logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak mux-ów 6 i 8 na wzmacniaczu, na symetryzatorze słaba siła. Telewizja naziemna

I3artek 08 Wrz 2025 23:09 1029 34
REKLAMA
  • #1 21657238
    I3artek
    Poziom 6  
    Witam, mam problem z odbiorem naziemnej.
    Po podłączeniu wzmacniacza (LNA-177) i zasilacza (Opticum PS-1) wszystkie MUX-y mają po 100% siły i 100% jakości. MUX 6 i MUX 8 nie odbierają, wszystko na 0%.
    Sytuacja zmienia się, gdy podłączam symetryzator. Wszystkie MUX-y mają po 100% jakości, ale po 10% siły.

Czy w tej sytuacji wymiana wzmacniacza na słabszy pomoże (np. LNA-101, LNA-111)?
    Albo ewentualnie jakiś tłumik?

Antena ASP-8W PM
    Odległość od nadajnika: 20 km
    Wszystkie MUX-y nadają 100 kW, MUX 8 — 40 kW
  • REKLAMA
  • #2 21657262
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1027
    Widocznie LNA-177 jest za mocny (27 dB). Wystarczy LNA-111 (15 dB).
  • #3 21657334
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2900
    I3artek napisał:
    Witam, mam problem z odbiorem naziemnej.
    Po podłączeniu wzmacniacza (LNA-177) i zasilacza (Opticum PS-1) wszystkie MUX-y mają po 100% siły i 100% jakości. MUX 6 i MUX 8 nie odbierają, wszystko na 0%.
    Sytuacja zmienia się, gdy podłączam symetryzator. Wszystkie MUX-y mają po 100% jakości, ale po 10% siły.

Czy w tej sytuacji wymiana wzmacniacza na słabszy pomoże (np. LNA-101, LNA-111)?
    Albo ewentualnie jakiś tłumik?

Antena ASP-8W PM
    Odległość od nadajnika: 20 km
    Wszystkie MUX-y nadają 100 kW, MUX 8 — 40 kW

Przy takich mocach nadajnika i odległości 20km od nadajnika ty jeszcze używasz wzmacniacza? Ja na antenie siatkowej pasywnej odbieram z ponad 60km . Wywal wzmacniacz i zasilacz , podłącz prawidłowo i powinno działać. Nic nie napisałeś o warunkach odbioru-las, drzewa. Podaj kod pocztowy miejsca odbioru, zdjęcia jakieś jak masz to zrobione.
    Najszybszy sposób to zasilacz z regulacją.

Brak mux-ów 6 i 8 na wzmacniaczu, na symetryzatorze słaba siła. Telewizja naziemna
  • #4 21658151
    I3artek
    Poziom 6  
    Ok, kupiłem LNA-111 i zasilacz regulowany. Zobaczymy w różnych konfiguracjach, z różnymi zasilaczami i wzmacniaczami. Jak nie pomoże, to powrót do symetryzatora.
  • REKLAMA
  • #5 21658720
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 559
    I3artek napisał:
    Jak nie pomoże, to powrót do symetryzatora.

Wtedy stosuje się wzmacniacz budynkowy z niezależną regulację poziomu sygnałów VHF i UHF. W zasadzie zawsze to działa. A do tego można zakręcić po pasywnej antenie dobry filtr (a nawet dwa) wycinający LTE - taki bonus.
  • #6 21658900
    I3artek
    Poziom 6  
    Po podłączeniu słabszego wzmacniacza tylko z mux8 jest problem. Siła stabilnie 90%, a jakość 22% i 2000 poziom błędów e-6.
  • #7 21658933
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 836
    Ideałem by był wzmacniacz z podbiciem pasma VHF (MUX-8) i mniejszym wzmocnieniem dla pozostałych kanałów (tzn. w paśmie UHF).
  • #8 21658934
    _kli_
    Poziom 41  
    Siła 90% na VHF jest wystarczająca. Brak tylko odpowiedniej jakości sygnału. BER 2000 = brak odbioru.
  • #9 21658940
    I3artek
    Poziom 6  
    Chyba już nic nie wykombinuję na VHF, jakość skacze od 20% do nawet 80–90%. Słabe warunki odbioru — parter, ruchliwa ulica, zabudowania, drzewa.
    Chyba że da się coś pokombinować z dipolem?
  • REKLAMA
  • #10 21685585
    _kli_
    Poziom 41  
    I3artek napisał:

Czy wówczas na wszystkich mux-ach miałeś stabilny odbiór?
  • #11 21686216
    I3artek
    Poziom 6  
    _kli_ napisał:
    Czy wówczas na wszystkich mux-ach miałeś stabilny odbiór?

Tak, ale te 10% siły to za mało.
  • #12 21686232
    _kli_
    Poziom 41  
    Teoretycznie - tak. Ale jeżeli ze wzmacniaczem i regulowanym zasilaczem będzie nadal problem, to spróbuj potestować ten wariant z symetryzatorem. Zobaczysz czy i jak w dłuższym okresie zdaje on egzamin w różnych warunkach propagacyjnych (opady, wilgotność, temperatura). Ponadto, gdy z drzew opadną liście, poziom sygnału powinie się poprawić.;-)
    Jaki masz BER na mux-8 w wariancie pasywnym?
  • #13 21686241
    k_pec
    Poziom 34  
    I3artek napisał:
    Chyba już nic nie wykombinuję na vhf, jakość skacze od 20% do nawet 80-90%. Słabe warunki odbioru - parter, ruchliwa ulica, zabudowania, drzewa.

Miejsce odbioru i nadajnik, który odbierasz?

Blisko przejeżdżające pojazdy zawsze mają tendencję do zakłócania odbioru, czy to samym swoim gabarytem, czy to zakłóceniami z nieodkłóconych instalacji zapłonowych - skuterki, starsza samochody... Nic w zasadzie nie daje się zwykle na parterze z tym zrobić.

No, przy odbiorze na parterze bywa rzeczywiście trudno, ale zwykle to większe problemy bywają z wysokim pasmem (UHF). Może być przesterowanie sygnału mux-8, może dipol i "siatka" sobie nawzajem przeszkadzają, a może jeszcze co innego, czyli np. wielokrotnie poodbijany sygnał mux-8, w ten sposób degradujący sobie jakość.
    Zakładam, że nie masz specjalnej możliwości zmiany miejsca montażu anteny, celem znalezienia optymalnego kompromisu so odbioru wszystkich mux-ów.

Ten dipol od VHF ma taką niby pół-zwrotnicę blokującą mu przekazywanie odbieranych sygnałów z UHF-u do "siatki", ale w drugą stronę, na symetryzatorze w "siatce" jest suma sygnałów mux-8 z "siatki" i dipola, co oznacza, że może to wpływać na pogorszenie jakości mux-8, niezależnie od innych przyczyn.

Ja widzę w zasadzie jedno proste możliwe rozwiązanie - do puszki antenowej wrócić symetryzator i zastosować porządny wzmacniacz z niezależną regulacją regulacją poziomów na VHF i UHF, np. CA-215 Alcada lub coś podobnego. Jak pisałem wcześniej - w oglności to rozwiązuje podobne problemy.

Jeśli by nie zadziałało to wtedy można rozpiąć "siatkę" i diopol, zamocować niezależnie a następnie dać:
    • 1. wzmacniacz masztowy VHF/UHF z regulacją poziomów sygnałów w obu torach
      2. zwrotnicę antenową VHF/UHF a do tego wzmacniacz budynkowy z oddzielnymi torami VHF/UHF z regulacjami poziomu.
    Ale to już zabawa się robi i koszty rosną.

Acha, możesz jeszcze spróbować "w akcie desperacji" zasilacz z regulacją napięcia. Próba na obu wzmacniaczach. Ja tego zasadniczo nigdy nie polecam, ale podobno ludziom potrafi to pomóc, jak sami piszą.

EDIT

Zapomniałe napisać - próbowałeś odpiąć dipol i zobaczyć, co będzie wtedy z odbiorem mux-8 na LNA-111? "siatki" mają niski crosspol i przy większych sygnałach są w stanie czasami odbierać pol.V bez dodatkowego dipola. TAka ciekawostka.
  • #14 21686249
    I3artek
    Poziom 6  
    _kli_ napisał:
    Jaki masz BER na mux-8 w wariancie pasywnym

0 - 40 - 150 max
    k_pec napisał:
    nadajnik, który odbierasz?

Rusinowo, 40kW na mux8

k_pec napisał:
    Zakładam, że nie masz specjalnej możliwości zmiany miejsca montażu anteny, celem znalezienia optymalnego kompromisu so odbioru wszystkich mux-ów.

Tak, myślę, że antena jest w najlepszym możliwym miejscu, testowałem kilka położeń.
    k_pec napisał:
    Może być przesterowanie sygnału mux-8, może dipol i "siatka" sobie nawzajem przeszkadzają

Generalnie na tym 8muxie nie ma tragedii, obraz nie przycina, da się oglądać, więc zostawiam w tej konfiguracji z lna111.. nie chcę mi się kombinować 100 lat z tym.

Ewentualnie wymienię na wzmacniacz z regulacją VHF i UHF niezależnie.
    Takie +20dB na VHF byłoby ok i +5dB na UHF
  • REKLAMA
  • #15 21686254
    k_pec
    Poziom 34  
    I3artek napisał:
    Generalnie na tym 8muxie nie ma tragedii, obraz nie przycina, da się oglądać, więc zostawiam w tej konfiguracji z lna111.. nie chcę mi się kombinować 100 lat z tym.

Jak obraz jest w miarę stabilny i jesteś to w stanie zaakceptować, to spoko. W razie czego wiesz co można robić.
  • #16 21686258
    I3artek
    Poziom 6  
    k_pec napisał:
    Zapomniałe napisać - próbowałeś odpiąć dipol i zobaczyć, co będzie wtedy z odbiorem mux-8 na LNA-111? "siatki" mają niski crosspol i przy większych sygnałach są w stanie czasami odbierać pol.V bez dodatkowego dipola. TAka ciekawostka

O tym nawet nie pomyślałem, bo skoro dipol jest specjalnie do odbioru vhf mux8...
    Siatka odbiera uhf w poziomie
    To może odebrać vhf w pionie?

Edit: niestety bez dipola nie odbiera mux8
  • #17 21686265
    k_pec
    Poziom 34  
    I3artek napisał:
    Ewentualnie wymienię na wzmacniacz z regulacją VHF i UHF niezależnie.
    Takie +20dB na VHF byłoby ok i +5dB na UHF

Myślę, że ja bym w tej sytuacji dobierał Al-200 Alcada. Ma wzmocnienia 14dB na VHF i 24 na UHF i 16dB niezależne tłumiki na obu torach.
    W Alcadach tłumiki dają bardzo niewielką degradację sygnałów z uwagi na konstrukcję tych wzmacniaczy, więc można nimi kręcić bezkarnie ;)

I3artek napisał:
    O tym nawet nie pomyślałem, bo skoro dipol jest specjalnie do odbioru vhf mux8...

"Siatki" tak mają - pisałem wyżej - niski crosspol. Ale to tylko przy znacznych sygnałach i braku zakłóceń w powietrzu. Natomiast w twojej sytuacji z ciekawości bym spróbował, przy braku odpowiednich rozwiązań czy wzmacniaczy.

Widzę, że nie odbiera. Ale próba darmowa,
  • #18 21686283
    I3artek
    Poziom 6  
    Lekko przesunę antenę - odbiór 100 na wszystkich muxach oprócz 8, lekko przesunę w przeciwną, mux8 100, pozostałe lipa

Dodano po 9 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie - czy da się usunąć z listy te kanały "test95, test96, 97, test211, 212" itp.?
  • #19 21686304
    LeDy
    Poziom 43  
    I3artek napisał:
    k_pec napisał:
    Zapomniałe napisać - próbowałeś odpiąć dipol i zobaczyć, co będzie wtedy z odbiorem mux-8 na LNA-111? "siatki" mają niski crosspol i przy większych sygnałach są w stanie czasami odbierać pol.V bez dodatkowego dipola. TAka ciekawostka

Edit: niestety bez dipola nie odbiera mux8

Kupiłeś antenę siatkową z dipolem V na VHF? Jak tak to dipol odbiera polaryzację V, więc po co te pytania?
    Skoro dipol jest V to odbiera również bokiem. Chciałbym zobaczyć zdjęcia tego co, jak masz .
    Jakim TV, czy czym, odbierasz ?
    Ten kod pocztowy??
  • #20 21686337
    I3artek
    Poziom 6  
    LeDy napisał:
    Jakim TV czy czym odbierasz?

LG 83C5ELA

LeDy napisał:
    Ten kod pocztowy?

64-920

Dodano po 2 minutach:

LeDy napisał:
    Kupiłeś antenę siatkową z dipolem V na VHF? Jak tak, to dipol odbiera polaryzację V, więc po co te pytania?

Akurat dipol odbiera V/H.
  • #21 21686427
    k_pec
    Poziom 34  
    I3artek napisał:
    Lekko przesunę antenę - odbiór 100 na wszystkich muxach oprócz 8, lekko przesunę w przeciwną, mux8 100, pozostałe lipa

Tak to właśnie bywa w trudnych warunkach odbioru - zwłaszcza przy antenach combo. Alternatywą jest zestaw antenowy VHF + UHF, wtedy jest więcej luzu i można zrobić odbiór wszystkiego. Nie zawsze, ale dużo większe szanse niż przy combo.

I3artek napisał:
    Jeszcze jedno pytanie - czy da się usunąć z listy te kanały "test95, test96, 97, test211, 212" itp.?

Tego twojego modelu nie kojarzę, ale zwykle w LG jest w menu opcja "Programy" czy "Kanały", i tam można znaleźć edycję programów.
  • #22 21686481
    _kli_
    Poziom 41  
    I3artek napisał:
    2000 poziom błędów e-6
    I3artek napisał:
    LG 83C5ELA

Pomiar BER E-06 w zakresie 0-2000 ma Samsung, ale nie spotkałem jeszcze LG, który w diagnostyce sygnału miałby "Poziom błędów".:?:
  • #23 21686497
    LeDy
    Poziom 43  
    _kli_ napisał:
    I3artek napisał:
    2000 poziom błędów e-6
    I3artek napisał:
    LG 83C5ELA

Pomiar BER E-06 w zakresie 0-2000 ma Samsung, ale nie spotkałem jeszcze LG, który w diagnostyce sygnału miałby "Poziom błędów".:?:

Ja też ale również w LG nie można usunąć zbędnych programów. Jedynie można użyć Pomiń.
    Co do anteny siatkowej to tak wygląda z dipolem VHF-V,

Brak mux-ów 6 i 8 na wzmacniaczu, na symetryzatorze słaba siła. Telewizja naziemna Brak mux-ów 6 i 8 na wzmacniaczu, na symetryzatorze słaba siła. Telewizja naziemna
    Jeszcze jesteś w zasięgu Gniezno/Chojna.
  • #24 21686519
    I3artek
    Poziom 6  
    Producent pisze:
    Cechy wyróżniające:

Antena odbiera sygnały telewizyjne DVB-T2.
    W paśmie VHF (kanały 5–12) w polaryzacji poziomej i pionowej.
    W paśmie UHF (kanały 21–60) w polaryzacji poziomej.

Oczywiście TV Samsung QE65QN77F.
    Podałem omyłkowo LG, bo się na niego "czaję" i przeglądam różne testy/opinie.
    Mój błąd.
  • #25 21686529
    k_pec
    Poziom 34  
    I3artek napisał:
    Oczywiście, tv samsung QE65QN77F

Trzeba wejść w przewodnik po programach ("Guide" w tradycyjnym pilocie), potem strzałka w lewo i wejście w sub-menu w pasku po lewej stronie ekranu 'Przewodnika'. I tam jest edycja programów.
  • #26 21686555
    _kli_
    Poziom 41  
    LeDy napisał:
    Kupiłeś antenę siatkową z dipolem V na VHF?
    Przecież napisał w pierwszym poście ...
    I3artek napisał:
    Antena ASP-8W PM

PM - czyli z dipolem VHF pionowym Link.

LeDy napisał:
    Jeszcze jesteś w zasięgu Gniezno/Chojna

Zarówno Rusinowo, jak i Chojna, nadają mux-8 na k.9. Obydwa z mocą po 40 kW i w pol.V. Nie zdziwiłbym się gdyby mieszało "echo".:?:
  • #27 21686577
    I3artek
    Poziom 6  
    k_pec napisał:
    Trzeba wejść w przewodnik po programach ("Guide" w tradycyjnym pilocie), potem strzałka w lewo i wejście w sub-menu w pasku po lewej stronie ekranu 'Przewodnika'. I tam jest edycja progra

Dzięki :)

_kli_ napisał:
    Zarówno Rusinowo, jak i Chojna, nadają mux-8 na k.9. Obydwa z mocą po 40 kW i w pol.V. Nie zdziwiłbym się gdyby mieszało "echo".

Tak, te nadajniki są odległe od siebie o jakieś 50 km.

A tak, btw, te kanały testowe są dla kogo i po co?
  • #28 21686606
    k_pec
    Poziom 34  
    I3artek napisał:
    A tak btw, te kanały testowe są dla kogo i po co?

A to słodka tajemnica emitela, bo to on zawiaduje mux-8.
  • #29 21686646
    _kli_
    Poziom 41  
    I3artek napisał:
    te nadajniki są odległe od siebie o jakieś 50km

Nadajniki oddalone są od siebie o ok.70 km. Obydwa mają teoretyczne zasięgi maksymalne 60-70 km.

I3artek napisał:
    te kanały testowe są dla kogo i po co?

W wydawanej w 2016 r. decyzji rezerwacyjnej dla mux-8 ustalono, że 10% jego przepływności zostanie przeznaczone na treści interaktywne (np. HbbTV). Jak widać, pomimo wolnych miejsc (testy), zainteresowanie nimi jest nikłe.
  • #30 21686765
    LeDy
    Poziom 43  
    _kli_ napisał:
    LeDy napisał:
    Kupiłeś antenę siatkową z dipolem V na VHF?
    Przecież napisał w pierwszym poście ...
    LeDy napisał:
    Jeszcze jesteś w zasięgu Gniezno/Chojna

Zarówno Rusinowo, jak i Chojna, nadają mux-8 na k.9. Obydwa z mocą po 40 kW i w pol.V. Nie zdziwiłbym się gdyby mieszało "echo".:?:

Tylko, że później #20 pisze Akurat dipol odbiera V/H. to jak się nie dziwić?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odbioru naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T2 z brakiem sygnału na multipleksach 6 i 8 (MUX 6 i MUX 8) przy użyciu wzmacniacza LNA-177 (27 dB) i zasilacza Opticum PS-1, gdzie pozostałe multipleksy mają 100% siły i jakości sygnału. Po zastosowaniu symetryzatora siła sygnału spada do około 10%, choć jakość pozostaje wysoka. Zalecane jest użycie słabszego wzmacniacza, np. LNA-111 (15 dB), co częściowo poprawia odbiór, choć MUX 8 nadal ma problemy z jakością sygnału i wysokim BER (około 2000 błędów e-6). Wskazano, że idealnym rozwiązaniem byłby wzmacniacz z niezależną regulacją wzmocnienia dla pasm VHF (MUX 8) i UHF (pozostałe MUX-y), np. Al-200 firmy Alcad z tłumikami na obu torach. Dyskusja porusza także kwestie polaryzacji anteny ASP-8W PM (dipol VHF pionowy i siatka UHF pozioma) oraz wpływu warunków odbioru (parter, zabudowania, drzewa, ruch uliczny). Użytkownik potwierdził, że dipol odbiera polaryzację pionową i poziomą, a antena jest zamontowana w optymalnym miejscu. Poruszono też temat kanałów testowych emitowanych na MUX 8, które są wykorzystywane przez operatora Emitel do treści interaktywnych. Wskazano, że w menu telewizora Samsung QE65QN77F można edytować listę kanałów, choć w LG jest to ograniczone do opcji "Pomiń". Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie wzmacniacza z regulacją wzmocnienia dla VHF i UHF oraz ewentualne eksperymenty z pozycją anteny i symetryzatorem, aby uzyskać stabilny odbiór MUX 8.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA