logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel integracja danych z par wierszy na podstawie duplikatów danych w różnych kolumnach

sszczesny 20 Kwi 2023 11:11 360 6
REKLAMA
  • #1 20548231
    sszczesny
    Poziom 2  
    Mam arkusz, gdzie w parach wierszy występują duplikaty danych w różnych kolumnach, w pozostałych kolumnach występują inne dane.
    Excel integracja danych z par wierszy na podstawie duplikatów danych w różnych kolumnach
    Chciałbym zintegrować wszystkie pary wierszy na podstawie powtarzającego się parametru w zadanych kolumnach (w moim przypadku kolumny title i permalink), tak żeby zachować pozostałe dane z obu wierszy (w moim przypadku kolumny bromba i gluś). Poniżej efekt. który chciałbym osiągnąć. Excel integracja danych z par wierszy na podstawie duplikatów danych w różnych kolumnach
  • REKLAMA
  • #2 20548383
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    sszczesny napisał:
    efekt. który chciałbym osiągnąć.

Zgodnie z Twoim rysunkiem taki efekt możesz uzyskać poprzez podział tabeli na dwie "podtabele", posortowaniu wg odpowiednich kolumn, a na końcu wykorzystaniu formuły jak na zrzucie ;-)
    Excel integracja danych z par wierszy na podstawie duplikatów danych w różnych kolumnach2023-04...png (22.13 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 20548517
    sszczesny
    Poziom 2  
    Dzięki za podpowiedź, największym problemem jest sparowanie odpowiednich wierszy. Przy kilkuset wierszach wyszukanie analogicznych danych położonych w dwóch różnych kolumnach jest kłopotem. Tutoriale do których dotarłem albo zakładają, że duplikaty dotyczą całych wierszy (a i wtedy można je jedynie skasować), Albo te same dane będą w różnych kolumnach tego samego wiersza. Albo w różnych wierszach tej samej kolumny. A ja mam w różnych kolumnach różnych wierszy.
    Mogę skopiować dane z jednej kolumny do drugiej (np.z title do permalink) i posortować wg tej kolumny. Wtedy te same dane (powtarzające się) będą koło siebie. Jednak wtedy kopiowanie danych różniących się do "pustych miejsc" trzeba będzie dokonać "na piechotę" parami wierszy. Kilkaset razy...
  • Pomocny post
    #4 20548541
    Prot
    Poziom 38  
    sszczesny napisał:
    Jednak wtedy kopiowanie danych różniących się do "pustych miejsc" trzeba będzie dokonać "na piechotę"

Jeśli w kolumnie "title" nie będą występowały powtórzenia danych (duplikaty) to całą robotę wykona proponowana formuła przeciągnięta do dołu wynikowej tabeli :-)
  • REKLAMA
  • #5 20548597
    sszczesny
    Poziom 2  
    Zadziałało, ale tylko w przypadku jednego wiersza, pociągnięcie w dół formuły powoduje przesunięcię zakresu w dół za każdym razem o wiersz. Pewnie to banalne, ale nie wiem jak kopiować formułę, żeby wyszukiwany parametr się zmieniał, ale zakres pozostawał taki sam. :) Excel integracja danych z par wierszy na podstawie duplikatów danych w różnych kolumnach Excel integracja danych z par wierszy na podstawie duplikatów danych w różnych kolumnach Excel integracja danych z par wierszy na podstawie duplikatów danych w różnych kolumnach
  • REKLAMA
  • #6 20548656
    Prot
    Poziom 38  
    Przecież wyraźnie pisałem:
    Prot napisał:
    efekt możesz uzyskać poprzez podział tabeli na dwie "podtabele", posortowaniu wg odpowiednich kolumn

tzn. jedną sortujesz wg kolumny "title", a drugą wg "permalink" ;-)
    Dodatkowo zwróć uwagę na bezwzględną adresację zakresu wyszukiwania (tj. te $ w formule).
    np. tak jak w załączniku
    Protinte...xlsx (9.64 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 20549826
    Prot
    Poziom 38  
    sszczesny napisał:
    Przy kilkuset wierszach wyszukanie analogicznych danych położonych w dwóch różnych kolumnach jest kłopotem.

Przy kilkuset wierszach (o ile spełniony jest warunek - bez duplikatów w kolumnie title !!!) można to również zautomatyzować poprzez Power Query ;-) dane źródłowe umieszczasz w Tabela1, a efekt końcowy uzyskujesz poprzez odświeżenie zapytania PQ - np. tak jak na zrzucie i w załączonym pliku.
    Excel integracja danych z par wierszy na podstawie duplikatów danych w różnych kolumnach2023-04...png (26.82 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Protinteg..Q.xlsx (22.41 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na integrację danych z par wierszy w arkuszu Excel, gdzie duplikaty występują w różnych kolumnach (title i permalink), a pozostałe kolumny zawierają inne dane. Proponowane rozwiązania obejmują podział tabeli na podtabele, sortowanie według odpowiednich kolumn oraz zastosowanie formuł z bezwzględną adresacją. W przypadku braku duplikatów w kolumnie "title", możliwe jest zautomatyzowanie procesu za pomocą Power Query, co ułatwia pracę przy dużej liczbie wierszy. Użytkownik napotyka trudności w kopiowaniu formuł, aby zakres pozostawał stały podczas przeciągania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA