logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak iskry i prądu w Hyosung XRX 125 2013r: wymiana modułu, regulatora, cewki, iskrownika

zsplutajakub 19 Kwi 2023 21:42 1680 4
REKLAMA
  • #1 20547686
    zsplutajakub
    Poziom 2  
    Witam!
    Potrzebuję pomocy z motocyklem hyosung xrx 125 2013r.
    Zgasiłem motor po przejechaniu mniej więcej 15km i za chwilę chciałem znowu go odpalić ale nie było w ogóle prądu, nie świeciła się żadna kontrolka ani światła. Odpaliłem go na pych przejechałem 500m i zgasły światła. Dojechałem do domu akumulator był cały gorący i spaliło szklany bezpiecznik przy akumulatorze. Wymieniłem żarówki odpaliłem motor kablami rozruchowymi i taka sama sytuacja po 500m światła zgasły. Po następnych 500m motor zgasł. Probowałem odpalić go kablami rozruchowymi i spalił się moduł zapłonowy. Wymieniłem moduł, regulator napięcia, cewkę i iskrownik ale iskry dalej brak.
    W czym może tkwić problem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20547801
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2577
    Nie kojarzę tego hujsunga, ale po kolei:
    Brak „prądu” — uszkodzony akumulator.
    Odpalenie na pych i zagotowanie akumulatora — nie wiadomo czy przez wysokie napięcie ładowania czy przez zwarcie wewnętrzne w akumulatorze.
    Fakt jest taki, że nie należy uruchamiać silnika bez podłączonego akumulatora lub z uszkodzonym akumulatorem, gdyż regulator może zwariować i popalić elektronikę.
    Spalenie żarówek oznacza że poszło wysokie napięcie na instalację — regulator przestał ograniczać napięcie.
    Patrzę na szybko w internet, zapłon jest typu DC-CDI, więc modułu nie zastąpisz tanim modułem od chińczyka.
    Regulator napięcia trójfazowy, chyba taki sam jak we wszystkich hujsungach. Najwyraźniej nie grzeszy jakością/trwałością. W nowszych widzę że jest trochę inny, ale można go zamienić na inną tanią używkę z popularnych skuterów.
    Przy okazji mogą być popalone bezpieczniki od innych obwodów, przekaźniki od układu interlock, diody w instalacji elektrycznej. Musiałbym przejrzeć schemat.
  • REKLAMA
  • #3 20547841
    zsplutajakub
    Poziom 2  
    Myślałem że to wina iskrownika bo sprawdzałem miernikiem i nie dawał prądu, więc kupiłem nowy i dalej nie daje prądu. Czy jeżeli moduł byłby źle dobrany to w kostkach od iskrownika powinien pojawić się prąd czy nie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20548124
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2577
    Tam nie ma iskrownika, tylko alternator trójfazowy. Zapłon jest typu DC-CDI, więc zasilany z akumulatora. W statorze masz jedynie impulsator.
  • #5 20548546
    zsplutajakub
    Poziom 2  
    Dzięki za sprostowanie.
    Czyli jak moduł będzie źle dobrany to nie bedzie szło napięcię z alternatora?
REKLAMA