logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dell D820 - Brak obrazu, dziwne zachowanie, sprawdzenie baterii i możliwe przyczyny

Mr_Curious 19 Kwi 2023 08:23 441 9
  • #1 20546470
    Mr_Curious
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Koledzy mam takie zapytanie.
    Odkopałem starego laptopa Dell D820 i nie daje ekran oznak życia.
    Pytanie, czy byłby problem w baterii? W czasie podłączenia miga pomarańczowy kolor lampki od ładowania, a jak klikam sprawdzenie baterii to nie daje żadnego znaku, że ładuje.

Byłoby tak, że bateria padła całkiem i nie uruchamia się ekran, czy padło coś innego.
  • Pomocny post
    #2 20546486
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    Jeśli wyjmiesz baterię, to notebook powinien uruchamiać się na samym zasilaczu, o ile ten jest sprawny w 100%. Sprawdź czy bateria podtrzymująca ustawienia na płycie głównej (zazwyczaj CR2032) nie rozładowała się.
  • Pomocny post
    #3 20546489
    marcin94531
    Poziom 22  
    Ocena: 114
    A jak próbujesz włączyć na zasilaczu z odłączoną baterią to reaguje ?
  • Pomocny post
    #4 20546814
    muczo
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Tak jak ktoś napisał wyżej na początek wymienić baterię RTC.
    Spawdź przebiegi na xrtc1 xrtc2 32.768 .KhZ powinno być.
  • #5 20547246
    Mr_Curious
    Poziom 4  
    ArturJK
    - bateria wymieniona, ale niestety niczego to nie zmieniło :(

marcin94531
    - laptop w czasie odpalenia zachowuje się tak samo bez baterii (jedynie brak informacji o rozładowanej baterii) :)

muczo
    Bateria wymieniona i bez efektu
    Prosiłbym, aby kolega poprowadził mnie "za rękę", bo nie jestem w temacie i nie wiem jak sprawdzić przebiegi.

Laptop po odpaleniu na 3 kłódeczki ma jedną świecącą cały czas, a dwie pozostałe migają.
    Po paru sekundach widać ikonkę z BT i w tym momencie laptop sam się wyłącza. Po włączeniu jak jest wsadzony dysk to słychać, że startuje.

Możliwość uszkodzonego procesora, czy bardziej czegoś na płycie głównej?

EDIT:
    Podpinałem teraz laptopa pod monitor, by myślałem, że może jest problem z matrycą, ale nic to nie dało. Także ewidentnie dzieje się coś z laptopem.
  • Pomocny post
    #6 20547919
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Sprawdziłbym jeszcze pamięć RAM, tzn wyjął ją, wyczyścił styki i zamontował z powrotem (zakładając że działał zanim poszedł na emeryturę).
  • Pomocny post
    #7 20547942
    damian0072015
    Poziom 24  
    Ocena: 184
    gabik001 napisał:
    Sprawdziłbym jeszcze pamięć RAM, tzn wyjął ją, wyczyścił styki i zamontował z powrotem

Zgadzam się, jak wyciągniesz RAM można też zastosować sprężone powietrze (do kupienia w Media Mark, Media Expert, Castorama itp) do przedmuchania/wyczyszczenia laptopa w środku. Jak to nic nie da, uruchom laptop z wyjętą kością ramu i zobacz jak wtedy się zachowa/czy będzie jakaś różnica.
  • #8 20548675
    Mr_Curious
    Poziom 4  
    Okazało się, że na 3 kości jakie dałem tylko na jednej nie świecą mi kłódki, ani nie migają.
    Nie mniej ekran laptopa nadal nie daje znaku. Odpaliłem również na stacji dokującej do innego monitora i również zero.
  • #9 20548686
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6862
    Zobacz zachowanie (NumLock, CapsLock, ScrollLock) i LED zasilania.
    Potem po ich zachowaniu znajdziesz, gdzie masz błąd, uszkodzenie (nie w punkt, ale bardzo blisko).

Zasilacz masz oryginalny i sprawny?
    - Bez akumulatora powinien odpalić laptop.

Opis error (po zachowaniu kłódeczek) Link_ post-codes-diagnostic-indicators
  • #10 20564550
    Mr_Curious
    Poziom 4  
    Okazało się, że niestety, ale wina leży po stronie uszkodzenia laptopa.
    Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Dell D820, który nie wyświetla obrazu. Po podłączeniu zasilacza lampka ładowania miga na pomarańczowo, a laptop nie reaguje na sprawdzenie baterii. Użytkownicy sugerują, aby najpierw sprawdzić zasilacz oraz wymienić baterię RTC. Po wymianie baterii i próbie uruchomienia laptopa bez niej, problem nadal występuje. Dodatkowo, zaleca się sprawdzenie pamięci RAM oraz zachowania diod LED (NumLock, CapsLock, ScrollLock) w celu diagnozy. Ostatecznie użytkownik stwierdził, że problem leży po stronie uszkodzenia laptopa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA