logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony telefon najprawdopodobniej wyświetlacz (Samsung A5 2016)

Haxu1 16 Kwi 2023 00:15 975 7
REKLAMA
  • #1 20541573
    Haxu1
    Poziom 2  
    Dobry. Mam następujący problem. Mianowicie po upadku telefonu (bo o ile pamiętam wcześniej takich problemów nie było) telefon przez jakiś czas się nie odpalał a dokładnie wyświetlacz migał na biało nierównomiernie. Po kilku minutach po trzymaniu w rękach (telefon działa dopiero po rozgrzaniu za chwilę do tego przejdę) telefon się włączył i było niby ok. Teraz jak już minęło trochę czasu telefon trzeba bez przerwy rozgrzewać żeby odpalił. Dodatkowo jeżeli zmniejszę jasność na bardzo niską dolna część wyświetlacza (ok. 20% powierzchni) miga na biało a reszta jest niby ok ale jeżeli zmniejszę na minimum cały ekran miga na biało i ta dolna część ekranu jeszcze mocniej a z czasem jak chodzi coraz gorzej. Zaznaczę że miganie na niskiej jasności można zniwelować wysoką temperaturą. Dodatkowo pomijając fakt z problemem przy niskiej jasności to telefon chodzi bez zarzutu i dopiero po wyłączeniu są takie jaja. Dzisiaj powstała jak by kolejna strefa o wiele mniej zauważalna i co ciekawe wydaje się mieć takie same wymiary jak ta na dole. Wydaje się że uszkodzenie postępuje i nie wiem w sumie co robić. Telefon to Samsung A5 2016 SM-a510F z wyświetlaczem Super AMOLED. Co mam zrobić? Nie za bardzo chciałbym oddawać do serwisu także mam nadzieję że uda się rozwiązać problem. Poniżej wysyłam filmik:
    https://filmy.elektroda.pl/5_1681596559.mp4
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20541607
    szczepan220285
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Probowales hard reset? Chociaz mi to wyglada na uszkodzony wyswietlacz. Raczej tylko wymiana...
  • REKLAMA
  • #3 20541610
    Haxu1
    Poziom 2  
    Spróbuję po południu i dam znać

Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

>>20541607
    Sprawdziłem i nie działa niestety

Dodano po 41 [minuty]:

@szczepan220285 Ale co ciekawe jak włączam telefon i jest logo samsunga to nie ma żadnego problemu z ekranem

Dodano po 4 [godziny] 30 [minuty]:

>>20541607
    Wiesz co na razie jest git niby miga ale tylko na chwilę i normalnie się włącza. Przy niskiej jasności ciągle miga ale to nie kłopot.
  • #4 20541968
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1283
    Uszkodzony ekran, OLEDy, zlwaszcza te starsze sa bardzo wrazliwe na upadki. Zapewne gdzies na krawedzie jest pekniecie. Wymiana na dzien dzisiejszy nieoplacalna.
  • REKLAMA
  • #5 20542679
    Haxu1
    Poziom 2  
    No dobra tylko że po resecie telefon działa o wiele lepiej. Nie wiem co myśleć z jednej strony uszkodzenie mechaniczne a tu takie coś.
  • REKLAMA
  • #6 20542684
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1283
    Dziala lepiej bo telefon sie rozgrzal. Zostaw go wylaczonego na dluzej to problem znowu powroci. Tak wlasnie zachowuja sie czasem ekrany typu OLED.
  • #7 20542735
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Można poszukać by jakiegoś dawcy ze sprawnym wyświetlaczem i przełożyć płytę.
  • #8 20543369
    Haxu1
    Poziom 2  
    >>20542684
    No właśnie nie ma tego problemu telefon za każdym razem się włącza. Co prawda jest przez 1-2 sekundy miganie ale zawsze się włącza.

Dodano po 2 [godziny] 29 [minuty]:

>>20542684
    Kurde problem wrócił. Ale wczoraj cały dzień było ok. Ja już nie rozumiem ekran nie działa dopiero na poziomie systemu operacyjnego a jak się go włącza albo robi coś w tym biosie czy co to tam to wszystko jest git.

Dodano po 33 [minuty]:

>>20542684
    Nie dobra jednak cały czas źle chodzi

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Samsung A5 2016, który po upadku ma uszkodzony wyświetlacz. Ekran miga na biało, szczególnie przy niskiej jasności, a telefon wymaga rozgrzewania, aby się włączyć. Użytkownik próbował hard resetu, co chwilowo poprawiło działanie, ale problem powraca. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że uszkodzenie może być mechaniczne, związane z delikatnością ekranów OLED, oraz proponują wymianę wyświetlacza lub poszukiwanie sprawnego ekranu od innego urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA