logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uzdatniacz wody BWT AQA NANO: opinie, doświadczenia i alternatywy dla usuwania kamienia

Mar_Pis 21 Kwi 2023 23:25 1293 2
REKLAMA
  • #1 20550443
    Mar_Pis
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,

Poszukuję osób, które mają lub miały do czynienia ze sprzętem BWT do usuwania kamienia z wody. Konkretnie chodzi o model BWT AQA NANO. Zastanawiam się nad zakupem i montażem. Wiem, że to już raczej wycofywany model ale w niemieckich i austriackich hurtowniach można jeszcze znaleźć oferty sprzedaży nawet za 990 EUR. Pytanie czy ktoś to ma/miał i czy jest zadowolony? Zdaję sobie sprawę, że drogie ale podobno woda ze zmiękczaczy jonowymiennych nie bardzo nadaje się do picia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20550536
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1093
    Mar_Pis napisał:
    BWT do usuwania kamienia z wody

Raczej nie pomogę ale na stronie BTW jest taka informacja:
    Cytat:
    W systemach ochrony przed kamieniem BWT – takie jak AQA nano lub AQA total Energy – zastosowano unikalną technologię nanokrystaliczną. Polega ona na powstawaniu nanokryształów, które stabilizują kamień rozpuszczony w wodzie. Dzięki temu kamień wprawdzie pozostaje w wodzie, ale nie może się osadzać.
  • #3 20550543
    Mar_Pis
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    Dziękuję za kontakt. Czytałem ten opis.
    Źle się wyraziłem w moim pierwszym poście. Rzeczywiście po przeczytaniu ze zrozumieniem wychodzi, że minerały pozostają. W sumie to dobrze. Bardziej chcę uniknąć osadów na bateriach i prysznicach oraz sanitariatach oraz, żeby woda nie miała w sobie tego sodu, który zostaje w wyniku zmiękczania przez złoże jonowymienne. Szukam osób, które mają zastosowany ten system lub jakiś podobny, niewymagający uzupełnienia soli. W BWT AQA też wymienny jest filtr raz na rok, ale to na pewno mniej kłopotliwe niż kupowanie soli w workach (drożejącej jak wszystko).
REKLAMA