logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwukrotne połączenie przewodu PE i N w sieci TNC, kolory przewodów, uziom pionowy 4.8 Ohm

Pafciu107 24 Kwi 2023 10:04 1356 16
  • #1 20553234
    Pafciu107
    Poziom 3  
    Cześć,

Prosiłbym o weryfikacje poprawności lub niepoprawności połączenia. Byłem w rejonie energetycznym i dowiedziałem się o typ sieci - TNC. Od licznika wychodzi 5 żółtozielonych przewodów (wymianę licznika miałem w 2020 więc sądziłem że będzie zrobione zgodnie ze sztuką jeżeli chodzi o kolory przewodów) więc prawdopodobnie rozdział PEN przed licznikiem (nie mogę sprawdzić ponieważ poniżej licznika są plomby). Następnie tak jak widać na zdjęciach czyli prawdopodobne ponowne połączenie PE i N. Następnie elektryk połączył mi w rozdzielnicy ponownie PE i N ponieważ twierdzi że powinno być puszczony przewód 4 żyłowy od licznika i rozdział na PE i N powinien być dopiero w rozdzielnicy (Tak też przeczytałem na forum). Uziom przy domu mam w postaci uziomu pionowego - rezystancja 4.8 Oma (robiony w 2020).
    I teraz pytanie - wiem po przeczytaniu forum że nie powinno się raz rozdzielonego przewodu PEN ponownie łączyć. Elektryk twierdzi że błędem jest tak wczesny rozdział przy tej odległości przewodu (przewód 5x16 puszczony od budynku do skrzynki ziemią około 50 metrów - przewód był położony w latach 90). I teraz czy zostawić to w spokoju i nie zmieniać tego co zrobili elektrycy z ZE i elektryk który mi zmostkował ponownie PE i N i zrobić rozdział na N i PE dopiero w rozdzielnicy czy też temat próbować wyprostować to tak żeby było zgodnie ze sztuką (czyli że nie powinno się raz rozdzielonego przewodu PEN ponownie łączyć)?
    Dodam jeszcze że aktualnie mam rozbudowę i stara część budynku jest na starej instalacji aluminiowej dwużyłowej a nowa już w aktualnych standardach 3 żyłowa - do nowej części jest nowa osobna rozdzielnica - stara rozdzielnica będzie likwidowana w przyszłym roku po wymianie instalacji elektrycznej na nową.

Zdjęcie 1 - połączenie tuż za licznikiem
    Zdjęcie 2 - Zmostkowane przewody w rozdzielnicy

Będę wdzięczny za odpowiedzi.
    Dwukrotne połączenie przewodu PE i N w sieci TNC, kolory przewodów, uziom pionowy 4.8 Ohm Dwukrotne połączenie przewodu PE i N w sieci TNC, kolory przewodów, uziom pionowy 4.8 Ohm
  • Pomocny post
    #2 20553264
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 827
    Pafciu107 napisał:
    czy też temat próbować wyprostować to tak żeby było zgodnie ze sztuką

Wyprostowanie polegałoby na wycięciu jednej z żył na obu końcach kabla, więc lepiej jest zostawić i cieszyć się z dwa razy grubszego PEN-a.
  • Pomocny post
    #3 20553343
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 704
    Podział PEN na PE i N jest przy liczniku, więc uziemiasz tor PE. Możesz to zrobić nawet wielokrotnie. Ponowne połączenie PE z N jest błędem. Nigdzie nie jest napisane, by uziemiać punkt podziału PEN (notoryczny błąd rozumowania). Uziemia się PE.
  • #4 20553512
    Pafciu107
    Poziom 3  
    Dziękuję za odpowiedzi.

Zrozumiałem z Waszych postów że aby wyprostować tą sytuację są dwie opcje:

1. Zgodnie z postem @czesiu zostawić tak jak jest, potraktować oba przewody PE oraz N (które są po raz pierwszy zmostkowane bezpośrednio za licznikiem na listwie zaciskowej) jako jeden "wspólny" PEN o sumarycznie większej średnicy, zrobić rozdział "za mostkiem" który zrobił elektryk w rozdzielnicy na PE i N i oczywiście podłączyć finalnie listwę PE rozdzielnicy do zrobionego uziemienia przy budynku - takie rozwiązanie finalnie sugerował elektryk który zmostkował PE i N w rozdzielnicy.

2. Zgodnie z postem @750kV należy zrobić porządek z mostkami czyli od punktu podziału w liczniku mamy osobno PE oraz N, mostek który zrobił elektryk w rozdzielnicy do usunięcia, przewód N na blok rozdzielczy w rozdzielnicy N, przewód PE na listwę PE w rozdzielnicy i z listwy PE na GSW.

Nie miałem zamiaru uziemiać punktu podziału PEN w skrzynce licznikowej ani w rozdzielnicy. Zależy mi na weryfikacji czy też porównaniu tego to co sugerował i częściowo zrobił elektryk i informacjami zawartymi na forum.
  • #5 20553721
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3476
    Pafciu107 napisał:
    1. Zgodnie z postem @czesiu zostawić tak jak jest, potraktować oba przewody PE oraz N (które są po raz pierwszy zmostkowane bezpośrednio za licznikiem na listwie zaciskowej) jako jeden "wspólny" PEN o sumarycznie większej średnicy,
    Tak zrobić nie można.
    Dwukrotne połączenie przewodu PE i N w sieci TNC, kolory przewodów, uziom pionowy 4.8 Ohm
    Bo część prądu roboczego(50%) jest poza przewodem N w liczniku.
    Można zrobić jak na dolnym rysunku.
    Punktu podziału na przyłączu bym ne ruszał.
    Bo ZE może chcieć 5-żyłowy WLZ.
  • #6 20553740
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1144
    CYRUS2 napisał:
    ...Tak zrobić nie można.
    Można zrobić jak na dolnym rysunku.
    Punktu podziału na przyłączu bym ne ruszał.
    Bo ZE może chcieć 5-żyłowy WLZ.

I co zrobiłeś cyrusie?
    Rozdzieliłeś PEN na PEN i PE.
    I co dalej w instalacji?
    Znów rozdzielisz PEN zalicznikowego na PE i N?

W elektryce obowiązują pewne zasady. Zasady cyrusa się w nich na pewno nie mieszczą.
  • #7 20553744
    czesiu
    Poziom 38  
    CYRUS2 napisał:
    Tak zrobić nie można.

I co z tego wynika, skoro licznik nie mierzy prądu w N ani w PEN.
  • #8 20553753
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    tyqva napisał:
    W elektryce obowiązują pewne zasady. Zasady cyrusa się w nich na pewno nie mieszczą.
    Na ISE swego czasu też bzdury pisał, szczególnie w temacie "RCD w TNC", i był bezkarny, bo czuł za plecami oddech Krystyna.
    Aż ich w końcu doktor Musiał wyśmiał w swoim artykule "Forum ISE, forum SEP, forum hebes"
  • #9 20553781
    czesiu
    Poziom 38  
    Chyba jesteście trochę złośliwi.
    Faktem jest że w większości przypadków rozdzielanego PEN-a nie powinno się ponownie łączyć, ale to jest zapis który powstał w normie w czasach kiedy złącza kontrolno-pomiarowe robiono w TN-C.
    Teraz mądre głowy wymyśliły złącza w TN-S i jeszcze nie raz przerywają N rozłącznikiem (bo to wg normy przewód roboczy który powinien być traktowany na równo z fazowymi).
    I przez takie gnioty (wlz 5-żyłowe) uziemienie przewodu N na mojej posesji moim uziemieniem staje się niepoprawne, mimo że lepsze.
  • #10 20553787
    CYRUS2
    Poziom 43  
    czesiu napisał:
    Z tego wynika ZE może się czepiać jak to zauważy.
    Łatwo zauwazyć If≠In w liczniku.
    Pytanie - co kombinuje użytkownik ?
  • #11 20553800
    czesiu
    Poziom 38  
    CYRUS2 napisał:
    czesiu napisał:
    Łatwo zauważyć If≠In w liczniku.

Monterzy z ZE mają gdzieś ile prądu płynie żyłą niebieską a ile żółtozieloną w kablu odbiorcy, a na podstawie prądów fazowych nie są w stanie ocenić ile prądu powinno wracać żyłą niebieską.
    Ich interesuje żeby licznik miał N, żeby dobrze mierzył napięcia fazowe.
    Zauważ że w podlicznikach dostępnych w handlu (np. F&F rysują N już tylko z jednej strony).
  • #12 20553991
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1144
    CYRUS2 napisał:
    czesiu napisał:

Już w dawnym temacie (24 sierpnia 2013r.) zbich70 zdradzał schemat połączeń licznika.

zbich70 napisał:
    Zdradzę tajemnicę:
    ;)
  • #13 20554019
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 704
    czesiu napisał:
    I przez takie gnioty (wlz 5-żyłowe) uziemienie przewodu N na mojej posesji moim uziemieniem staje się niepoprawne, mimo że lepsze
    Ty masz uziemić tor PE, nie N!
  • #14 20554231
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1070
    CYRUS2 napisał:
    Podaj chociaż 1 typ licznika który mierzy In.
    czesiu napisał:
    uziemienie przewodu N na mojej posesji moim uziemieniem staje się niepoprawne, mimo że lepsze.
    W którym miejscu chcesz uziemić N żeby było lepiej? Za różnicówką czy też przed?
    Zbędne usunąłem.[T.M.]
  • #15 20554263
    CYRUS2
    Poziom 43  
    czesiu napisał:
    Monterzy z ZE mają gdzieś ile prądu płynie żyłą niebieską a ile żółtozieloną w kablu odbiorcy, a na podstawie prądów fazowych nie są w stanie ocenić ile prądu powinno wracać żyłą niebieską.
    Jeżeli tak uważasz.
    i jesteś pewien, że nikt nigdy niczego nie będzie sprawdzał to tak zrób.
    tyqva napisał:
    I co zrobiłeś cyrusie?
    Rozdzieliłeś PEN na PEN i PE.
    Nie.
    tyqva napisał:
    I co dalej w instalacji?
    Nic.
    Widać że nieużywany - więc to nie jest PE.
  • #16 20554339
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    CYRUS2 napisał:
    Nic.
    Widać że nieużywany - więc to nie jest PE.
    I dziwnym trafem oznaczenie przewodu z pierwszego rysunku jakoś znikło.
    Czysta manipulacja, CYRUS. I robienie ludzi w bambuko.
    Ale nie ma się co dziwić ...
  • #17 20554579
    Pafciu107
    Poziom 3  
    Dziękuje za zainteresowanie się tematem, nie sądziłem że wyniknie z tego aż taka dyskusja.

Chciałem też przeprosić ponieważ wprowadziłem Was w błąd z opisem połączeń w szafce licznika. Napisałem w pierwszym poście że z licznika wychodzi 5 przewodów - a przewodów od licznika wychodzi 4. Aktualny stan połączeń w skrzynce licznikowej jest następujący:

Gdzie jest podłączony przewód który oznaczyłem na schemacie nr 5 niestety nie jestem w stanie sprawdzić ze względy na plomby.

Dwukrotne połączenie przewodu PE i N w sieci TNC, kolory przewodów, uziom pionowy 4.8 Ohm Dwukrotne połączenie przewodu PE i N w sieci TNC, kolory przewodów, uziom pionowy 4.8 Ohm

CYRUS2 napisał:
    użytkownik nic nie kombinuje :) Chciałem zweryfikować poprawność połączeń - czy jest zgodnie ze "sztuką budowlaną".

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawności połączeń w sieci TNC, szczególnie w kontekście podziału przewodu PEN na PE i N. Użytkownik zauważył, że elektryk ponownie połączył PE i N w rozdzielnicy, co budzi wątpliwości, ponieważ zgodnie z normami nie powinno się ponownie łączyć już rozdzielonego przewodu PEN. Uczestnicy forum przedstawili dwie opcje rozwiązania problemu: pozostawienie obecnego połączenia jako wspólnego PEN z większą średnicą lub całkowite usunięcie mostków i rozdzielenie przewodów PE i N w rozdzielnicy. Podkreślono, że uziemienie powinno dotyczyć toru PE, a nie N. Wskazano również na błędy w rozumieniu zasad dotyczących uziemienia i podziału przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA