I3artek napisał: Chyba już nic nie wykombinuję na vhf, jakość skacze od 20% do nawet 80-90%. Słabe warunki odbioru - parter, ruchliwa ulica, zabudowania, drzewa.
Miejsce odbioru i nadajnik, który odbierasz?
Blisko przejeżdżające pojazdy zawsze mają tendencję do zakłócania odbioru, czy to samym swoim gabarytem, czy to zakłóceniami z nieodkłóconych instalacji zapłonowych - skuterki, starsza samochody... Nic w zasadzie nie daje się zwykle na parterze z tym zrobić.
No, przy odbiorze na parterze bywa rzeczywiście trudno, ale zwykle to większe problemy bywają z wysokim pasmem (UHF). Może być przesterowanie sygnału mux-8, może dipol i "siatka" sobie nawzajem przeszkadzają, a może jeszcze co innego, czyli np. wielokrotnie poodbijany sygnał mux-8, w ten sposób degradujący sobie jakość.
Zakładam, że nie masz specjalnej możliwości zmiany miejsca montażu anteny, celem znalezienia optymalnego kompromisu so odbioru wszystkich mux-ów.
Ten dipol od VHF ma taką niby pół-zwrotnicę blokującą mu przekazywanie odbieranych sygnałów z UHF-u do "siatki", ale w drugą stronę, na symetryzatorze w "siatce" jest suma sygnałów mux-8 z "siatki" i dipola, co oznacza, że może to wpływać na pogorszenie jakości mux-8, niezależnie od innych przyczyn.
Ja widzę w zasadzie jedno proste możliwe rozwiązanie - do puszki antenowej wrócić symetryzator i zastosować porządny wzmacniacz z niezależną regulacją regulacją poziomów na VHF i UHF, np. CA-215 Alcada lub coś podobnego. Jak pisałem wcześniej - w oglności to rozwiązuje podobne problemy.
Jeśli by nie zadziałało to wtedy można rozpiąć "siatkę" i diopol, zamocować niezależnie a następnie dać:
- 1. wzmacniacz masztowy VHF/UHF z regulacją poziomów sygnałów w obu torach
2. zwrotnicę antenową VHF/UHF a do tego wzmacniacz budynkowy z oddzielnymi torami VHF/UHF z regulacjami poziomu.
Ale to już zabawa się robi i koszty rosną.
Acha, możesz jeszcze spróbować "w akcie desperacji" zasilacz z regulacją napięcia. Próba na obu wzmacniaczach. Ja tego zasadniczo nigdy nie polecam, ale podobno ludziom potrafi to pomóc, jak sami piszą.
EDIT
Zapomniałe napisać - próbowałeś odpiąć dipol i zobaczyć, co będzie wtedy z odbiorem mux-8 na LNA-111? "siatki" mają niski
crosspol i przy większych sygnałach są w stanie czasami odbierać pol.V bez dodatkowego dipola. TAka ciekawostka.