logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Behringer X Air XR18: Brak odtwarzania dźwięków systemowych i z YouTube, Łączność z DAW (REAPER)

afro_records 20 Kwi 2023 22:22 1116 4
REKLAMA
  • #1 20549110
    afro_records
    Poziom 3  
    Ocena: 5
    Cześć, od jakiegoś czasu jestem posiadaczem miksera Behringer XR18. Mikser podłączony jest kablem USB do komputera. Korzystamy z niego do nagrań. Problem polega na korzystaniu z niego jako interface. Gdy pracuję w programie (używam REAPER'a), to wszystko działa poprawnie, mianowicie wejścia i wyjścia, po skonfigurowaniu w mikserze. Problem jednak w tym, że mikser nie odtwarza dźwięków systemowych, oraz całego otoczenia po za DAW. Np.. chcę użyć go jako odsłuchu. Odpalam youtube, ale niestety dźwięku brak. Przeszukałem już chyba wszystko. Ustawienia systemowe, opcje w ustawieniach miksera. Czasem chciałbym odpalić muzykę z youtube i do tego grać. Próbowałem przechwycić przez DAW sygnał wypuszczany z systemu, ale nic z tego. Czy ktoś ma podobny problem? Sprawdzałem na dwóch komputerach. Wina leży po stronie XR18. Za wszelką pomoc, wielkie dzięki! :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20549455
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Po pierwsze wejdź w panel sterowania dźwiękiem, i odznacz tryb wyłączności.
    Behringer X Air XR18: Brak odtwarzania dźwięków systemowych i z YouTube, Łączność z DAW (REAPER)

Nie mniej problem może być złożony. Czasami sterowniki ASIO są pisane tak że po ich uruchomieniu nie dzielą się zasobami, i pracują w trybie exclusive. Czyli uruchamiasz urządzenie po ASIO to reszta systemu nie ma dostępu do urządzenia. I nic nie zrobisz.

Czasami dzieje się tak jeżeli nie zgadza się częstotliwość próbkowania. Np w reaperze używasz 48kHz a youtube ma 44,1kHz, system nie umie tego dogadać i nie odtwarza. W takich urządzeniach jak miksery cyfrowe, to nie komputer przez usb dyktuje częstotliwość próbkowania, a ustawia się to w sofcie miksera, lub jest na sztywno ustawione. Taki problem mam z Soundcraftem si Impact, on pracuje tylko na 48kHz i jest problem z natywnym odtwarzaniem plików z 44,1kHz. Konieczna jest konwersja.
  • REKLAMA
  • #3 20549817
    afro_records
    Poziom 3  
    Cześć, dzięki za odpowiedź. Jeśli chodzi o tryb wyłączności, to sprawdzę to dokładnie jak będę w domu. Co do częstotliwości próbkowania, to ustawione mam na 44,1 kH. Jest opcja zmiany w sofcie miksera, co już sprzedałem. Wszystko opiera się również o Asio i to w nim może być również problem. Raczej wszystko było już sprawdzane. Dziwne trochę. Wcześniej pracowałem na focusrite scarlett 18i6 i nie było takiego problemu. Miał swoje sterowniki oparte o ASIO. Będę jeszcze brutalnie tego szukał. Może ktoś się jeszcze znajdzie, kto przeżywał podobne katusze. 🤣
  • REKLAMA
  • #4 20549966
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    afro_records napisał:
    Wcześniej pracowałem na focusrite scarlett 18i6 i nie było takiego problemu.

Bo jak wspomniałem, dużo zależy od tego jak są napisane sterowniki, i z jakim hardware pracuje. Ale zacznij od wyłączenia trybu wyłączności. Po zmianie wskazany jest reset systemu.
  • #5 20550192
    afro_records
    Poziom 3  
    Sprawdzałem teraz ten tryb wyłączności. Sprawa wygląda tak, że jeśli to zrobię, to dźwięk byłby odsyłany nie do miksera behringer, a przez zintegrowaną kartę, do której nie jest podpięty żaden odsłuch. Wszystko mam wpięte do miksera. Kabel USB przesyła w obie strony przez DAW, (tak jak wspominałem). W DAW'ie jest opcja zaznaczenia wysyłki. Pojawia się też wtedy sterownik ASIO, do którego nie można się dostać jeśli Reaper nie jest włączony. (ogólnie każdy DAW). Będę jeszcze z tym walczył, ale szczerze nie wiem już jak. Czy na prawdę nikt nie używał tego miksera w domowym studiu? I czy prócz tego nie odpalał plików dźwiękowych po za DAWem? Może w przyszłości wyjdzie jakiś update, który to obsługuje.

Dodam, że w opcjach Behringera jako interface nie ma możliwości ingerowania w niego w systemie. Jedynie w samych opcjach softu, już w programie. Behringer X Air XR18: Brak odtwarzania dźwięków systemowych i z YouTube, Łączność z DAW (REAPER) Behringer X Air XR18: Brak odtwarzania dźwięków systemowych i z YouTube, Łączność z DAW (REAPER) Behringer X Air XR18: Brak odtwarzania dźwięków systemowych i z YouTube, Łączność z DAW (REAPER)
REKLAMA