logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja elektrozaczepu do furtki ogrodowej - jak to zrobić?

Yoo! 17 Kwi 2019 09:59 2001 8
  • #1 17910761
    Yoo!
    Poziom 15  
    Ocena: 117
    Witam. Szukam sposobu na otwieranie furtki w ogrodku po naciśnięciu guzika znajdującego się na furtce, bądź w jej pobliżu.
    Nie mam do niej żadnego wideodomofonu, to różni mój temat od całej reszty na forum.
    Jest to zwykła furtka kupiona w Castoramie.
    Mam doprowadzony kabel 230V.
    Potrzebują zrobić to jako zabezpieczenie przed dziećmi, normalnie furtka na noc jest zamykana na zamek.
    Rozumiem że muszę kupić zamek z elektrozaczepem pasującym do furtki i co dalej?
  • #2 17910777
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1194
    Potrzebna niewielka skrzynka polaczeniowa, zasilacz, wspomniany elktrozaczep, przycisk i czasowka. Drugie rozwiązanie to elektromagnes. Ale tutaj cewka elektromagnesu musi być cały czas pod napięciem wiec chyba odpada.
  • #3 17910806
    Yoo!
    Poziom 15  
    Ok. Najpierw jeszcze podjadę do sklepu zobaczyć czy w ogóle dopasuję jakiś zamek do tej furtki.

Edit:
    Czy wystarczy takie coś
    https://www.castorama.pl/elektrozaczep-elektr...-r1-12-v-ac-szeroki-uniwersalny-id-68075.html

https://www.castorama.pl/zasilacz-na-szyne-din-15-w-12-v-1-25-a-dc-id-1061371.html

Czy muszę wymienić również zamek w furtce?
    Co do czasówki to chce,aby furtkę można było otworzyć tylko po naciśnięciu guzika, niechce aby elektrozaczepem był aktywny do jej otwarcia. Ktoś kiedyś naciśnięciu guzik,odejdzie a za kilka minut dziecko otworzy furtkę,tego chce uniknąć, chyba że czasówka na 30s.
  • #4 17910951
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    Ja długu jest kabel zasilajacy furtkę :?:

Wystarczy zwykły elektrozaczep dopasowany do słupka oryginalny zamku oraz transformator do zaczepu pasujący i przycisk o odpowiednim IP.
    Trzeba też wymienić klamki na pochwyty które nie będą cofać języka zamka przy próbie otworzenia.
    Przycisk zainstaluj odpowiednio wysoko poza zasięgiem maluchów, takie rozwiązania stosuje się w przedszkolach.
    Nie widzę sensu montować czasówki... proste rozwiązania są najlepsze.
  • #5 17910989
    tomjey
    Poziom 16  
    Ocena: 94
    Nie wiem jak małe masz dzieci ale taki 3latek to juz jest na tyle kumaty że podpatrzy gdzie trzeba nacisnać a braki we wzroście uzupełni podstawiając wiaderko czy inny lekki przedmiot.
    Żeby miec pewnosc musiałbyś użyc pastylki i czytnika rfid. tanie to teraz jest ale nie wiem czy aż tak cchesz wiezić dzieci.
  • #6 17910993
    Yoo!
    Poziom 15  
    Kabel zasilający jest doprowadzony do furtki, chciałem go wykorzystać do oświetlenia. Ale pewnie go wycofam o jakieś 2, 3m żeby na budynku zamontować skrzynkę z zasilaczem.

Przycisk chce zrobić od góry słupka, wtedy byłby na wysokości ok 160cm. Myślałem nad takim przyciskiem:
    https://sklep.satie.pl/przyciski-wyjscia/111-...wietlenie-niebieskie-ip65-2-stykowy-inox.html

Klamkę oczywiście zmienię na gałkę.
  • #7 17911001
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1194
    Jeśli ma to być ze naciśniesz przycisk jedna ręka a jednocześnie druga otworzysz furtkę to czasówki nie trzeba jak kolega wyżej wspomniał. Ale to furtka do ogródka i jeśli w jednej ręce będziesz coś niósł a druga chcesz otworzyć furtkę po naciśnięciu przycisku to trzeba czasówkę. To taka wygoda praktyczna. Jeśli rygiel na napięcie AC to faktycznie wystarczy sam transformator. Wtedy oświetlenie furtki tez z tego mozesz zrobić.
  • #8 17911006
    Yoo!
    Poziom 15  
    Ok, narazie dziękuję za pomoc. Rozeznam się dzisiaj jak wygląda sprawa dopasowania zamka do mojej furtki.
  • #9 17912284
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3530
    Yoo! napisał:
    Ok, narazie dziękuję za pomoc. Rozeznam się dzisiaj jak wygląda sprawa dopasowania zamka do mojej furtki.

Dopasujesz zaczep i listwę bez problemu.
    Mechanika = zamontowanie to będzie największy problem.
    Trzeba to zrobić dokładnie, dużo mierzenia,frezowania i pasowania.
    Musi kolega dobrze zmierzyć istniejący odstęp pomiędzy furtką i słupkiem.
    Jest taka możliwość, że listwa z zaczepem po prostu się nie zmieści.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat instalacji elektrozaczepu do furtki ogrodowej, która ma być otwierana przyciskiem. Użytkownik planuje wykorzystać zasilanie 230V oraz zamontować elektrozaczep, przycisk oraz zasilacz. Wskazano na konieczność dopasowania zamka do furtki, a także na potrzebę zmiany klamek na takie, które nie będą cofać języka zamka. Użytkownik rozważa również zastosowanie czasówki, aby uniknąć niekontrolowanego otwarcia furtki przez dzieci. Wskazano na znaczenie dokładnego pomiaru i montażu mechaniki, aby zapewnić prawidłowe działanie systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA