logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RB37K63612C - gdzie jest zlokalizowany czujnik otwarcia drzwi zamrażarki?

jasiekgargamel 17 Kwi 2023 15:34 10830 8
REKLAMA
  • #1 20544052
    jasiekgargamel
    Poziom 12  
    Ocena: 47
    Witam.
    Mam taki problem z lodówką - po włączeniu zasilania lodówka uruchamia się, ale świeci podświetlenie zamrażarki i po chwili zaczyna piszczeć alarm otwartych drzwi. Czujnik drzwi chłodziarki działa prawidłowo - oświetlenie wewnątrz komory chłodziarki gaśnie po zamknięciu drzwi, ale nie gaśnie lampka podświetlenia zamrażarki i po chwili co jakiś czas słychać alarm otwartych drzwi. To wygląda tak jakby system widział cały czas otwarte drzwi zamrażarki. Nie wiem gdzie jest zlokalizowany czujnik otwarcia drzwi zamrażarki. Może ktoś podpowie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20544699
    pawlik722
    Poziom 27  
    Ocena: 356
    Konkretnie tego modelu nie naprawiałem ale zazwyczaj w Samsungach jest kontaktron na listwie górnej. Mniej więcej od środka 10 cm w kierunku zawiasów. Jeżeli masz możesz spróbować jakimś magnesem sprawdzić, ale ogółem obstawiam, że będzie uszkodzony sam czujnik.
  • REKLAMA
  • #3 20544968
    jasiekgargamel
    Poziom 12  
    Piszesz o czujniku drzwi górnych i ten oczywiście zlokalizowałem. Ale ten model ma jeszcze drugi czujnik drzwi zamrażarki (dolnych). Otwarcie tych drzwi powoduje włączenie podświetlenia zamrażarki. Lampa podświetlenia zamrażarki znajduje się w dolnej listwie drzwi chłodziarki, ale nie mogę zlokalizować tego czujnika. On nie działa i system nie wyłącza podświetlenia i po chwili uruchamia się alarm, a do tego temperatura w zamrażarce podnosi się do około minus 13 stopni.
  • REKLAMA
  • #5 20545092
    jasiekgargamel
    Poziom 12  
    Jeździłem magnesem po całej tej listwie środkowej, ale reakcji nie było. A czy możesz mi napisać, gdzie ten czujnik jest wpięty do elektroniki, to po prostu mógłbym go zmostkować. Bez tej lampki można sobie poradzić, a system nie będzie włączał alarmu.
  • REKLAMA
  • #7 20545592
    jasiekgargamel
    Poziom 12  
    Nie robiłem zdjęć, bo nie dobierałem się do elektroniki. Jeżeli nie będzie innego wyjścia, to trzeba będzie skorzystać z serwisu firmowego. Dziękuję Ci za zainteresowanie. Póki co liczę jeszcze, że ktoś się odezwie.
  • #9 20597177
    slaszer
    Poziom 1  
    Ocena: 11
    Witam.
    Jednak u mnie to samo na zamkniętych drzwiach świeci lampka od zamrażarki i sygnał otwartych drzwi, a temperatura z -15 °C zeszła do -11 °C. Zatem co robić?
    Poprawiłem TONI_2003

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lodówką Samsung RB37K63612C, w której po włączeniu zasilania świeci lampka podświetlenia zamrażarki, a system alarmowy sygnalizuje otwarte drzwi. Czujnik drzwi chłodziarki działa prawidłowo, jednak czujnik zamrażarki nie wyłącza podświetlenia, co prowadzi do wzrostu temperatury w zamrażarce. Uczestnicy dyskusji sugerują, że czujnik otwarcia drzwi zamrażarki może być umiejscowiony na dolnej listwie drzwi lub w ich wnętrzu. Użytkownik próbował zlokalizować czujnik za pomocą magnesu, ale bezskutecznie. W przypadku braku rozwiązania, rozważa skorzystanie z serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA