logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja instalacji LPG - IIgen, a wskazania sondy Lambda.

Adek4100 08 Maj 2012 15:13 10188 9
REKLAMA
  • #1 10874594
    Adek4100
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    Witam serdecznie. Mam problem z regulacją instalacji LPG.
    Otóż wskazania sondy Lambda na benzynie wahają się co chwilę pomiędzy mieszanką ubogą a bogatą, można wywnioskować że jest wszystko ok.
    Są to wartości napewno prawidłowe i pochodzące od sondy a nie emulacja ECU, gdyż pomiar robiłem również bezpośrednio na przewodzie wychodzacym z sondy. W momencie przełączenia paliwa na LPG attuator zatrzymuje się w stałej pozycji (to się nazywa chyba PWA, a jej wartośc wynosi 100). Funkcja PWA jest odznaczona natomiast nic to nie daje. Co prawda wartość Lambda zmienia się ale nie znacznie a ogólnie wynosi mniej wiecej 0,37V. Raz po przełączeniu na gaz sonda zaczęła coś wskazywać, a wskazania wahały się od 0,30 - 0-55V i po dodaniu gazu attuator pracował, trwało to może 10s, po czym znów się zatrzymał i jest tak do dnia dzisiejszego. Walcze aktualnie z wysokim spalaniem (15-18l) w samochodzie Fiat brava 1.6 16v 103KM, elektronika to AEB 170TCEI tj. Elpigaz Hevelius. Trafiłem gdzieś na jakiś temat że takie przypadek moze byc w wyniku nieprawidłowej regulacji parownika, miał ktoś podobny problem?

Parownik : Lovato.
  • REKLAMA
  • #2 10875512
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1607
    Sam atturator nie wyreguluje ci mieszanki w całym zakresie obrotów. Działa wolno i z opóźnieniem ale daje pewne oszczędności gdy mieszanka jest za bogata odcina podciśnienie. Wyreguluj najpierw sam parownik. Możliwe że do wymiany są membrany. Można kupić zestaw naprawczy. Pozostaje jeszcze sposób emulacji sondy lambda przez kompa gazowy. Ma wpływ na zużycie gazu i dynamikę silnika.
    Takie jest moje zdanie ale niech inni też się wypowiedzą.
  • REKLAMA
  • #3 10876003
    Adek4100
    Poziom 17  
    To znaczy powiem tak, parownik regenerowałem sam w lutym tego roku, jeżeli chodzi o to, to na pewno jest sprawny. Powiem szczerze że szkoda jest mi trochę wydawać 40zł na regulację, gdy w VW Vento również z instalacją Ii gen wyregulowałem LPG samemu po wskazaniach własnie sondy która w tym przypadku działała prawidłowo. Rzeczywiście muszę jeszcze sprawdzić regulację tego parownika, ale przypadek jest naprawdę dziwny :(
  • REKLAMA
  • #4 10880400
    sandamiano
    Poziom 31  
    Ocena: 351
    Wygląda tak jakby centralka LPG nie widziała sygnału z sondy i zachowuje się tak jak na nierozgrzanym silniku. Utrzymuje stałe zaprogramowanie. Jak nie da nic regulacja posprawdzaj połączenia elektryczne czy dobrze przewodzą i nie są utlenione, także masa.Zmniejszaj dawkę na biegu jałowym, wtedy otwarcie attuatora powinno się zwiększać od PWA
  • #5 10881803
    Adek4100
    Poziom 17  
    Czyli PWA to pozycja attuatora dla biegu jałowego?

Sonda podłączona jest właśnie prawidłowo, bo w programie konfiguracyjnym pokazuje wartość napięcia sondy lambda ale tylko na benzynie. Gdy przełączę na LPG problem dopiero w tedy się pojawia.
  • #6 10882443
    sandamiano
    Poziom 31  
    Ocena: 351
    PWA to Pozycja Wyjściowa Attuatora. To ilośc kroków jakie przyjmuje silniczek krokowy instalacji gazowej zaraz po przejsciu z benzyny na zasilanie LPG. Skoro sonda pokazuje stałą wartość napięcia to nie będzie to zależało od tego PWA bo już procesor by dążył do korekty . Tak zapewne masz w programie zaznaczone że jeśli centralka gazowa nie dostaje sygnału z sondy to przyjmuje wartość około 0.4 volta? Gdyby to zależało od ubogiej regulacji na biegu jałowym to wartość PWA zwiększałaby się a sonda dalej pokazywałaby napięcie zero volt. I w drugą stronę jakby skład był bogaty to kroki attuatora by malały a sonda pokazywałaby napięcie około 0.8 volta.Ty masz stałą wartość ale to nie jest skład ubogi a zapewne jak napisałem zaprogramowaną wartość jaką otrzymuje sterownik LPG do czasu sonda nie zaczyna podawać sygnału .Jak masz multimetr to wepnij się w przewód sygnałowy sondy do centralki LPG i zobacz czy dostaje sygnał, jeśli nie to ustal dlaczego. Sonda na benzynie pracuje więc sygnał powinien docierać również do centralki LPG.
  • REKLAMA
  • #7 10913441
    Adek4100
    Poziom 17  
    Regulacja parownika.
    "Wstrzeliłem się" w takie miejsce (czułość membrany) że sonda zaczęła wskazywać wart 0.74. Ruch dosłownie 1/50!! obrotu i napięcie spadło na 0,07V, ruszyłem delikatnie śróbkę obrotów i skrecilem srobke parownika i teraz na jalowych waha się pomiedzy 0,20 -0,70V! jest OK.
    Teraz jeszcze korekta ustawień centralki.
  • #9 10926170
    Adek4100
    Poziom 17  
    GALILEO/ELPIGAZ HEVELIUS - AEB170TCEI - centralka występuje pod taką nazwa :)

Emulacja sondy - fala prostokątna, mam do wyboru jeszcze (Obwód otwarty, Emulacja masa)

Myślisz że jest coś nie tak ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z regulacją instalacji LPG w samochodzie Fiat Brava 1.6 16V, gdzie wskazania sondy Lambda na benzynie są prawidłowe, ale po przełączeniu na LPG sonda pokazuje stałą wartość napięcia, co sugeruje, że centralka LPG nie odbiera sygnału z sondy. Użytkownik zauważył wysokie spalanie (15-18 l) i podejrzewa, że problem może leżeć w regulacji parownika lub w ustawieniach emulacji sondy Lambda w centralce AEB 170TCEI. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie połączeń elektrycznych, regulację parownika oraz zmianę ustawień emulacji sondy na masę. Po pewnych regulacjach użytkownik zauważył poprawę w wskazaniach sondy, jednak nadal wymaga to dalszej korekty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA