logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Częstotliwość próbkowania 24kHz w mono: jakość dźwięku, kompresja MP3 i wpływ na słuch

mwp05 22 Kwi 2023 14:45 615 5
REKLAMA
  • #1 20550929
    mwp05
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam

Chcę trochę przyoszczędzić miejsca na sd i chce "re kompilować" moje mp3 to najmniejszych akceptowalnych przez mój słuch rozmiarów.

Zaznaczam, to ma grać w garażu, jakość ma być akceptowalna (dla mnie), ma być mało zniekształceń które usłyszę a słyszę kiepsko i tylko na jedno ucho ;-)

Mam tam pliki 162 kbps i ta jakość jest aż za dobra dla mnie.
    Wiem, że można to skompilować z opcją Variable czy Average i tu też będę kombinował ale jako, że chce te pliki jak najbardziej ścisnąć zrobię z nich mono, widzę również opcję częstotliwość próbkowania i się zastanawiam, czy jej też nie zmniejszyć o połowę do 24000?
    Wyczytałem, że 32000 to jakość radiowa, czy ta którą chcę użyć czyli 24000 w mono bardzo pogorszy dźwięk dla osób lepiej ode mnie słyszących?

I małe spostrzeżenie, bo nie wiem o co chodzi.
    Ustawiłem kompilację mp3 na Variable 95-135 mono 24000 i gdy włącze taki plik w winampie albo zajrzę w jego właściwości to mam tam od 42kbps do 55kbps o co tu chodzi?
    Czy częstotliwość próbkowania w wypadku stereo jest dzielona na dwa kanały?
  • REKLAMA
  • #2 20551033
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 611
    To, o ile możesz zejść z jakością, zależy głównie od sprzętu, na jakim będziesz te pliki odtwarzał. Może się okazać, że to on limituje jakość i nie uda się na nim usłyszeć różnicy między 24000 Hz 56 kbps mono a uchodzące kiedyś za "jakość CD" 44100 Hz 128kbps joint-stereo.
    mwp05 napisał:
    Ustawiłem kompilację mp3 na Variable 95-135 mono 24000 i gdy włącze taki plik w winampie albo zajrzę w jego właściwości to mam tam od 42kbps do 55kbps o co tu chodzi?
    A jakim programem kompresujesz te MP3?
    Przy 24000Hz mono i 16-bitowych próbkach to nieskompresowany dźwięk ma 384kbps, więc te 95-135 kbps dla MP3 to jakaś przesada, takie pliki to raczej 32-64kbps widywałem, ale to już wyraźnie słychać fatalną jakość (na słuchawkach). Może Twój program wygenerował 42-55 kbps, bo więcej nie było sensu?...
    mwp05 napisał:
    Czy częstotliwość próbkowania w wypadku stereo jest dzielona na dwa kanały?
    Nie, próbki są z każdego kanału osobno, z tym, że przy tzw. joint-stereo kompresowana jest suma i różnica kanałów, a że zazwyczaj spora część widma jest wspólna (tzn. typowy sygnał jest w dużej części mono) to daje to lepsze rezultaty kompresji niż kompresowanie obu kanałów osobno. Oznacza to też np., że jakość mono 64kbps będzie gorsza niż joint-stereo 128kbps.
    Częstotliwość próbkowania ogranicza pasmo przenoszenia do mniej niż połowy, np. przy 24000 Hz będziesz miał maksymalne teoretyczne pasmo do 12000 Hz (ze zniekształceniami). Wyobraźmy sobie, że jedna próbka ma maksymalną wartość (czyli 32767 przy 16 bitach), następna minimalną (-32768) i tak dalej na zmianę. Przy 24000 Hz takie próbki opisują falę trójkątną o częstotliwości 12000 Hz. Można sobie wyobrazić, jakie zniekształcenia będą w takim zapisie przy falach zbliżonych do tych ~10 kHz. Ale gdyby sprzęt grający i tak wycinał wszystko np. powyżej 8 kHz...

Tylko eksperymentalnie można dobrać najlepszy kompromis między wielkością plików a jakością - proponuję odsłuchać kilka wariantów.
    Może warto wypróbować jeszcze 32000 Hz mono przy 64-96 kbps - to chyba taki odpowiednik jakości radia FM.
  • REKLAMA
  • #3 20551061
    mwp05
    Poziom 12  
    @Sam Sung

Korzystam z MP3 Quality Modifier, bardzo prosty ale strasznie mułowaty program.
    Chciałem to zrobić programem, który w necie jest pod nazwą Fre:ac (dokładnie taka pisownia) ale nie znalazłem opcji zmiany częstotliwości próbkowania.

Nie za bardzo rozumiem, co chcesz powiedzieć przez:
    Sam Sung napisał:
    A jakim programem kompresujesz te MP3?
    Przy 24000Hz mono i 16-bitowych próbkach to nieskompresowany dźwięk ma 384kbps, więc te 95-135 kbps dla MP3 to jakaś przesada, takie pliki to raczej 32-64kbps widywałem, ale to już wyraźnie słychać fatalną jakość (na słuchawkach). Może Twój program wygenerował 42-55 kbps, bo więcej nie było sensu?...

Dokładnie chodzi mi o ...więc te 95-135 kbps dla MP3 to jakaś przesada...

mp3 mam zapisane we flac i w 320kbps i z nich rekompiluje na te garażowe, nie chce mi się tego robić z CD.

Później spróbuję jak to wygląda ze stałym bitrate (czy jak to się tam nazywa).

Pewnie to ważne a może i nie, muzyka to w większości strary rock i trochę elektroni...
  • REKLAMA
  • #4 20551109
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    mwp05 napisał:
    Korzystam z MP3 Quality Modifier, bardzo prosty ale strasznie mułowaty program.

Pazera_Free_Audio_Extractor_64bit_PORTABLE
    Tego szukaj: mały, ale wariat :D
  • REKLAMA
  • #5 20551414
    mwp05
    Poziom 12  
    KOCUREK1970 napisał:
    Pazera_Free_Audio_Extractor_64bit_PORTABLE
    Tego szukaj: mały, ale wariat

Znam, ten człowiek robi kawał dobrej roboty, jednakże albo ja nie potrafię tego uzywać, albo...

Program wywala wszystkie pliki do jednego katalogu i nie potrafi (albo ja nie potrafię go zmusić) korzystać z czegoś co we fre:ac i innych programach nazywa się wzory nazwy plików, czyli np. we fre:ac: "<artist>\<year> - <album>\<track> - <title>", czyli układaniu plików według wzorca z tworzeniem katalogów. O tym co prawda nie pisałem ale porządek to podstawa ;-)
  • #6 20552036
    mwp05
    Poziom 12  
    Spróbowałem ustawić stałe bitrate na 128 kbps i 22000 próbkowania i program robi dokładnie takie pliki, dlaczego na VBR robi inaczej.

Z dobrych wiadomości, to znalazłem we freac jak zmniejszyć częstotliwość próbkowania a ten program zdecydowanie szybciej działa i po ustawieniu podobnych parametrów czyli (96-140) plik wynikowy we freac mają wyższe bitrate.

No ale odbiegam od tematu, bo nie do konca o to mi chodziło.
    Wychodzi na to, że te 24000 mogą okazać się niską częstotliwością i bedą słyszalne zniekształcenia, spróbuję więc kompromisu i dam 32000 bo to ponoć parametry radiowe.
    Ustawię zmienne bitrate, czyli VBR, doradzcie mi jaki minimalny ustawić.
REKLAMA