logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Airroxy TS Drim - podłączenie wentylatora łazienkowego z wyłącznikiem czasowym: błędy i rady

Kierownik00 25 Kwi 2023 08:07 1680 20
  • #1 20554389
    Kierownik00
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Laik i niedouk- to ja :)
    Niech mi ktoś mądry podpowie
    Wentylator łazienkowy z wyłącznikiem czasowym. Wejścia L N T
    Ze ściany (instalacja deweloperska): brązowy czarny niebieski i zielono-żółty
    Podpinam niebieski do N, brązowy do L, włączam światło, wentylator chodzi 2 sek. i wyłącza się. Więcej się już nie włącza. Wyjmę kabel, włożę z powrotem i ta sama historia...
    🙏🙏
    Model airroxy ts drim
    Fotek nie mam, poniżej link

https://airroxy.com/files/gwarancja_drim_a42.pdf

Link do wentylatora. Z góry wszystkim dziękuje. Może elektryk coś źle podłączył przy włączniku? Przy wyłączonym próbnik nie daje oznak życia. Jak włączę światło na brązowym i czarnym jest prąd (na czarnym jakby słabiej świeci próbnik)
  • #3 20554824
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 431
    Kierownik00 napisał:
    Podpinam niebieski do N, brązowy do L, włączam światło

Przy włączeniu światła, faza pojawia się na brązowym do wentylatora, czy jest ciągle?
  • #4 20555382
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6874
    Kierownik00 napisał:
    Podpinam niebieski do N, brązowy do L,

co z T ?
    Należy podłączyć zgodnie z instrukcją.
    L zasilanie stałe
    T zailanie sterujące z światła.
  • #5 20555413
    Kierownik00
    Poziom 3  
    >>20554824
    Jest na brązowym i czarnym jak włączę światło. Jak wyłącze znika
  • Pomocny post
    #6 20555421
    mrice
    Moderator AGD
    Z jednego znika, na drugim powinno być zasilanie na stałe. Jeśli tak nie jest to coś jest spaprane w instalacji.
  • #7 20555462
    Kierownik00
    Poziom 3  
    A dlaczego włącza się na 2 sekundy i staje?
    Jakby mu zmostkowac brązowy na L i T to będzie po prostu działał na włącznik ?
  • Pomocny post
    #8 20555473
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2029
    Kierownik00 napisał:
    A dlaczego włącza się na 2 sekundy i staje?
    Bo to jest t.z "testowanie" urządzenia. Teraz jak podasz napięcie na T to wentylator będzie chodził na ustawiony czas, odliczany dopiero po zaniku napięcia na T
  • #9 20555490
    Kierownik00
    Poziom 3  
    Dalej jestem w kropce. W drugiej łazience pol roku temu taki sam wentylator pod ta sama instalacje podłączył typ od płytek i wszystko działa jak należy.

Jak wyłącze światło to na kablach nie ma prądu. Nie będzie działać ?

Powie mi ktoś jak krowie na rowie jak to podłączyć ?🤦‍♂️
  • Pomocny post
    #10 20555504
    mrice
    Moderator AGD
    Prościej niż powiedziane już się nie da.
    Trzeba sprawdzić przewód czarny i brązowy, który ma stałe zasilanie, a który z wyłącznika.
    Pod T podłącza się wyłącznik, pod L stałe zasilanie, pod N przewód neutralny.

Jesli tego nie ogarniasz to albo weż kogoś na usługę, ale popytaj wśród znajomych czy ktoś ogarnia podstawy elektryki.
  • Pomocny post
    #11 20555508
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2029
    Kierownik00 napisał:
    Powie mi ktoś jak krowie na rowie jak to podłączyć ?
    Nikt ci nie powie nawet jak bykowi, bo nikt nie jest w stanie zdalnie sprawdzić jak i do czego są podłączone przewody. Jeżeli coś się znasz (a widać że raczej nie), to poproś kogoś co się zna, niech sprawdzi poprawność instalacji a w szczególności czy z wyłącznika oświetlenia wychodzi faza na oświetlenie i ta sama faza pokazuje się na wentylatorze. Może jest tak że wyłącznik oświetlenia przerywa "N" (neutralny) a nie fazę?

Na początek możesz jeszcze sprawdzić czy potencjometr nie jest w skrajnym położeniu (3 min).
    A drugi co możesz sprawdzić, to zdemontuj wentylator, weź go na stół, podłącz zgodnie z instrukcją i sprawdź czy wszystko jest sprawne. Jeżeli nie, to do reklamacji (ale musisz być pewny że wszystko podłączasz prawidłowo).
    BHP - uważaj z pracami bo to jest 230 V i raczej jest niebezpieczne. Jeżeli nie czujesz się na siłach, to zostaw to do sprawdzenia przez kogoś co to ogarnie w 15 minut.
  • #12 20555515
    Kierownik00
    Poziom 3  
    Dziękuje wszystkim.
    Wychodzi na to, ze nie ma stałego zasilania
    Dobrej nocy i jeszcze raz dziękuje
  • #13 20555713
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278
    Wychodzi na to, ze nie ma stałego zasilania

Bzdura to co napisałeś muisz mieć przy wentylatorze tam gdzie go podłączysz trzy przewody zagladałeś do instrukcji montażu?

https://airroxy.com/do-pobrania.html
  • #14 20555725
    Kierownik00
    Poziom 3  
    Tak zaglądałem. Nie mam kabla ze stałym zasilaniem. W obu prad pojawia się po włączeniu światła w łazience
  • Pomocny post
    #15 20555929
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 431
    Kierownik00 napisał:
    Jakby mu zmostkowac brązowy na L i T to będzie po prostu działał na włącznik ?

Nie bo działa po "zgaszeniu światła", a na L potrzebuje stale fazy.
    Kierownik00 napisał:
    W drugiej łazience pol roku temu taki sam wentylator pod ta sama instalacje podłączył typ od płytek i wszystko działa jak należy.

Bo pod wyłącznikiem były złączki wago i to sobie w prosty sposób przełączył/połączył.
    Kierownik00 napisał:
    Nie mam kabla ze stałym zasilaniem. W obu prad pojawia się po włączeniu światła w łazience

Zadzwoń do
    Kierownik00 napisał:
    typ od płytek
    to ci połączy.
  • #16 20555949
    Kierownik00
    Poziom 3  
    Czyli po debilnemu (mojemu:)
    Na L musi być prad na stałe
    Na T musi być ten sam prad ale już podany z włącznika
  • #17 20555986
    Telo
    Serwisant RTV
    Prawie dobrze tak do wentylatora musi byc podłączone Faza L i Neutralny N ale tak aby było to napięcie cały czas niezależnie od pozycji wyłącznika.

A ten nieszczęsny T tak jak napisaleś po wyłączniku.

Może lepiej kup innego typu wentylator bez przewodu T.
    będzie łatwiej podłączyć.
  • #18 20555992
    Kierownik00
    Poziom 3  
    Teraz to już kwestia ambicji :p

Muszę jeszcze tylko ogarnąć o co chodzi przy tym wlaczniku. Wychodzą z niego 2 brązowe. Wyciągam jeden to nie ma prądu na światło. A jak wyciągnę drugi to nie ma prądu w obu (brązowy i czarny) przy wentylatorze
  • #19 20555999
    Telo
    Serwisant RTV
    Ręce opadają poproś elektryka.
  • #20 20556005
    Kierownik00
    Poziom 3  
    🤷‍♂️. Mimo wszystko dziękuje za cierpliwość i wyrozumiałość 🍕
  • #21 20556735
    mrice
    Moderator AGD
    Starczy.
    Autorze, wybacz me słowa, ale brak u Ciebie podstaw z podstaw elektryki. Co za tym idzie twoje działania zaczynają się robić niebezpieczne. Przez cyrki z instalacjami elektrycznymi spłonęło nie jedno mieszkanie i zakończyło się nie jedno życie.

Jak już wcześniej wspomniałem, albo poproś kogoś znajomego kto ma o tym pojęcie, albo zleć usługę. Nie powinna kosztować majątku. Będzie poprawie i bezpiecznie.

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem wentylatora łazienkowego Airroxy TS Drim z wyłącznikiem czasowym. Instalacja deweloperska obejmuje przewody brązowy, czarny, niebieski i zielono-żółty. Po podłączeniu niebieskiego do N i brązowego do L wentylator działa tylko przez 2 sekundy. Użytkownik nie ma stałego zasilania na wentylatorze, co powoduje problemy z jego działaniem. Wskazówki sugerują, że przewód T powinien być podłączony do wyłącznika, a L do stałego zasilania. Użytkownik jest zachęcany do skonsultowania się z elektrykiem, aby upewnić się, że instalacja jest poprawna i bezpieczna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA