Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wskazanie sondy lambda i uszkodzenie

marozzz 23 Nov 2005 10:31 5012 4
    marozzz
    Level 11  
    Witam Mam taki problem Fait Brava 1,2 16v Motronic 1.5.5 z gazem 2 generacja, Na gazie chodzi bardzo dobrze, sonda oscyluje i na jałowych i na biegu. Na benzynie spalenie duże sonda na biegu pracuje na luzie wskazanie bogata mieszanka Po podłaczeniu do kompa pokazał błąd sondy lambda po skasowaniupojawił się ponownie przy przacy na Pb. Mechanik stwierdził że uszkodzona prawdopodobnie grzałka sondy i stąd brak pracy na jałowych na Pb, choc na lpg chodzi czy to napewno sonda?
    Czy kasując błąd kasuje się autoadaptację podpinany komuterek to Magneti Mareli
    iguś
    Level 17  
    Może masz emulator sondy na gazie, gdzyż to na nim powinna wskazywać błędny pomiar (przy przełączeniach gaz -benzyna przełącza się sygnał emulator sondy a sama sonda). Sondy są 1V lub 5V. Myślę że u Ciebie jest 1V. Gdy odłączysz sondę powinna oscylować na mierniku 0-1V odpowiednio do wciśniętego pedału gazu. Jeśli pomiar jest inny wskazuje na szkodzenie sondy lub sygnału z niej (przecięty kabelek), a co za tym idzie zapala lampkę na tablicy roz. Może też sygnalizować błąd grzałki sondy (brak obwodu) dwa białe przewody (sonda pracuje od 300st. i przy samoistnym nagrzewaniu spalinami trwa to ok. 4min. a z grzałką praktycznie działa po kilku sekundach). Prześledz schemat, układ w samochodziei jeśli jest uszkodzona to wymień (na allegro jest mnogo).
    marozzz
    Level 11  
    Mam podpięty wskaznik diodowy do sondy i wskazania są dobre w czasie pracy na biegu. Bogato pokazuje tylko naluzie na Pb , przy puszceniu gazu na Pb i lpg widać natychmist działnie Cutoff reakcja na pedał gazu tez . Sonad zawiesza się tylko na bogatej na biegu jałowym Pb i dopiero przegazowanie ja rusza. Emulacje ustawiłem jakiś czas temu na masę wcześniej była fala i moze stąd adaptacja. Diagnoza z grzałką chyba będzie nie trafna . Komp diagnostyczny który mi podpinano to Uniscan 2000 nie wiem czy można nwyzerować adaptację na Motronic1.5.5.
    Przy zimnym zapala na PB dobrze sonda, zaczyna pracować po jakichś kilkuset metrach

Dodano po 3 [godziny] 34 [minuty]:

Sprawdziłem omomierzem grzałkę sondy pokazuje jakieś 25 Omów, więc chyba dobra. Podpiąłem też własnoręcznie zrobionego Uniscana i pokazał błędy sondy oraz adaptację poza górnym zakresem udało mi się je skasować lecz po odpaleniu silnika powróciły. Czy jest jeszcze gdzieś kasowanie autoadaptacji bo widziałem w rozpisce że Uniscan chyba w pełni nie obsługuje w tym silniku autoadaptacji. Bo jeśli skasowałem te błędy i powróciły po uruchomieniu( oczywiście cały czas na Pb ) tzn że trzeba wymienić sondę.
    Michał Walczak
    Level 18  
    Jesli napiecie na sondzie faluje to jest ona sprawna. Spotkalem sie tylko z zadymieniem sondy ze za wolno reagowala i wywalalo blad ale to temat z innej beczki. jesli chodzi o rezystancje grzalki to te 25 omów to chyba raczej za malo? Przy napieciu 14V prad plynacy przez nia bedzie wynosil 0.5A czyli moc na grzalce 5 Wat - czy to nagrzeje sonde do 300 stopni w kilkanascie sekund? Ale to tez raczej nie powinno wywalac bledu bo sonda slabiej czy mocniej sie ogrzewa i jak mowiles po kilkuset metrach zaczyna dzialac. Moim zdaniem bedziesz mial jakis problem z emulatoram sody lambda. moze sie skopal i komputer otrzymuje bledne napiecie badz w ogóle emulator nie podaje mu napiecia? A jak sie pojawil blad? nagle czy w zwiazku z jakims faktem np montaz gazu badz przeglad u gazownikow?
    marozzz
    Level 11  
    Udało sie za pomoca uniscana skasować błąd od miesiąca sonda chodzi OK. Emulacja sondy ustawiona na masę. Kończę temat.