Witam, kilka dni temu zakupiłem nawilżacz powietrza, po przeczytaniu instrukcji okazało się że najlepiej stosować do niego wodę destylowaną. Z racji tego że nawilżacz "pije" 5l na dzień, zacząłem szukać jakiejś alternatywy. Na początku myślałem o normalnej wodzie z kranu jednak wyczytałem że jeśli jest twarda to robi sie kamień w nawilżaczu i osadza sie pył na meblach. Rzeczywiście woda u nas jest dosyć twarda i kamień szybko powstaje np. w czajniku. Troche poczytałem i wyszło że najlepszym sposobem jest założenie filtra osmotycznego (czy jakoś tak) jednak jest to rozwiązanie dosyć drogie. Znalazłem też wzmiankę o filtrach do pralek lub prysznicowych i wpadłem na pomysł żeby w kotłowni zrobić punkt czerpalny z takim filtrem. Pojawia się pytanie, czy takie coś ma sens i rzeczywiście te filtry spowodują że kamień nie będzie sie osadzał? Zaraz za licznikiem mam założony filtr węglowy (nie wiem jakie oczka bo w aukcji nie było) ale on chyba nie wyłapuje zanieczyszczeń odpowiadających za kamień kotłowy.