bo na kable to akurat nie miałbym czasu.

panzewsi napisał:
    Te kreski na dole pokazują kiedy się coś ruszało. Jak zrobimy ciągły zapis, to będzie wypełnione.

Wydaje mi się że spełniłoby zadanie. Wstępnie 'na sucho' podoba mi się ta opcja.

Na necie widzę, że apka BCS line jest darmowa, była taka zawsze? czy nie wspoółpracowałaby z moim rejestratorem? Bo albo nie mogłem jej użyć albo przeoczyłem to kiedyś.

Pozdr.
  • #15 21641191
    panzewsi
    Poziom 24  
    Aplikacja BCS Line jest darmowa, działa z kamerami od Dahuy, ale BCS Basic nie jest od Dahuy, więc wątpię czy zadziała.
    Co do kamer analogowych to są teraz dobrej jakości, jak masz instalację, kable, wtyczki i zasilanie to tylko kwestia wymiany sprzętu, cenowo wychodzi taniej niż cyfrowe, tylko rejestrator jest droższy i trzeba uważać, żeby nie wcisnęli wersji "lite", bo nie obsługuje pełnej rozdzielczości. Ale to już rzecz gustu.
  • #16 21641226
    Plumpi
    gradek83 napisał:
    Zostawię to bez komentarza porównywanie Orllo z Dahua.

A co tu chcesz komentować?
    Skoro wcześniej miałem zestaw Orllo, a później kupiłem zestaw Dahua, bo wszyscy mówili, że Dahua lepsza, a w rzeczywistości jestem rozczarowany Dahuą. Miałem zdemontować Orllo, ale je pozostawiłem, bo Dahua niepewna.
    Oczywiście jakość obrazu lepsza w Dahua, ale oprogramowanie Orllo jest bardziej przyjazne i nie stwarza tylu problemów.

Dam Ci prosty przykład:
    Jest pod bramą kurier i chcę go wpuścić zdalnie na podwórko, aby mi pozostawił paczkę. Wpuszczam i uruchamiam aplikację Orllo, któa bezproblemowo łączy się praktycznie za każdym razem z kamerami w kilka sekund. Za każdym razem mogę obejrzeć obraz na żywo, jak i nagrania zdalnie.
    Nie wiem, jak kiepski zasięg musiałby mieć telefon, aby wystąpiły problemy z połączeniem z Orllo.
    W przypadku Dahua nierzadko aplikacja się uruchomi dopiero za 3 czy 4 próbą. Bywa, że uruchomienie aplikacji trwa 5 do 10 min., a kuriera już dawno nie ma. Nierzadko nie chce się w ogóle uruchomić, jak nie mam zbyt dobrego zasięgu w telefonie. W tym samym czasie, w tym samym miejscu i przy takim samym zasięgu, Orllo łączy się bezproblemowo.
    Co z tego, że Dahua ma osiemnaście milionów opcji więcej i dwa tryliardy dodatkowych wodortysków, skoro oprogramowanie muli i wymaga bardzo szybkich łączy.
    Aby ukrócić wszelkie dywagacje, to oba systemy są połączone w domu do tego samego łącza internetowego (światłowód) do 1 Gb/s. Połączenie symetryczne, t.j. wysyłanie i ściąganie ma taką samą prędkość.
    Oczywiście to jest "do", ale nie spada poniżej 100 Mb/s.
  • #17 21641293
    panzewsi
    Poziom 24  
    Kolego Plumpi właśnie sprawdzałem ile czasu u mnie łączy się z kilkoma Dahuami. Otóż tam gdzie mam instalację w szczerym polu na zadupiu paręnaście kamer połączonych przez wifi do jednego routera LTE łączy się ok 10 sek. Ale kilka innych instalacji na kablu łączą się góra 3 sek. Aplikacja BCS Line. Może miałeś starą Gdmss czy jakoś tak, zresztą ona już jest nie wspierana i nie działa. Natomiast przy furtce to ja bym wolał zainstalować domofon, aplikacja działa w tle i łączy się na bieżąco i można go wpiąć jako dodatkową kamerę do rejestratora. Kiedyś zainstalowałem koledze domofon od Dahuy/BCSa w połączeniu z instalacją Satela na INT TSI. Nie podobał mi się, ale generalnie łączy się na bieżąco przez tą właśnie aplikację BCS Line działającą w tle.
  • #18 21641764
    Plumpi
    @panzewsi
    BCS Line lokalnie po IP działa dobrze. Tak samo jak i DMSS.
    Ale BCS Line nie działa w połączeniu P2P z Dahuami.
    Ot i cały myk.
    Oczywiście nie używam GDMSS tylko DMSS.
    Nie wiem czy BCS nie korzysta czasami z polskich serwerów, które po prostu nie wpuszczają kamer Dahua?
  • #19 21641796
    panzewsi
    Poziom 24  
    >>21641764 Kolego Plumpi no właśnie BCS Line działa z Dahuami i pochodnymi bezproblemowo. Właśnie zetknąłem na logi w telefonie, to przeważnie łączy się polskimi adresami, jest jakiś że Stanów i Niemiec. Możesz ewentualnie jak masz stały adres to wejść bezpośrednio na rejestrator pomijając chmury, ale u mnie i moich klientów działa wszystko na BCS Line i nie ma żadnych problemów.
  • #20 21691379
    sjux5
    Poziom 12  
    Ok, wybrałem Reolinka.

Głównie sugerowałem się ich oprogramowaniem, które bardziej przypadło mi do gustu z różnych filmików na youtube.
    Ale to wybór z kompromisami.
    Najbardziej chyba boli brak h.265+, ale mam 3 kamery gdzie nie będę potrzebował nagrywania non-stop 24h więc zostanie trochę miejsca dla pozostałych. Z tego powodu byłem bliski kupowania HiLooka/Hikvision.

Na razie jeszcze bez bezpośrednich wrażeń bo sprzęt przed montażem.

Pozdr.
  • #21 21691538
    gradek83
    Poziom 43  
    Plumpi napisał:
    Nie wiem czy BCS nie korzysta czasami z polskich serwerów, które po prostu nie wpuszczają kamer Dahua?

Mam BCSLine Wersja 1.99.831 i wszystkie kamery Dahua u klientów bez problemu mogłem dodać. DMSS od wersji 2.0 wymaga już logowania się na konto użytkownika co jest wkurzające owszem po zalogowaniu ma się więcej opcji ale jest to upierdliwe bo kamera jest przypisana pod właściciela i zarządzanie z konta admina ( serwisowanie) zdalne jest utrudnione dla tego wolę klientom ustawiać połączenie przez aplikację BCS Line albo EasyViewer Pro. Czas połączenia z kamerą przez aplikację zależy od samego telefonu oraz tego jaki ma upload kamera. Te kamery które są po wi-fi ciut dłużej się z nimi łączę ale to tylko u klientów mających słaby internet. Co do serwerów BCSLine korzysta z tych samych co Dahua.
  • Pomocny post
    #22 21692529
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 335
    sjux5 napisał:
    ... Z tego powodu byłem bliski kupowania HiLooka/Hikvision.
    .

Dopiszę tylko, że HiLook a Hikvision to zupełnie inna bajka. HiLook to są gadżety dla amatorów, a Hikvision to pełnoprawny CCTV. I mimo tego, że niektóre modele mogą mieć identyczne parametry, to zbudowane są z użyciem innych komponentów.
    Mam w firmie jedna dużą instalację na HikVision, ok. 400kamer najróżniejszego typu - od zwykłych bulletów, przez termowizję, zmienne ogniskowe i PTZ i wszystko działa niezawodnie od kilku lat. Prędzej instalacja zużyje się technologicznie niż fizycznie. System jest stabilny i nigdy nie zaliczył awarii, a jest obsługiwany w trybie 24/365 przez kilku operatorów i to nie na zasadzie gapienia się w ekran, tylko pełna obsługa, podmiana obrazów, zoomowania, PTZ itp.

Prawie wszystkie instalacje robiłem na Hikvision i zawsze to działało i działa tak jak powinno.
    Kilka popełniłem na HiLook i tu już zdarzały się problemy - drobne, bo jakieś lagi czy zwiechy które wymagały resetów, ale dlatego nie zakładam tego, bo nie mam czasu na poprawki czy naprawy u ludzi.

No i na koniec - wogóle nie rozumiem nagrywania tylko po detekcji ruchu - CCTV ma nagrywać w trybie ciągłym, bo do tego jest. Tym bardziej, że są sytuacje, gdzie nagrania analizuje się ciągiem przez kilka dni...
  • #23 21693610
    viking10002
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    gradek83 napisał:

Mam BCSLine Wersja 1.99.831 i wszystkie kamery Dahua u klientów bez problemu mogłem dodać. DMSS od wersji 2.0 wymaga już logowania się na konto użytkownika co jest wkurzające owszem po zalogowaniu ma się więcej opcji ale jest to upierdliwe bo kamera jest przypisana pod właściciela i zarządzanie z konta admina ( serwisowanie) zdalne jest utrudnione dla tego wolę klientom ustawiać połączenie przez aplikację BCS Line albo EasyViewer Pro. Czas połączenia z kamerą przez aplikację zależy od samego telefonu oraz tego jaki ma upload kamera. Te kamery które są po wi-fi ciut dłużej się z nimi łączę ale to tylko u klientów mających słaby internet. Co do serwerów BCSLine korzysta z tych samych co Dahua.

Ciekawe co piszesz, czy te dwie aplikacje ogarniają także powiadomienia SMD/IVS i ich przeglądanie na rejestratorze?
    Mam już serdecznie dość tego DMSS, każda aktualizacja coś psuje, a to wymuszanie logowania - bo jak nie, to aplikacja przestaje działać, trzeba ją zamknąć i odpalic jeszcze raz, to jest po prostu wsiowe i chamskie podejście do klienta, nawet sobie nie wyobrażam jakie męki musza przez to przechodzić instalatorzy :-)
  • #24 21749175
    sjux5
    Poziom 12  
    Wybrany był Reolink. Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru systemu monitoringu IP oraz aplikacji mobilnej do zarządzania kamerami i rejestratorami. Użytkownik planuje zmianę systemu analogowego BCS na IP i pyta o najlepszą aplikację mobilną pod względem intuicyjności i funkcjonalności. Wskazano, że aplikacja BCS Line jest darmowa i współpracuje ze sprzętem Dahua, natomiast BCS Basic nie jest kompatybilna z Dahua. Poruszono temat detekcji ruchu i sposobów jej konfiguracji, aby ułatwić wyszukiwanie nagrań z konkretnych zdarzeń, np. przejścia osoby czy pojazdu. Zwrócono uwagę, że detekcja ruchu powinna obejmować nagrywanie przed i po zdarzeniu oraz możliwość rozróżniania nagrań ciągłych i detekcyjnych. Wskazano, że oprogramowanie Dahua ma pewne ograniczenia w przeglądaniu nagrań, a aplikacje takie jak Orllo mogą być bardziej stabilne, choć jakość obrazu Dahua jest lepsza. Hikvision jest oceniany jako dobry stosunek jakości do ceny, a HiLook jako mniej profesjonalny. Reolink wybrano ostatecznie ze względu na lepsze oprogramowanie, mimo braku wsparcia dla kodeka H.265+. Poruszono także kwestie techniczne dotyczące wykorzystania istniejącej instalacji kablowej analogowej z kamerami AHD/TVI/CVI jako tańszej alternatywy dla IP. Wskazano, że konfiguracja detekcji ruchu i funkcji alarmowych wymaga czasu i wiedzy, ale jest kluczowa dla efektywnego monitoringu. Aplikacje DMSS i GDMSS są krytykowane za wymuszanie logowania i problemy ze stabilnością, natomiast BCS Line i EasyViewer Pro są preferowane do zdalnego zarządzania kamerami Dahua. Ostatecznie autor zdecydował się na system Reolink, doceniając jego oprogramowanie mimo pewnych kompromisów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA