logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z odbiorem Mux 8 w Krakowie: Siła sygnału 90%, jakość 25-40%

w temacie 15 Kwi 2023 16:06 1488 14
REKLAMA
  • #1 20540886
    w temacie
    Poziom 13  
    Ocena: 51
    Witam.

Mieszkam w Krakowie na os. Oświecenia na Mistrzejowicach. Mux 1, 2, 3(lub z Krzemionek - nie jestem pewien), 4, 6 oraz 8 odbieram z chorągwicy (16km do nadajnika od mojej lokalizacji).

Mux 1,2,3,4 i 6 odbieram na antenie - samoróbce bi-quad, wyliczonej pod te multipleksy - siła 90-100% jakość 100%.

Natomiast mux 8 próbowałem odebrać na samym dipolu ax80. Podpiąłem ax80 do bi-quad'a no i pojawiły się kanały z mux'a 8 - siła ok. 90% jakość 25-40%.

No i tutaj jest właśnie problem - kanały tną co chwilę i pojawia się pikseloza na ekranie. Mieszkanie znajduje się na 8 piętrze, a balkon "wychodzi" na stronę z nadajnikiem, ale jakieś ok. kilkadziesiąt metrów przed moim blokiem/ balkonem stoi 11-piętrowy blok, który całkowicie stoi na linii z nadajnikiem.

Kupiłem kiedyś z ciekawości takie badziewko Emmerson ANTV-120V co jest na pasmo VHF. Zysk ma podobno 12dB - oczywiście wątpię w takie informacje od producenta.

Po wypróbowaniu tego to Emmerson'a siła skoczyła do 95% ale jakość dalej podobnie (max 45%). Tak na marginesie to w ogóle mi nie odpowiada wielkość tego ustrojstwa (długość 140cm) . Sam balkon ma 150cm długości.

Od czego w ogóle zależy ta "jakość"

Jako ciekawostkę dodam że na samym bi-quadzie siłę na mux 8 pokazuję 90% ale jakość 0%

I tutaj pytanie do was czy da się w mojej lokalizacji odebrać kanały z muza 8 tak żeby dało się je oglądać?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #3 20541256
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1718
    Anteny do anteny nie podłącza się bezpośrednio, bo wzajemnie będą się zakłócały. Anteny łączy się za pomocą sumatora i dopiero z sumatora jednym kablem podłącza się do odbiornika.
    Jeśli ax80 miałeś z zasilaczem (płytka przedwzmacniacza w puszce anteny) i to spiąłeś z biquadem, który jest anteną pasywną, to miałeś zwarcie.
    W antenie na pasmo VHF zamontuj symetryzator, połącz biquada i ax80 sumatorem i teraz dopiero konfiguruj swoją instalację (obracanie, opuszczanie/podnoszenie anten dla najlepszego odbioru).
  • REKLAMA
  • #4 20541280
    w temacie
    Poziom 13  
    Czyli ax80 w ogóle potrzebuje zasilania?

Bi quad był podpięty pod ax80 (ten dipol został tak zaprojektowany, że wychodzi z niego kabelek do podpięcia anteny uhf, a sam dipol posiada też gniazdo F, które podpina się pod dekoder
  • REKLAMA
  • #5 20541293
    clubber84
    Poziom 39  
    Pokaż zdjęcie otwartej puszki tego ax80, bo:
    - albo kupiłeś wersję z symetryzatorem,
    - albo z przedwzmacniaczem, który to potrzebuje zasilania (zasilacz do gniazdka, a wtyczka z separatorem do kabla antenowego i dopiero ta wtyczka do odbiornika).
  • #6 20541337
    w temacie
    Poziom 13  
    Niestety teraz nie za bardzo mam jak zrobić zdjęcie bo dipol jest na balkonie, a w środku puszki jest trochę rdzy. Dipol był na balkonie ok. Pół roku.

Ale puszka wygląda tak samo od środka
  • #7 20541489
    clubber84
    Poziom 39  
    Już sprawdziłem dokładnie "z czym to się je" i teraz mogę potwierdzić, że ax80 jest anteną pasywną (bez zasilania).
    W puszce jest symetryzator z sumatorem (na jednej płytce) i jeśli dekoder podaje zasilanie, to robi zwarcie w antenach. Trzeba w ustawieniach dekodera wyłączyć zasilanie anteny.
    Ten wystający przewód z puszki podłączyć do biquada, a do złącza F kabel do odbiornika.
    Jeśli to nie pomoże, to głównym winowajcą będą zakłócenia LTE (chociaż w Krakowie podobno o to trudno, bo operatorzy nie stawiają nowych BTS, a istniejące likwidują - taka dziwna polityka włodarzy miejskich).
  • #8 20541512
    w temacie
    Poziom 13  
    Zasilanie w dekoderze jest na pewno wyłączone.

Co do tych zakłóceń LTE to one serio aż tak wpływają na sygnał telewizji naziemnej ?

Sprawdziłem i tak jak myślałem - obok mojego bloku (normalnie widać z okna) znajduje się taki nieduży budynek na, którym jest ten nadajnik LTE. Da się coś z tym zrobić? U niektórych sąsiadów na balkonach widać te dipola przy antenach tylko nie wiadomo czy oni odbierają ten mux 8

A pomógłby coś filtr LTE, który się włącza przed anteną poprzez kabel antenowy? Czy może jednak problemem jest tutaj blok, który zasłania mi nadajnik
  • #9 20541551
    clubber84
    Poziom 39  
    Tak, wpływają, nawet bardziej niż kolega myśli. A taki filtr LTE pomoże na 99%, tylko musi to być filtr już od 700MHz (wpięty w kabel z odbiornika tuż przy antenie). I instalacja musi być zmontowana poprawnie i z dobrej jakości elementów (kabel koncentryczny zewnętrzny czarny, wtyki samokompresyjne, anteny dobrze skręcone i ustawione w kierunku najlepszego odbioru (liczy się jakość, siła na drugim miejscu).
  • REKLAMA
  • #10 20541557
    w temacie
    Poziom 13  
    To spróbuję z takim filtrem jak kupię. Ciekawe jest tylko to że na mux 1,2,3,4, oraz 6 żadnych zakłóceń nie ma, a kanały pięknie chodzą po 100%. Zawsze tylko coś z tym muxem 8 musi być nie tak.
  • #11 20542027
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Antena musi być obliczona na konkretny zakresy częstotliwości, a twoja jest na zakres UHF więc czego oczekujesz?
    Bierzesz się za konstruowanie anten, a chyba nie masz pojęcia o podstawach fizyki. Filtr LTE nie rozwiąże problemu.
    Musisz mieć dwie anteny połączone zwrotnicą. Jedna na UHF druga na VHF.
    Twój "biquad" nie zapewni minimalnej jakości sygnału dla zakresu VHF i wszystko w temacie.
  • #12 20542082
    w temacie
    Poziom 13  
    Czy ja pisałem, że oczekuję żeby biquad odebrał mi pasmo VHF ? Przecież wiem, że jak wyliczyłem go na pasmo UHF to muxa 8 nie odbierze. Do muxa 8 kupiłem dipol (wyliczony na pasmo VHF) i to o niego chodzi w tym temacie. Nie wiem tylko dlaczego sieć LTE powoduje problemy z muxem 8, a z innymi nie.
  • #13 20542140
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Skąd pewność, że sieć LTE w twoim przypadku powoduje problem z odbiorem mux8?
    Co to za antena na VHF?
    Masz router WiFi? Wyłącz dla testu i wtedy sprawdź.
  • #14 20542158
    w temacie
    Poziom 13  
    Właśnie nie jestem pewien co powoduje problem z odbiorem. LTE to jest być może jeden z wielu powodów.

Antena vhf to dipol ax80.

Posiadam router wifi. Spróbuję wyłączyć i zobaczę czy coś to da
  • #15 20542239
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Ten dipol powinien być pionowa. Poza tym blok na linii to antena kierunkowa odpada. Zobacz taką-5902270754308. Krótka, porządna i z pionowym dipolem.(ASP również) bez wzmacniacza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z Krakowa zgłasza problemy z odbiorem Mux 8, mimo wysokiej siły sygnału (90%) i niskiej jakości (25-40%). Odbiera inne multipleksy (1, 2, 3, 4, 6) bez problemów. Używa anteny bi-quad do Mux 1-6 oraz dipola ax80 do Mux 8, jednak występują zakłócenia, co prowadzi do pikselozy. Użytkownik podejrzewa, że zakłócenia mogą być spowodowane przez pobliski nadajnik LTE oraz zasłonięcie sygnału przez sąsiedni blok. Wskazówki dotyczące poprawy odbioru obejmują użycie sumatora do połączenia anten, wyłączenie zasilania w dekoderze oraz zastosowanie filtra LTE. Użytkownik planuje przetestować filtr LTE, aby sprawdzić, czy poprawi jakość sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA