logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony dławik 1.5uH w przetwornicy MP3429 - czy możliwe zastąpienie 1uH lub 2.2uH?

noamen 29 Kwi 2023 02:30 969 34
REKLAMA
  • #1 20559646
    noamen
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Siema. Mam pytanko. Uszkodził mi się dławik 1.5uH w napędzany przez przetwornicę MP3429. Pytanie czy zamiast dławika 1.5uH( jak podaje nota przetwornicy) mogę dać dławik 1uH albo 2.2uH? Czy przetwornica będzie normalnie pracować? Jakie będą skutki zmiany? W załączniku pdf przetwornicy. Proszę o rady.Pozdrawiam
    Załączniki:
    • MP3429.pdf (105.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20559726
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1325
    To nie dławik tylko cewka. Inne zadanie.
    Z noty katalogowej:
    "Wybór cewki indukcyjnej:
    Cewka indukcyjna jest wymagana do przesyłania energii między źródłem wejściowym a kondensatorami wyjściowymi. Cewka indukcyjna o większej wartości skutkuje mniejszym prądem tętnienia i niższym prądem szczytowym cewki indukcyjnej, zmniejszając obciążenie tranzystora MOSFET mocy. Jednak cewka indukcyjna o większej wartości ma większy rozmiar fizyczny, wyższą rezystancję szeregową i niższy prąd nasycenia. W przypadku większości konstrukcji wartość indukcyjności można obliczyć za pomocą równania (6): (6) Gdzie ∆IL jest prądem tętnienia cewki indukcyjnej. Wybierz prąd tętnienia cewki indukcyjnej tak, aby wynosił około 20 ~ 50% maksymalnego prądu szczytowego cewki indukcyjnej. Zazwyczaj zaleca się cewkę indukcyjną 1,5 μH. Upewnij się, że induktor nie ulegnie nasyceniu w najgorszym przypadku. Cewka indukcyjna powinna mieć niską rezystancję szeregową (DCR), aby zmniejszyć straty mocy rezystancyjnej"
    https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/1036263/MPS/MP3429.html
  • REKLAMA
  • #4 20560109
    jozgo
    Poziom 42  
    Pawlo14 napisał:
    ie mieć podobną rezystancję i prąd jak oryginał?

Rezystancja i prąd znamionowy przy tej samej indukcyjnosci to zależą od średnicy, a co za tym idzie przekroju, drutu nawojowego.
    Po gabarytach calej cewki trudno to bedzie okreslic, ale prąd dopuszczalny oszacujesz ze średnicy drutu i tabel dla drutów nawojowych.
  • REKLAMA
  • #6 20560119
    jozgo
    Poziom 42  
    Pawlo14 napisał:
    bo dławik jest działający tylko ma ukruszony rdzeń na rogu ,dlatego też chcę go wymienić.

No to po co wymieniać?
    Dla estetyki? To zaklej/zaszpachluj ten róg.
  • #7 20560122
    noamen
    Poziom 13  
    Właśnie dla estetyki bo sprzęt jest znajomego a przypadkowo przy oczyszczaniu padów mi się ukruszył.

Dodano po 53 [minuty]:

Apropo czy prądu dławika nie idzie określić przypadkiem po wymiarach i powierzchni styku jego padów?
  • #8 20560181
    jozgo
    Poziom 42  
    Pawlo14 napisał:
    czy prądu dławika nie idzie określić przypadkiem po wymiarach i powierzchni styku jego padów?

W/g mnie nie.
    W tej samej obudowie, z tymi samymi wyprowadzeniami producent pewnie dostarcza cewki o różnych parametrach.
  • #9 20560197
    noamen
    Poziom 13  
    Ale w sumie tak jeżeli maksymalna wytrzymałość klucza, w MP3429 to 21.5A to na wszelki wypadek założę dławik o większej wytrzymałości prądowej a takich samych wymiarach i po bólu. Ale może powiem co ta przetwornica zasila. Przetwornica ta zasila układ wzmacniacza TPA3130 w głośniku JBL Flip 3SE. Głosnik JBL wg specyfikacji ma 2x8W.
  • #10 20560205
    jozgo
    Poziom 42  
    Pawlo14 napisał:
    założę dławik o większej wytrzymałości prądowej a takich samych wymiarach

Jak jest dostępna? Cewka nie dławik!
  • #12 20560247
    jozgo
    Poziom 42  
    Pawlo14 napisał:
    zastanawiam się ile może ciagnąć TPA

A jakie napięcie masz z tej przetwornicy?
  • #14 20560399
    Mlody_Zdolny
    Poziom 31  
    Ocena: 643
    jozgo napisał:
    To nie dławik tylko cewka. Inne zadanie.

jozgo napisał:
    Cewka nie dławik!

Dlaczego wprowadzasz w błąd? Przecież to jest najzwyklejszy dławik.

Pawlo14 napisał:
    Właśnie dla estetyki bo sprzęt jest znajomego a przypadkowo przy oczyszczaniu padów mi się ukruszył.

Nie tylko ukruszył ale i pękł rdzeń ferrytowy, co widać na zdjęciu.
  • #15 20560407
    jozgo
    Poziom 42  
    Mlody_Zdolny napisał:
    Dlaczego wprowadzasz w błąd? Przecież to jest najzwyklejszy dławik.

Na to producent:
    jozgo napisał:
    Z noty katalogowej:
    Cewka indukcyjna jest wymagana do przesyłania energii między źródłem wejściowym a kondensatorami wyjściowymi.

Dodano po 7 [minuty]:

Producent nazywa ten element inductor - cewka, a nie choke - dławik.
  • #16 20560414
    Mlody_Zdolny
    Poziom 31  
    jozgo napisał:
    Na to producent:
    jozgo napisał:
    Z noty katalogowej:
    Cewka indukcyjna jest wymagana do przesyłania energii między źródłem wejściowym a kondensatorami wyjściowymi.

Ja tam w karcie producenta widzę co innego:

"Selecting the Inductor An inductor is required to transfer energy between the input source and the output capacitors. An inductor with a larger value results in less ripple current and a lower peak (...)"

W dosłownym tłumaczeniu inductor to cewka a choke to dławk. Jednak autor tematu pisze po polsku a w polskim języku dławik to również ten element, z którym autor ma problem.

Gdyby autor chciał kupić cewkę w TME miałby problem, bo są same dławiki :)
    Uszkodzony dławik 1.5uH w przetwornicy MP3429 - czy możliwe zastąpienie 1uH lub 2.2uH?

Po przełączeniu na język angielski mamy już "inductors"
  • #17 20560417
    jozgo
    Poziom 42  
    Jak po polsku zwał tak zwał, ale w tym układzie on nie spełnia funkcji dławika.
    Dławik to element filtru.
  • #18 20560446
    noamen
    Poziom 13  
    Teraz pytanie jak określić prąd pracy dławika. Czy zdać się na wymiaru starego i dobrać takie same nowego czy może po prostu zmierzyć prąd jaki przepływa przez dławik. Tylko tu może być problem bo mamy tutaj prąd w.cz, więc zwykły amperomierz może kłamać nie wiem jak taki z TrueRMS.
  • #19 20560463
    Mlody_Zdolny
    Poziom 31  
    Pawlo14 napisał:
    Teraz pytanie jak określić prąd pracy dławika. Czy zdać się na wymiaru starego i dobrać takie same nowego czy może po prostu zmierzyć prąd jaki przepływa przez dławik.

Prąd dławika zależy od prądu nasycenia, czyli od maksymalnej energii jaką jest w stanie zgromadzić rdzeń. A to zależy od wymiarów i materiału, z którego został wykonany.
    Możesz poszukać odpowiedników według wymiarów i wybrać taki z największym prądem.
  • #20 20560508
    noamen
    Poziom 13  
    Ale w sumie tak sobie kminię bo ta przetwornica daje 5V na wyjściu i z tego napięcia jest zasilany wzmacniacz audio TPA3130 który napędza dwa głośniki 8W 4omy ciekawe w jaki sposób mogę wyliczyć pobór prądu przez wzmacniacz, bo chyba nie jest to taki stały prąd tylko impulsowy. Co sądzisz o pomiarze prądu wpinając się w szereg w cewkę tak jak pisałem?
  • #21 20560720
    jozgo
    Poziom 42  
    Pawlo14 napisał:
    jest zasilany wzmacniacz audio TPA3130 który napędza dwa głośniki 8W 4omy ciekawe w jaki sposób mogę wyliczyć pobór prądu przez wzmacniacz,

Można to oszacować.
    Przyjmijmy nawet ze te 2 x 8W to jest praca ciągła, a moc RMS.
    Załóżmy sprawność wzmacniacza 70% to moc zapotrzebowana będzie ok. 23W.
    Przy napięciu 5V prąd maksymalny ciągły wychodzi 4,6A. Przyjmijmy 5A.
    Bardzo grube szacunki, ale rozumiem, że chodziło o rząd wielkości tego prądu.
  • #22 20560732
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6039
    @jozgo Dlaczego liczysz bez sensu?, wzmacniacz klasy D, mostkowy, zasilany z 5V, czyli w szczycie 5V pojawi się na głośniku 4 Om to daje 1,25A dwa kanały 2,5A, średni prąd o połowę mniejszy.
    To wzmacniacz 2x3W, ciekawe dlaczego obniżyli mu moc i napięcie.
    jozgo napisał:
    Rezystancja i prąd znamionowy przy tej samej indukcyjnosci to zależą od średnicy, a co za tym idzie przekroju, drutu nawojowego.

jozgo napisał:
    Po gabarytach calej cewki trudno to bedzie okreslic, ale prąd dopuszczalny oszacujesz ze średnicy drutu i tabel dla drutów nawojowych.

To jest zupełna nieprawda, średnica drutu nie ma znaczenia, a jedynie wydzielona moc i rezystancja termiczna, widziałeś druty bondingowe w elementach półprzewodnikowych dużej mocy?
    Jak nie to zobacz to 4A przez drut 50um czyli 2000A/mm2 - wystarczy żeby twoje wyobrażenie legło w gruzach?

jozgo napisał:
    W tej samej obudowie, z tymi samymi wyprowadzeniami producent pewnie dostarcza cewki o różnych parametrach.
    Wbrew pozorom postęp w elementach magnetycznych odbywa się powoli i różni producenci maja zbliżony poziom, nie znajdziesz elementów w tej samej obudowie i technologi lepszych o więcej niż 50%, nikt też nie wyprodukuje i nie kupi cewki o takich samych parametrach, w większej obudowie, jeśli dostępna jest mniejsza, inaczej mówiąc obudowa i indukcyjność określają prąd maksymalny, niezbyt dokładnie, ale to rdzeń proszkowy, nawet jakbyś chciał nie zmierzysz prądu nasycenia dokładniej niż kilkadziesiat procent.

Do autora tematu: to ukruszenie nie ma żadnego wpływu na działanie, jeśli koniecznie chcesz wymienić, przyjrzyj cewki w tej samej obudowie i indukcyjności i wybierz największy prąd, albo wymień mu całą przetwornicę.

Widok podobnej cewki w przekroju - uzwojenie jest na środku i ukruszony róg jest daleko od uzwojenia.
    Poniżej wynik symulacji jakichś innych cewek, z internetu, strumień magnetyczny słabnie na rogach, linie pola nie układają sie pod kątem prostym, cewka jest kanciasta, bo taką łatwiej wyprodukować ale te kanty nie mają wpływu na działanie
    Uszkodzony dławik 1.5uH w przetwornicy MP3429 - czy możliwe zastąpienie 1uH lub 2.2uH? Uszkodzony dławik 1.5uH w przetwornicy MP3429 - czy możliwe zastąpienie 1uH lub 2.2uH? Uszkodzony dławik 1.5uH w przetwornicy MP3429 - czy możliwe zastąpienie 1uH lub 2.2uH?
  • #23 20560810
    jozgo
    Poziom 42  
    Pawlo14 napisał:
    jeżeli maksymalna wytrzymałość klucza, w MP3429 to 21.5A to na wszelki wypadek założę dławik o większej wytrzymałości prądowej

jozgo napisał:
    Przyjmijmy nawet ze te 2 x 8W

jozgo napisał:
    Bardzo grube szacunki,
  • REKLAMA
  • #24 20561555
    noamen
    Poziom 13  
    jarek_lnx napisał:
    Dlaczego liczysz bez sensu?, wzmacniacz klasy D, mostkowy, zasilany z 5V, czyli w szczycie 5V pojawi się na głośniku 4 Om to daje 1,25A dwa kanały 2,5A, średni prąd o połowę mniejszy.

On ma 2x3W? Ja znalazłem noty ale były wersje 2x50W, 2x30 i 2x15.
    Np. tutaj
    Załączniki:
    • TPA3130.pdf (2.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 20561624
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    O mocy decyduje napięcie doprowadzone do głośnika i jego rezystancja, co z tego że ma 50W w katalogu, jeśli nie chcecie z tego korzystać?

Wasz punkt pracy, na charakterystyce :)

P.S. Zawsze tak jest, jak ktoś zwraca uwagę na estetykę cewek, to parametry elektryczne są zaniedbane.
  • #26 20561640
    noamen
    Poziom 13  
    jarek_lnx napisał:
    P.S. Zawsze tak jest, jak ktoś zwraca uwagę na estetykę cewek, to parametry elektryczne są zaniedbane.

Znaczy ja wzmacniacza nie projektuję tylko uszkodziłem przypadkowo cewkę od jego przetwornicy i szukam zamiennej. A co do estetyki też jest ważna. Wszystko po trochu.
  • #27 20575382
    noamen
    Poziom 13  
    jarek_lnx napisał:
    Dlaczego liczysz bez sensu?, wzmacniacz klasy D, mostkowy, zasilany z 5V, czyli w szczycie 5V pojawi się na głośniku 4 Om to daje 1,25A dwa kanały 2,5A, średni prąd o połowę mniejszy.

Zatem jaki prąd będzie brał wzmacniacz z 5V?
    Ale jeszcze takie pytanie. Jak tutaj jest realizowane ograniczenie prądowe? Niby klucz ma podany oaramter Current Limit na poziomie 21.5A. Oznacza to ,że po przekroczeniu 21.5A przetwornica się wyłącza? Czy można to regulować?
  • #28 20575520
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Jak napisałem, 2,5A w szczycie. Przy niskich częstotliwościach jeśli kondensatory na szynie zasilającej będą za małe żeby to uśrednić to 2,5A popłynie z zasilacza, jeśli będą wystarczające to uśrednia to do 1,25A ale to obliczenia dla przebiegu okresowego, bezpieczniej założyć większą wartość.

Pawlo14 napisał:
    Current Limit na poziomie 21.5A
    21,5A prądu szczytowego klucza nie oznacza prądu wyjściowego 21,5A

Przykładowo robiąc z 3,5V 5V 10A prąd klucza osiągnie 15A

Jakbyś z 3,6V robił 12V to przetwornica zacznie się wyłączać ok 6A bo prąd klucza przekroczy 21,5A

Cytat:

Czy można to regulować?
    Nie
  • #29 20575708
    noamen
    Poziom 13  
    jarek_lnx napisał:
    Jak napisałem, 2,5A w szczycie. Przy niskich częstotliwościach jeśli kondensatory na szynie zasilającej będą za małe żeby to uśrednić to 2,5A popłynie z zasilacza, jeśli będą wystarczające to uśrednia to do 1,25A ale to obliczenia dla przebiegu okresowego, bezpieczniej założyć większą wartość.

Pawlo14 napisał:
    Current Limit na poziomie 21.5A
    21,5A prądu szczytowego klucza nie oznacza prądu wyjściowego 21,5A

Przykładowo robiąc z 3,5V 5V 10A prąd klucza osiągnie 15A

Jakbyś z 3,6V robił 12V to przetwornica zacznie się wyłączać ok 6A bo prąd klucza przekroczy 21,5A

Cytat:
    Czy można to regulować?
    Nie

https://www.tme.eu/pl/details/etqp5m1r5yfc/dlawiki-smd-mocy/panasonic/
    Zatem ten dławiczek będzie aż nadto do mojego zastosowania?
    Jaki zatem będzie optymalny?
  • #30 20575748
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Pawlo14 napisał:
    dławik jest działający tylko ma ukruszony rdzeń na rogu
    Robota bez sensu! Zastosuj radę Kolegi
    "jozgo" wpis #6, jak urządzenie działa to najlepiej nic nie Rób, to ukruszenie na rogu nie ma znaczenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość zastąpienia uszkodzonego dławika 1.5uH w przetwornicy MP3429 dławikiem o wartościach 1uH lub 2.2uH. Odpowiedzi wskazują, że większa indukcyjność zmniejsza prąd tętnienia, ale może prowadzić do większych rozmiarów i rezystancji. Użytkownik rozważa wymianę dławika ze względu na estetykę, mimo że uszkodzenie jest niewielkie. Dyskusja obejmuje również dobór dławika do prądu obciążenia oraz maksymalnych parametrów przetwornicy, z sugestiami, aby dławik był dobrany do maksymalnego prądu klucza, aby uniknąć nasycenia rdzenia. Użytkownik podaje, że przetwornica zasila wzmacniacz TPA3130 w głośniku JBL Flip 3SE, co wpływa na dobór dławika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA