logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Furtka - montaż klamki z kasetą czy odpuścić? Elektrozaczep później, profil 50x50mm

stopi 28 Kwi 2023 13:01 1389 2
REKLAMA
  • #1 20558857
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Robi mi się furtka u ślusarza. Planuję elektrozaczep (bo mam w słupku furtki kabel już dla niego wyprowadzony). Słupek jest stawiany z bloczka. Tylko...zanim zamontuję automatykę bramy, furtki itd to się jeszcze zejdzie. Chciałby mieć jednak tymczasowe zamykanie tej furtki (na jakiś rok czy dwa).

Czy montować w takim razie wewnątrz profilu furtki kasetę z zamkiem i zrobić tymczasowo zwykłą klamkę czy odpuścić to? Profil ramy furtki będzie miał 50x50mm przekroju. Co potem z kasetą i klamką gdy w przyszłości zamontuję elektrozaczep? Zostaną mi dziury...chyba, że można jakoś to rozwiązać i domontować potem do istniejącej już klamki elektrozaczep? Podpowiedzcie, bo nie jestem w tym temacie znawcą :)
  • REKLAMA
  • #2 20558890
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 540
    Elektrozaczep ściśle współpracuje z zamkiem w furtce, czyli teraz montujesz w furtce zamek z klamką i wkładką na klucz a w słupku montujesz kasetę z elektrozamkiem. Ta opcja działa manualnie jak zwykły zamek z klamką.
    W chwili uruchomienia elektrozamka (elektrycznie) wywalasz klamki i zakładasz nieruchome gałki, pochwyty, czy co Ci się spodoba. Żadne dziury nie zostają.

ps. przy profilu furtki 50x50 nie potrzebujesz kasety, wąski zamek powinien zmieścić się w profilu.
  • #3 20559103
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Tak. Patrzyłem, że są wąskie zamki rozmiarów 40x40mm, które śmiało można wsunąć w profil, nawiercić otwory na klamkę i wkładkę na etapie spawania. Myślę, że to będzie w takim razie dobre rozwiązanie.
REKLAMA