Posiadam opaskę firmowaną znaną siecią fitness, z którą nie bardzo wiedziałem co zrobić.
Smartband wyposażony w łącze BT 5.0, czujnik pulsu, sensor dotykowy, wyświetlacz kolorowy. Ładowany jest z USB.
Obsługa, wygląd, funkcjonalność jakoś mi nie spasowały i postanowiłem zajrzeć do środka aby przekonać się czy można go przeprogramować w jakiś sposób bądź przerobić na coś innego.
Otwarcie obudowy było nieco kłopotliwe bo jak to obecnie bywa z tego typu urządzeniami, nie ma żadnych śrubek. Obudowa została sklejona z pokrywą wyświetlacza TFT. Poradziłem sobie podgrzewając suszarką i podwadzając krawędź pokrywy.
W środku ukazały się wyświetlacz, PCB i bateria połączone taśmą i przewodami, ułożone warstwowo na sobie.
Bateria 90 mAh, w dobrej kondycji, nie jest spuchnięta.
Oprócz tego widoczny jest czujnik pulsu na spodzie obudowy oraz mały wibrator, sygnalizujący nadejście SMS lub połączenia, jeżeli jest sparowany ze smartfonem przez BT.
Na PCB jest kilka scalaków i elementów dyskretnych.
Najciekawsze z nich to
- DA14585 - main SoC z BT5.0, 64k OTP
- KX023 - akcelerometr
- PQ16 - 2M-bit Serial Flash
Innych z oznaczeniami
Wyświetlacz 13 pinowy TFT 0,96 cala, prawdopodobnie na sterowniku ST7735
Poniżej widoczna antenka BT w postaci kawałka drutu miedzianego.
Pomimo, że DA14585 jest jednorazowo programowany (OTP), opaskę można programować po swojemu ponieważ korzysta z zewnętrznej pamięci programu Flash. Producent układu dostarcza środowisko programistyczne, w którym można tworzyć własne oprogramowanie na te układy.