Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Redukcja twardości wody na jednym punkcie wodnym

Raiz3n 17 Mar 2018 16:36 2250 10
    Raiz3n
    Level 11  
    Witam, kilka dni temu zakupiłem nawilżacz powietrza, po przeczytaniu instrukcji okazało się że najlepiej stosować do niego wodę destylowaną. Z racji tego że nawilżacz "pije" 5l na dzień, zacząłem szukać jakiejś alternatywy. Na początku myślałem o normalnej wodzie z kranu jednak wyczytałem że jeśli jest twarda to robi sie kamień w nawilżaczu i osadza sie pył na meblach. Rzeczywiście woda u nas jest dosyć twarda i kamień szybko powstaje np. w czajniku. Troche poczytałem i wyszło że najlepszym sposobem jest założenie filtra osmotycznego (czy jakoś tak) jednak jest to rozwiązanie dosyć drogie. Znalazłem też wzmiankę o filtrach do pralek lub prysznicowych i wpadłem na pomysł żeby w kotłowni zrobić punkt czerpalny z takim filtrem. Pojawia się pytanie, czy takie coś ma sens i rzeczywiście te filtry spowodują że kamień nie będzie sie osadzał? Zaraz za licznikiem mam założony filtr węglowy (nie wiem jakie oczka bo w aukcji nie było) ale on chyba nie wyłapuje zanieczyszczeń odpowiadających za kamień kotłowy.
    jalop
    Level 24  
    Filtrowanie wody odwróconą osmoza jest jedną z najlepszych metod, jeśli chodzi o pozbywanie się "syfu".
    Zastanów się, czy nie lepiej raz w tygodniu: ciepła woda + odkamieniacz?

PS Pewnie w instrukcji nie było napisane, że co kilka trzeba konkretnie umyć nawilżacz, w przeciwnym razie trujesz domowników.
    misiek1111
    Level 32  
    Osmozę akwarystyczną można już kupić za stówkę. Nic lepszego nie wymyślisz w takiej cenie.
    Bierz i nie marudź :D
    Raiz3n
    Level 11  
    W sumie to rzeczywiście są komplety filtrów za stówe, na ile starczają filtry? Na alle znalazłem też filtry zmiękczające wode za ok 20zł jest to coś warte? Wygodniej by mi było wrzucić taki filtr zamiast obecnego węglowego i "czysta" woda szła by na całą instalacje.
    Ps tak patrze na te zestawy i tam jest podłączenie do kanalizacji? W kotłowni nie mam odpływu wiec to chyba odpada..
    misiek1111
    Level 32  
    Raiz3n wrote:
    filtry zmiękczające wode za ok 20zł

Piszesz o takim cuś?

Trudno to nazwać filtrem. W środku jest polifosfat, który zapobiega wytrącaniu się kamienia. Te kryształki są wypłukiwane przez wodę i dostawałyby się dodatkowo z resztą syfów do nawilżacza.
    Do nawilżacza potrzebujesz wody dejonizowanej/dystylowanej.

https://www.filtry-do-wody.info/filtry-pralkowe-i-zmywarkowe-czy-polifosfat-dziala/
    ---
    Teoretycznie filtr osmozy wymienia się raz na trzy lata, reszta raz na ½ roku.
    Chlor zabija filtr osmozy, dlatego reszta filtrów częściej.
    Raiz3n
    Level 11  
    Na początku rzeczywiście o taki filtr mi chodziło, później znalazłem taki do korpusu 10"
    Wstępnie chciałem przefiltrować wodę tylko tego nawilżacza, ale czytając dzisiaj różne artykuły zrozumiałem, że ma problem z twardą wodą w całym mieszkaniu, wcześniej nie zwracałem uwagi na kamień itp. , myślałem że tak musi być. Oczywiście chciałbym teraz poprawić jakość wody ale nie jestem w stanie teraz wywalić 3 tysięcy na stację uzdatniania wody. W sumie to nawet nie mam odpływu żadnego w miejscu gdzie mam licznik. Czy jakimś zestawem filtrów, np. takim jak wskazałem wyżej, jestem w stanie choć trochę poprawić jakość wody?
    Covul
    Level 18  
    Jeżeli rzeczywiście tak bardzo przeszkadza Ci kamień, to rozejrzyj się za zmiękczaczem pełnowymiarowym, na pewno znajdziesz taki taniej niż za 3 kPLN. Wkład jaki jest na zdjęciu, jeśli jest to Green Filter WZM10, a tak mi się wydaje, zawiera w środku dokładnie takie samo złoże jak duży zmiękczacz, natomiast nie będzie miał takiej samej wydajności przy większym poborze wody, będzie też wymagał częstszego regenerowania ze względu na mniejszą ilość kationitu. Gdybyś chciał go wykorzystać rzeczywiście tylko dla jednego punktu czerpalnego z niewielkim przepływem to spokojnie się wyrobi, natomiast żeby określić ile wody możesz zmiękczyć zanim wkład będzie wymagał regeneracji, musiałbyś znać twardość swojej wody surowej.
    DecoDominik
    Level 14  
    Filtr z żywicą jonowymienną. 30-50zł
    Rekatuwuje się ją chyba solą jeśli dobrze pamiętam.

http://pompysanok.pl/opis/624507/filtr-do-wody-dafi-z-zywica-jonowymienna.html

Quote:
    Filtr z żywicą jonowymienną zmiękcza wodę usuwając jony wapnia i magnezu powodujące jej twardość. Nadmierna twardość wody jest przyczyną powstawania kamienia kotłowego na elementach grzejnych pralek, zmywarek, czajników elektrycznych i innych urządzeń AGD , powodując większe zużycie środków myjących i piorących

Parametry techniczne:

robocza zdolność jonowymienna dla wody o średniej twardości ok 700 (w zależności od twardości wody)
    wydajność do 7 l/min
    optymalna temperatura pracy od 20oC do 30oC

Purolite A520E jest silnie zasadową polistyrenową żywicą jonowymienną. Została specjalnie opracowana do usuwanie azotanów z wody przeznaczonej do spożycia. Makroporowata matryca oraz grupy funkcyjne posiadają wysoką selektywność w stosunku do azotanów w szerokim zakresie stężeń, nawet w obecności podwyższonego stężenia jonów siarczanowych. Anionit ten pracuje w formie chlorkowej.

Gdy żywica jonowymienna Purolite A520E we wkładzie zaczyna tracić swoje właściwości jonowymienne wkład należy wymienić lub zregenerować. W tym celu należy przygotować ok.3 litry 10% roztworu jodowanej lub niejodowanej soli kuchennej (rozpuścić 330g soli w 3 l wody).

Wkładów filtrów przepływowych Dafi bezwzględnie nie należy uzytkować dłużej niż 6 miesięcy.

TO jest chyba do zwykłego filtra narurowego

Hej możesz jeszcze zawieźć próbkę wody do sanepidu na badania.
    Będziesz miał od czego jest twarda. Albo zakup testy akwarystyczne.
    Covul
    Level 18  
    Quote:
    Będziesz miał od czego jest twarda. Albo zakup testy akwarystyczne.

Woda może być twarda tylko od jonów wapnia i magnezu ew. żelaza i manganu. Oddawanie do sanepidu może być dość kosztowne, taniej faktycznie wyjdzie zakup testu akwarystycznego. Jeżeli wodę masz z wodociągów to możliwe, że na ich stronie będą podane jej parametry albo wystarczy zadzwonić i spytać.
    Co do wkładu polecanego przez DecoDominik, zasypany jest on anionitem Purolite A520E, przeznaczonym do usuwania azotanów, do zmiękczania wystarczy kationit Purolite C100E lub jakiś innego producenta.
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    Covul wrote:

Woda może być twarda tylko od jonów wapnia i magnezu ew. żelaza i manganu
    O matko. Mylisz podstawowe pojęcia. Suma stężeń tych jonów daje nam parametr zwany twardością całkowitą.
    Raiz3n wrote:
    filtra osmotycznego (czy jakoś tak) jednak j
    Odwrócona osmoza wypłucze Ci w wody wszystko. Kamienia nie będzie, ale będziesz pił wodę dejonizowaną, która nie nadaje się do picia (potrzymaj kilka minut wodę dejonizowaną w ustach a poczujesz mrowienie - skutek wypłukania wapnia).
    Z tego co piszesz, to potrzebujesz wody miękkiej do nawilżacza. Nie taniej wyjdzie po prostu lać wodę przegotowaną? Zabawy w kolumny jonitowe czy filtry osmotyczne są upierdliwe. Trzeba często regenerować złoża a filtry wymieniać. Żeby nie mieć problemów z kamieniem z nawilżacza wystarczy lać wodę przegotowaną.